Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Yusuf Salih ARITÜRK
Yusuf Salih ARITÜRK

BU YIL RAMAZAN BAYRAMIMIZI TELEFONLAŞARAK KUTLAYACAĞIZ

Corona salgınından korunmak için alınan önlemler gereği milli bayramlarımızdan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramlarını balkonlarda kutladıktan sonra, Pazar günü;   “Ramazan ayında tutulan Orucun mükafatını simgeleyen” diye de ifade edilen Ramazan Bayramını yine evlerimizde kutlamış olacağız. Yarından itibaren 81 ilimizde uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamasından amaç, mübarek bayramda olası kalabalıklardan uzak kalınmasına yöneliktir ve Bilim Kurulu’nun tavsiyesine binaen alınan karar elbette, bizleri öldürücü salgından korumak içindir. Kısıtlama nedeniyle Pazar günü milyonlarca vatandaşımız telefonla bayramlaşacak ve bu nedenle telefonlarda zaman/zaman bir kilitlenme olabilecektir sanırım. Ramazan Bayramına Şeker Bayramı diyenler de vardır ve bunun nedenini,” bayram sabahı kapıların zilini çalan çocuklara şeker dağıtılması” diye ifade edenler çoğunluktadır. Siirt’çemizde Ramazan Bayramına “Küçük Bayram” anlamına gelen “İD LIZĞEYYER”, Kurban Bayramına da; “Büyük Bayram” anlamına gelen “İD LIGBİR” denmektedir. “İD” Arapça’da bayram anlamına gelmektedir ve büyüklerimden edindiğim bilgiye göre; Ramazan Bayramının 3, Kurban Bayramının 4 gün olması, iki dini bayramımız için Küçük ve Büyük Bayram ifadelerinin kullanılmasına vesile olmuştur.  Alınan önlemler doğrultusunda yarın öğleden sonra mezarlık ziyaretlerine gidilemeyecek, ve Pazar sabahı da bayram namazı kılınmayacağı gibi, yine mezarlıklar ziyaret edilemeyecektir. Dini bayramlarımızdaki Siirt geleneklerinden biri de, bayram kutlamalarına gidildiği yerde küçük çocuklar varsa onlara bayram harçlığı verilmesiydi. Çocuklar aldıkları bayram harçlıklarını kurulan bayram yerlerinde tüketirlerdi.  Bir başka gelenek, evlenmiş kızlara ilk dini bayramda ebeveynleri ve yakınlarınca bayramlık verilmesiydi ve boynu kırık coranavirüs’ü, geçmiş yıllarda yaşadığımız bayram gelenek ve güzelliklerinden de bizleri mahrum etti. Apartmanlarda komşu olanlar bayramlaşamayacak, aile içi bayramlaşmada ise kucaklaşma, öpüşme olmayacak, büyükler çocukları saramayacak, küçükler de büyüklerinin ellerini öpemeyeceklerdir.

Ağırlıklı olarak telefonlarla kutlayacağımız Ramazan Bayramının ülkemize, ilimize ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesini diliyor, değerli okur ve güzide hemşerilerimin mübarek bayramını içtenlikle kutluyorum.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER