Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Yusuf Salih ARITÜRK
Yusuf Salih ARITÜRK

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİNİN EN ÖNEMLİ ADIMI ATILIRKEN

Kısaca “BOP” diye ifade edilen Büyük Ortadoğu Projesi’nden yıllar önce söz ediliyordu ve ABD ile İsrail tarafından hayata geçirilmeye gayret edilen bu proje için en önemli adım, bugün Irak Kürt Bölgesel Yönetimince günler önce açıklanan bağımsızlık referandumunun gerçekleştirilmeye başlamasıyla atılmış oldu. Bilindiği gibi, lider Barzani tarafından açıklanan referanduma yönelik sayısız eleştirilerde; “Bu referandum iptal edilmelidir” diyenlerin yanı sıra; “Ertelenmelidir” diyenler de oldu, fakat; IKBY’li lider, tüm çağrılara kulak tıkayarak bildiğini okudu.

Konuyla ilgili daha önce kaleme aldığım bazı yazılarımda; Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumuna Türkiye, Irak merkezi hükümeti ile İran hükümetinin gerçekten karşı olduğunu vurgulamış, alınan kararı aleni şekilde destekleyen İsrail dışındaki devletlerin “Erteleme” taleplerinin samimiyetten uzak olduğunun da altını çizmiştim. Bu görüş, kamuoyumuzun da paylaştığı görüş olarak seslendirilirken, özellikle ülkemiz yönetiminde söz sahibi olanların yıllarca ülkemizin dost ve müttefiki olarak ifade edilen ABD’nin, Suriye’deki tutumunun bir benzerini daha sergilediğine de işaret edilerek; “ABD’nin gerçek bir müttefik olmadığını bilmeyenimiz yoktur ve bu ülkeyi yönetenler bunu bizlerden çok daha iyi biliyorlar…” diyerek tepki göstermektedirler. Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumunun ülkemiz yönetimince yok hükmünde sayılacağı, referandumdan çıkacak sonucun bir meşruluk taşımayacağı belirtilirken, 1926 ve 1946 yıllarında Irak ile imzalanan ikili anlaşmaların öngördüğü haklarımızın kullanılabileceğine de dikkat çekiliyor. Ankara Anlaşması’nın 5. Maddesinde; “ … Bu sınırların aynen kalmasını ve korunmasını taahhüt ederler..” denilmektedir. Ancak; bağımsızlık referandumundan “Evet” çıkarsa ve bu sonucun geçersiz olmasını sağlayacak önlemler hayata geçirilemezse, ilerleyen süreçte, bu adımın sınır değişikliğine doğru yol açacağı olasılığı oldukça yüksektir. Bunun içindir ki, Büyük Ortadoğu Projesi’nin hayata geçirilmesinde, bugün gerçekleştirilmekte olan bağımsızlık referandumunun en önemli adımı teşkil ettiği gerçeği görülerek referandum sonucunu geçersiz kılacak önlemler mutlaka alınmalıdır. Şer güçleri sevdalarından vazgeçirecek bir formül bulunmadığı taktirde, Ortadoğu’da daha çok kan akacak ve binlerce vatandaş yaşamını yitirirken, niceleri ülkelerini terk etmek zorunda kalacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER