Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Ahmet ARITÜRK
Ahmet ARITÜRK

AKDENİZ KONUSUNDA GÖREV BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE DÜŞER!

Akdeniz’deki sorun yumağını çözmek gerçekte Birleşmiş Milletlere düşer. Tabii, Birleşmiş Milletlerin vereceği kararın adil olacağına inanılırsa. Akdeniz’in konumunu nazara aldığımızda Türkiye olarak bu deniz üzerinde en çok hak sahibi ülkenin Türkiye olması gerektiği ortadadır. Osmanlı İmparatorluğunun Yükselme Devrinde adeta bir İÇ DENİZİMİZ hükmünde olan AKDENİZ artık birçok ulusun kıyısının bulunduğu büyük bir su kütlesine dönüşmüştür. Akdeniz, kuzeyde Avrupa, doğuda Asya, güneydoğuda Orta Doğu ve güneyde Afrika‘yla çevrili büyük su kütlesidir. Toplam yüzölçümü 2 milyon 512 bin 288 km² olan Akdeniz’in en derin bölümü 4 bin 405 metre ile Yunanistan açıklarındaki Mataban Burnu’nda bulunuyor.

Akdeniz kıyıları genellikle dağlık bir görünüm arzetmektedir. Akdeniz, coğrafi konumu ile 3 kıtada, 23 ülkeyi sınırlıyor. Avrupa’nın güney kıyıları, Kuzey Afrika kıyıları, Türkiye ve Orta Doğu’nun batısındaki ülkeler Akdeniz şeridinde yer alan ülkeler olarak adlandırılıyor.

Akdeniz’e bağlı denizler de vardır. Tiren, Adriyatik, İyonya ve Ege denizleri. Tiren Denizi, İtalya açıklarında, batıda Korsika ve Sardunya adası, güneyde Sicilya, doğuda ise Toskana ile çevrili. Adriyatik Denizi, Akdeniz’in İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan kolu. İyonya Denizi, Adriyatik Denizi ile Akdeniz arasında kalan, batıda Sicilya, doğuda ise Yunanistan Yarımadası ile çevrili. Ege Denizi ise Yunanistan ile Türkiye arasında, Balkan ve Anadolu yarımadalarını ayıran deniz.

Bu ıssız bucaksız su kütlesinde kıyısı bulunan ülkelerin başında Türkiye gelir. Topraklarının yüzde 97’si Asya kıtasında bulunan Türkiye‘de Ege ve Akdeniz bölgeleri Akdeniz kıyısında. (Ege Denizi Akdeniz’in bölümü olarak kabul ediliyor)

Bizim açımızdan önemli ve YAVRU VATAN olarak nitelendirdiğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de Akdeniz’de kıyısı bulunan bir ülke konumunda. Akdeniz’in en büyük üçüncü adası olan Kıbrıs‘ın kuzeyinde kurulu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) maalesef uluslararası arenada Türkiye’den başka tanıyan devlet yok.

Halkı Müslüman ülkelerden Suriye, Cezayir, Mısır, Libya, Fas, Filistin ve Tunus da Akdeniz’de kıyıları olan ülkeler cümlesinden.

Müslüman halkın çoğunlukta olduğu ülkelerden Lübnan, Bosna-Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Hırvatis’tan da Akdeniz’de kıyı sahibi ülkeler arısında yer almakta.

Halklarını büyük çoğunluğu Hristiyan olan Yunanistan, Fransa, İtalya, İspanya, Malta, Monako ve Slovenya’nın da Akdeniz’de kıyıları bulunmakta.

Tabii, bütün bunlara ilave Yahudi İsrail Devleti de, Akdeniz’de kıyısı bulunan ve ABD’nin desteğiyle sorunları kaşıyan ülkelerin başında gelmektedir.

Türkiye’nin, Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) gibi deniz yetki alanlarını belirleme konusunda çok geç kaldığını belirten uzmanlar, diplomatik yollardan yıllar önce yapılması gereken girişimlerin ihmal edildiğini, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge ilan etme hakkının bulunmasına karşılık bunu hala yapmadığını belirterek, Yunanistan’ın kıta sahanlığını 12 mile çıkarma girişimlerinin tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini vurguluyorlar.

Türkiye’nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölgesini ilan etmemesinden istifade eden Avrupa Birliği sürekli olarak Kıta Sahanlığı haritaları yayınlamakta, yayınlanan bu haritalarda Türkiye Ege ve Akdeniz’deki Anadolu kıyılarında dar bir alana hapsedilmektedir.

Türkiye, komşularıyla ve Akdeniz’de kıyısı bulunan tüm ülkelerle SIFIR SORUN yaşıyorken, pek ala ikili anlaşmalar imzalayarak, Akdeniz üzerindeki haklarını genişleterek tescil ettirebilirdi. Özellikle de Müslüman ülkelerle. Ancak, Türkiye treni kaçırdı. Şimdi, halkı Müslüman ülkeler dahil, Akdeniz’de kıyısı bulunan bütün ülkelerle adeta kavgalı. Bu durumda iki yol kalmıştır. Ya Birleşmiş Milletler kanalıyla soruna çözüm aramak, ya da silah zoruyla özellikle Yunanistan’a haddini bildirmek. Tabii, bu işte Yunanistan’ın tek başına olmadığını bilmekte yarar vardır.

Allah, bu işin sonunu hayırlı etsin!

TAŞLAMALAR

AKDENİZ’DE ISINAN

SULAR NASIL DİNECEK

TÜRKİYE YALNIZLARI

OYNAMAKTA BU GERÇEK

YILLARCA İHMAL ETTİK

AKDENİZ SORUNUNU

RAKİPLER BOŞ DURUR MU

FIRSAT BİLDİLER BUNU

İKİ YOL VAR İKİSİ

DAHİ ÇIKMAZ YOL GİBİ

BİRİ BARIŞ YOLUDUR

SAVAŞMAKTIR DİĞERİ

SIFIR SORUNDAN SIFIR

DOSTA DÜŞTÜK GERÇEK BU

TEK DOSTUMUZ KALMADI

BİZ BİZE ETTİK BUNU

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER