Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Yusuf Salih ARITÜRK
Yusuf Salih ARITÜRK

EKONOMİMİZİ HEDEF ALANLARI HÜSRANA UĞRATABİLMELİYDİK!

Ekonomiyi güçlü kılmanın en önemli faktörlerinden biri, daha çok üreterek ihracat oranını ithalat oranının üzerine çıkarmaktır ve bu önemli beklentide yetersiz olduğumuzu ifade etmek, kimseye haksızlık teşkil etmez. Kalkınmış ülkeler safında değil de “Kalkınan ülkeler” safında yer almamız, akan yıllar içindeki elverişsiz icraatların sonucudur ve bu sonuçta, günümüze dek ülke yönetiminde söz sahibi olanların tümünün payı vardır. Kalkınmış ülkeler safında yer almamız için bu ülkelerden çok daha fazla uğraş vermemiz, gayret göstermemiz gerekiyorsa da, önemli beklentiyi gerçekleştirmede başarıya ulaşmadığımız acı bir gerçektir.

Kimi zaman ülkemiz ekonomisinin dış odaklar tarafından hedef alındığına yönelik söylemleri dinlerken, büyümemizi, güçlenmemizi ve kendileri gibi küresel bazda söz sahibi olmamızı istemeyenlerin böyle bir hedef güdeceklerinin dikkate alınmamış olduğunu düşünmeden edemiyorum. Öyle ya, bu ihtimal önemsenmiş olsaydı  dış odakların ekonomimizi hedef alan melanetlerini kısa zamanda boşa çıkarmamız gerekmez miydi?. Şayet ülkemiz ekonomisini daha güçlü kılmaya azmetmiş olsaydık, bir zamanlar tarım sektörü sayesinde dünyanın kendi kendine yeterli 7 ülkesinden biri olma sıfatını yitirir miydik?. Buğday’ın yanı sıra bir çok tarım ürününü daha başka ülkelerden ithal etme durumunda kalmamız, ülkemiz ve halkımız adına büyük bir talihsizlik değil mi?

Sahip olduğumuz elverişli sektörlerde daha çok üreterek üretilenin fazlasını ihraç etmemiz gerekirken, ithal etmek durumunda kalmamız nedeniyle, “Ekonomiyi bu durumda nasıl düze çıkaracağız?..”  diye endişe duyanlara rahatlatacak bir yanıt veremediğimden, derin üzüntü duymaktayım. Ekonomimizi hedef aldıkları dile getirilen şerleri hüsrana uğratabilmek için evvel emirde, çok müsait olan tarım potansiyelimizden en iyi şekilde sonuç alacak önlemleri gecikmeden, acilen hayata geçirmek gerekir. Ekonomimize zarar veren olumsuzlukların en önemlisi olan her alandaki savurganlıkların asgari düzeyde kalması için caydırıcı cezalar da  bir an önce yasalaştırıp hayata geçirilmelidir. Özellikle büyük boyutta maddi meblağlara mal olan hizmetlerin kısa zamanda yeniden ele alınmalarına sebebiyet veren olumsuzluklara dur demek için işin şartnamesine uymayanları, onlara göz yumanları devlet malına zarar verdiklerinden dolayı en ağır şekilde cezalandıran yasal müeyyidelere ihtiyaç olduğu dikkate alınmalıdır. Aksi halde, bir toplumun her alanda güçlü kılınmasını sağlamada en önemli faktör olan ekonomik bağımsızlığı teessüs ettirmek mümkün olmayacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER