Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

ANNELER GÜNÜ, BABALAR GÜNÜ VE DİĞER GÜNLER!

Bilindiği gibi her yılın Mayıs ayının ikinci günü ANNELER GÜNÜ olarak kutlanır. (Anneler Günü var da Babalar Günü yok mu) diyenlere cevap verelim. Yılın her Haziran ayının üçüncü Pazar günü de BABALAR GÜNÜ olarak kutlanır. Bu gibi günler yaklaştığında Billboardlarda reklâmlar gırla gider. Sözde yüzde 50’lere varan indirimler uygulanır. İşin gerçeği şu ki, tüketim ekonomisini canlı tutmak için bahaneler icat edilmektedir. Anneler Gününü kutlayıp, Babaları ihmal etmek, ya da Babalar Gününü kutlayıp, Anneler Gününü ihmal etmek elbette olmaz. Bunun için Mayısı ayının ikinci Pazar günü Anneler, Haziran ayının üçüncü Pazar günü ise babalar günü olarak kararlaştırılmış.

Annelerin, babaların günlerini kutlarsanız, nineler ve dedeler boynu bükük kalmaz mıydı! Bunun için bir de (NİNELER VE DEDELER GÜNÜ) kotarıldı!

Çağdaş(!) Türkiye’de de, batı âlemine uyum sağlanarak Anneler Günü, Babalar Günü kutlanır hale geldi. Tabii, yine çağdaşlığın sonucu olarak (Nineler ve Dedeler Günü) kutlamaları da ihmal edilmedi!

Çağdaş olmak, çağdaş dünyanın hızına yetişmek elbette ki arzu edilen bir durumdur. Ancak teknolojik alanda da böyle bir atılım gösterebilseydik, kendimizi gerçek anlamda çağdaşlaşmış hissedebilecektik. Oysa teknoloji alanında batı medeniyetinden o kadar gerilerdeyiz ki! Tüketim ekonomisine yönelik günleri ön plana çıkararak çağdaşlaşacağımızı vehmediyorsak, bu gerçekten çok gülünçtür.

Bir de İslam İşbirliği Teşkilatı’nın önerisiyle her yıl Ramazan ayının 15. gününde düzenlenen DÜNYA YETİMLER GÜNÜ  vardır. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 153 milyon yetimin var olduğu, gerçek sayının ise 400 milyon dolaylarında bulunduğu belirtilmekte.

Anneler Günü ilk kez Amerika Birleşik Devletlerinde 1908 yılında kutlandı.  Bu ülkenin senatosu ise 1914 yılında bu günü resmi bayram olarak kabul etti  Aradan 41 yıl geçtikten sonra Türkiye’de de kutlanmaya başlandı.

Babalar Günü ise ilk defa yine ABD’de 19 Haziran 1910’da Washington’un Spokane şehrinde kutlanmıştır. Babalar Günü, Anneler Günü gibi babalar için özel bir gün olarak kutlanmaktadır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon’ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD’de resmi tatil ilan edilmiştir. Anneler Günü ve Babalar Günü artık Türkiye’nin de gelenekleri arasına girmiştir.

Peki, Batı kültürüne ait olduğu halde artık, toplumumuzun geniş bir kesimi tarafından da benimsenen “ANNELER GÜNÜ” kutlamaları nereden geliyor, tarihi süreci nedir!

Tarihteki ilk anneler günü kutlamalarının, antik Yunan’da, tanrıların anası Rhea onuruna düzenlenen bahar kutlamalarına dayandığı iddia edilir. 16. asırda İngiltere’de “Anneler Pazarı” kutlamaları yapıldığı belirtilmekte. “Lent” adı verilen ve Paskalya’nın 40 gün öncesinden başlayan sürecin dördüncü pazarında kutlanılan “Anneler Pazarı” ile bütün İngiliz anneler onurlandırılırdı.

O zamanlar yoksul İngilizlerin çoğu, varlıklı ailelerin yanında hizmetçilik yapmaktaydı. Çalıştıkları evler çoğunlukla kendi evlerinin çok uzağında kaldığından, hizmetçilerin işverenlerinin yanında yaşamasına izin verilirdi. “Anneler Pazarı”nda hizmetçilere izin verilir, evlerine giderek günü annelerinin yanında geçirmeleri teşvik edilirdi.

“Anneler Pastası” denilen özel bir pasta, bu kutlamayı daha da özel kılardı. Hıristiyanlığın Avrupa’da yaygınlaşmasıyla kutlama biçim değiştirerek “Kilise Ana” kutlamasına dönüştü. Kendilerine hayat veren ve kötülüklerden koruyan gücün “Kilise Ana” olduğuna inanılırdı. Zamanla kilise festivali ile “Anneler Pazarı” kutlamaları karıştı ve insanlar, kiliseyle birlikte annelerine de şükranlarını sunar oldular.

ABD’de Anneler Günü ilk defa 1872’de Julia Ward Howe tarafından, barışa adanan bir gün olarak önerildi. Bayan Howe her yıl Boston’da Anneler Günü kutlamaları organize etti.

1907 yılında Philadelphia’da Ana Jarvis adında bir kadın, ulusal bir Anneler Günü için kampanya başlattı. Bayan Jarvis, West Virginia eyaletinde annesinin bağlı olduğu kiliseyi, annesinin vefatının ikinci yıldönümü olan Mayısın ikinci pazarında, Anneler Günü’nü kutlamaya ikna etti. Ertesi yıl Anneler Günü, bütün Philadelphia’da kutlanmaya başladı.

Bayan Jarvis ve onu destekleyenler bakanlara, iş adamlarına ve politikacılara, ulusal bir Anneler Günü ilan edilmesi için dilekçeler yazmaya başladılar. 1911’de arzuları gerçekleşti ve Anneler Günü tüm eyaletlerde kutlanır oldu. Başkan Woodrow Wilson, 1914’te resmi bir açıklama ile Anneler Günü’nü ulusal tatil ilan etti. Böylece Anneler Günü’nün, her yıl mayısın ikinci pazarında kutlanmasına karar verilmiş oldu.

Anneler ve Babalar için özel günler olunca, haliyle Nineler ve Dedeler için de özel bir günün olması gerekliydi. Nitekim her Nisan ayının ilk Pazar günü de (NİNELER VE DEDELER GÜNÜ) olarak kutlanmaktadır. Ha, şunun da altını çizelim. (Nineler ve Dedeler Günü) Türk Malı! 1999 yılında (Bursa Türk Lions ve Leo kulüpleri) tarafından Nisan ayılarının ilk Pazar günleri (Nineler ve Dedeler Günü) olarak ilan edilmiştir.

Sonuç itibarıyla her yılın Nisan aylarının ilk Pazar günü (NİNELER VE DEDELER GÜNÜ), Mayıs aylarının ikinci Pazar günleri (ANNELER GÜNÜ) ve her Haziran ayının da üçüncü Pazar Günleri (BABALAR GÜNÜ) olarak kutlanmaktadır!

Dünyanın çeşitli ülkelerinde Anneler Günü’nün farklı tarihlerde kutlanmasına karşın aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Danimarka, Finlandiya, İtalya, Avustralya ve Belçika’da Mayıs ayının ikinci pazarında kutlanmaktadır.

Bir aklı evvel çıkıp da (NEDEN AMCALAR, DAYILAR, HALALAR, TEYZELER İÇİN DE GÜNLER DÜZENLEMİYORUZ!) diyebilir. Aman, kimseler duymasın. Bir bakarsınız, her yılın Temmuz aylarının dördüncü Pazar günleri de, böyle bir kutlama için ayarlanır.  Başımıza yeni ve fuzuli işler açılır!

Gerçekte, gelenek ve göreneklerimizde böyle  günler yoktur. Hele, Anneler Günü hiç olmamalı. Çünkü bize göre yılın 365 günü de “ANNELER GÜNÜ”dür.

Pazar günü kutlanacak ANNELER GÜNÜ dolayısıyla yine de bütün ANNELERİN ELLERİNDEN ÖPÜYORUZ.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER