Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

DONARAK ŞEHİD OLMAK

26 Ekim 2018 günü iki kahraman Askerimizin Tunceli’de donarak şehit düştüklerinin anlaşılması iktidarla, muhalefet partilerini birbirlerine düşürdü. Her iki taraf da birbirlerini ağır şekilde suçlamakta ve konuyu istismar etmekle suçlamaktadırlar.

Donarak Şehit olmak, askerlerimizin başına gelen yeni bir olay da değildir. 1914 yılında büyük bir dram yaşanmış ve Sarıkamış’ta tam 60 bin Mehmetçiğimiz donarak can vermişlerdi. 15-25 Aralık tarihleri arasında yaşanan bu büyük dram tarihin sayfaları arasında yerini almıştır.

Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak şehit olmuş ve bu millete en acı olaylardan biri yaşatılmıştı.

Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı. Sarıkamış’ta dondurucu soğuk altında askerlerimizin durumunu Kurmay Subay Şerif Bey “Sarıkamış” adlı kitabında şöyle anlatıyor:

“Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir yığın karı kollarıyla kucaklamış, titreyerek, feryat ederek dişleriyle kemiriyordu. Kaldırıp yola sevketmek istedim. Beni hiç görmedi. zavallı çıldırmıştı. Bu suretle şu lanetli buzullar içinde biz belki on bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik”.

Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç Sarıkamış’ta gördüklerine anılarında şöyle yer vermiş:

“İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar… İkinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki, kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler… Ve sağ başta Binbaşı Nihat. Dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda… Allahuekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel, Allah’larına teslim olmuşlardı.”

Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915’de sona erdi.

Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu tam 78 bin şehit verdi. Rus birlikleri de bu savaşlarda 32 bin askerini kaybetti.

Evet, görüldüğü gibi DONARAK ŞEHİD OLMAK yabancısı olduğumuz bir kavram değil. Terörle mücadele kapsamında şehit olan 2 askerimizi de 60 bin askere ilave edersek, sayı ne artar ne eksiler. Terör örgütüne yönelik operasyonlar sırasında iki JÖH askerimiz ısı kaybı nedeniyle şehit düşmüşler deniliyor. Tunceli’de donarak şehit düşen askerlerimiz uzman çavuş Ferruh Dikmen ve uzman çavuş Asım Türkel’e YÜCE ALLAH’TAN rahmetler dilerken, onları da SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ DEFTERİNE YAZIYOR ve bu konuda yazılmış bir şiiri sunarak yazımızı noktalıyoruz:

ALLAH-U EKBER DAĞI

KARDELEN ÇİÇEKLERİ

SARIKAMIŞ’TA GEL GÖR

YATAN O ŞEHİTLERİ

 

AYAKLARINDA ESKİ

YIRTIK FOTİNLER VARDI

ERBAİN GÜNLERİYDİ

YER BUZ, HAVA AYAZDI

 

KİMİ ANADOLU’DAN,

KİMİ YEMENDEN GELMİŞ

YAŞLARI YİRMİ-OTUZ

KİMİLERİ EVLENMİŞ

 

KINALI KUZU GİBİ

KINALIYDI ELLERİ,

KİMİLERİ NİŞANLI

DÜĞÜNÜ ERTELENMİŞ

 

RENK-RENK BOY-BOY YİĞTLER

SİYAH, BEYAZ, SARIŞIN,

KUMRAL, ESMER, YAĞIZDI

EN SOĞUK GÜNÜ KIŞIN

 

KİMİ TÜRK, KİMİ ARAP,

KİMİ KÜRT BU YİĞİTLER

ONLARI ÖLDÜ SANMA

ÖLÜMSÜZDÜR ŞEHİTLER

 

ADLARI YA MUHAMMED,

YA MEHMET’Tİ, YA AHMET,

MUSTAFA’YDI, TAHA’YDI,

YASİN’LER VARDI ELBET

 

BUNDAN (MEHMETÇİK) DENMİŞ

ASAKİRİNE TÜRK’ÜN

SONU GELMEZ ELBETTE,

BU TOY’UN, BU TÜRKÜNÜN

 

SARIKAMIŞ’TA ONLAR

SOĞUKLARA YENİLDİ

ALLAH-U EKBER DAĞI

SEVDİ, GERİ VERMEDİ

 

NUR İÇİNDE YATSINLAR

BÜTÜN ŞEHİTLERİMİZ

ANADOLU ŞEHİTLER

VATANIDIR BİLİNİZ

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER