Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

ADINI BİLE DOĞRU DÜRÜST TELAFFUZ EDEMEMİŞKEN!

Siirt’in kaplıcalarından birinin adı GERMAVE, diğeri ise HISTA idi. HISTA KAPLICASINI, Şırnak’ın il olmasıyla birlikte yitirdik. Neyse ki, bu kaplıca, ILISU Barajının suları altında kalmadı. Yine hastalara şifa dağıtmaya devam edecek.

GERMAVE’YE gelince, ILISU Barajının suları altında kaldı. Güya, kaplıcanın suyu açılan bir kanalla Kezer yöresine aktarılacak ve burada kurulacak turistik tesislerle, halkın hizmetine sunulacaktı. Bu vaadin de, bütün vaatler gibi hayâlden ibaret olduğu ortaya çıktı. GERMAVE, ARTIK ILISU BARAJININ SULARI ALTINA GÖMÜLMÜŞ BULUNMAKTADIR.

Bizim çoğu hemşerilerimiz kusura bakmasınlar ama tarihi ve turistik mekânların adlarına bile sahip çıkamıyoruz, ne kaldı kendilerine!

Adı gerçekte TAŞBAŞI olan bir mesire alanımız var. Bu alana ısrarlı bir şekilde DELİKLİTAŞ denildiğini, adının bu şekilde yazıldığını duyduk, okuduk. Oysa TAŞBAŞI nerde, DELİKLİTAŞ NERDE. Her birinin kendisine göre ayrı bir yeri bir hikâyesi, bir anısı var.

Germave’nin adını BİLLORİS KAPLICASI olarak değiştirmişlerdi. Her ne akla hizmetse, böyle uygun görülmüştü. Neyse, buna da eyvallah diyeceğiz ama GERMAVE’NİN adını maalesef hep yanlış ve GERNAVE olarak teleffuz edenler çoğunluktaydı. Kaplıcanın sular altında kalmasıyla ilgili olarak sosyal medyada yapılan yorumlara baktık, hala aynı yanlış sürdürülüyor, GERMEVİ’NİN adı yine GERNAVE olarak veriliyor. Esas olan (M) harfi ile olan şeklidir. (M) harfinin yerine (N) harfi koyarsanız, anlamsızlaştırırsınız! Bakın GERM demek SICAK demektir, AVE ise (SU) anlamına gelir. Yani birleşik kelime olarak GERMAVE (SICAKSU) anlamına gelmektedir. GERNAVE kelimesinin ise hiçbir anlamı yoktur.

Neyse ki, bu kaplıca ILISU BARAJININ suları altına gömüldüğüne göre, ha GARMAVE demişsiniz, ha GARNAVE! Artık önemi kalmadı.

Tarihi isimleri kimi kere bilerek, kimi kere bilmeyerek değiştiririz. Oysa tarihi isimlere sahip çıkmak lâzım. Sahip çıkmadığımız ve değiştirdiğimiz o kadar çok tarihi isimler var ki, bir başka zaman ve yeri geldiğinde onları da detaylı bir şekilde okuyucularımızın dikkatlerine sunmağa çalışacağız.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER