Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Yusuf Salih ARITÜRK
Yusuf Salih ARITÜRK

EMEKLİLERİN SİTEMİ

2019 yılı için düşünülen ücret zamları oranlarının ne olacağını en çok merak eden kesim emeklilerdir ve bunu ziyaret ettiğim mekanlarda emekli olduklarını belirten hemşerilerimin yakınmalarında gözlemliyorum.

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili olarak yapılan bazı açıklamalardan da söz eden emekli vatandaşlar; “Emekli olanların istirahata çekilmesi gerekir, ancak birçok emeklimizin aldığı aylık ücret; zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak kalmaktadır. Kalkınmış ülkelerde durum farklıdır. Örneğin Almanya’da çalışıp da emekli olanların aldıkları ücret, insanca yaşam koşullarını sağlayacak orandadır… Orada emekli olanlar, ya emekli ikramiyesi alır, ya da emekli ikramiyesinden vazgeçerek emekli aylığı alma tercihinde bulunurlar ve çoğu emekli ikramiye yerine emekli maaşı almayı tercih etmektedir. Bizlerde ise çoğu emeklimizin maaşı yetersizdir ve bu olumsuzluğun nedeni, ücretler arasındaki dengesizliktir. 2019 yılı için ücretlerimize hangi oranda zam yapılacak bilmiyoruz.. Fakat şunu söyleyebiliriz ki, bizler de herkes gibi ev geçindiriyoruz. Bazılarımızın işsiz çocukları var ve bugüne dek onlara ekmek kapısı aralamayanların bu gerçeği göz önünde bulundurmalarını istemek en doğal hakkımızdır…” demektedirler.

Dar gelirlilikte mağduriyet yaşayan emekli vatandaşlarımızın sayısı yaklaşık 12 milyon olarak ifade ediliyor ve bunlar içinde insanca yaşam koşullarına ayak uydurabilecek oranda maaş alanların sayısı oldukça azdır. Emeklilerin haklarını savunduklarını belirten sivil toplum örgütlerinin bu görevlerini iyi yapmadıklarını söylemek, kendilerine haksızlık olmaz. Zira, bu ülkede yaşayan her vatandaşın insanca yaşam koşullarına sahip olmayı istemesi en doğal hakkıdır ve bu hakkı verme yetkisine sahip olanlarsa, sadece kendilerini ve kendileri gibi yüksek ücret alanları düşünmekte sakınca görmemektedirler. Bu tespit doğrultusunda yakındıklarına tanık olduğum emekli vatandaşlarımıza hak verdiğimi belirtirken, yıllardır yakınıyor olmalarına rağmen umduklarını bulamadıklarına göre başkalarından sitem ederlerken bir de kendilerini sorgulamaları gerektiği hatırlatmasında bulunuyorum. Kendilerini sorgulama gereğini duymayanlar, başkalarından yakınsalar bile bundan sonra da umduklarını bulamayacaklardır. Yani, sadece kendilerini düşünenlerin zihniyeti değişmeyecektir!

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER