Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

HIDRILLEZ’E GÜNLER KALA!

Hızır ve İlyas’ın peygamber olduklarına inanılır. Ölümsüzlük iksiri içtikleri bunun için de ölümsüz oldukları dillendirilir. Yine rivayetler odur ki, Hızır ve İlyas her yıl miladi takvime göre 6 Mayıs, Rumî takvime göre ise 23 Nisan`a rastlayan gün buluşurlar. İşte bu buluşmanın vuku bulduğu güne de HIDRILLEZ adı verilir. HIDRILLEZ günü duaların kabul edildiği, bolluk-bereket simgesi bir gün olarak kabul edilmiş ve asırlardan beri kutlana gelmiştir.

Kur’an-ı Kerim’de adları geçen 25 peygamber vardır. Bunlar Hazreti Adem, Hazret-i İdris, Hazret-i Nuh, Hazret-i Hud, Hazret-i Salih, Hazret-i İbrahim, Hazret-i Lût, Hazret-i İsmail, Hazret-i İshak, Hazret-i Yakup, Hazret-i Yusuf, Hazret-i Şuayb, Hazret-i Musa, Hazret-i Harun, Hazret-i Davud, Hazret-i Süleyman, Hazret-i Eyyub, Hazret-i Zülkif, Hazret-i Yunus, Hazreti İlyas, Hazreti Elyesa, Hazreti Zekeriyya, Hazreti Yahya, Hazreti İsa ve HAZRETİ MUHAMMED (Peygamberimize ve cümle peygamberlere salat ve selam olsun) tir.

Peygamber olup olmadıkları kesin olmamakla birlikte adları geçen isimler arasında Hızır, Meryem, Lokman, Zülkarneyn, Üzeyir gibi Allah dostu oldukları kesin isimler geçmektedir. Bunlardan Hazret-i Hızır’ın ve Hazret-i İlyas’ın ölümsüzlük iksiri içtiklerine ve ölümsüz olduklarına inanılır. Nitekim Büyük mutasavvıf ve şair yunus Emre bir şiirinde:

YUNUS EMRE BU DÜNYADA
İKİ KİŞİ KALIR DERLER
MEĞER HIZIR, İLYAS OLA
ÃB-İ HAYAT İÇMİŞ GİBİ

derken bu inancı dillendirmektedir.

Hızır ve İlyas Peygamberlerin buluştukları günün adı olarak dillendirilen HIDRILLEZ sadece Türkiye’de değil, bütün Orta Asya Türki devletlerinde de kutlanmaktadır. İnanca göre Hızır makamına çıkıp da Hızır’dan ders alan velilerin de olduğu, bunların Hızır gibi darda kalanların imdadına koştuğu, bu yüzden de onların da Hızır’ın kendisi sanıldığı rivayet edilir. Bunun için dilimizde “Her geceyi Kadir, her kişiyi Hızır bil” denilmektedir.

Hıdrıllez’de yapılan etkinlikler arasında ateş yakıp üzerine atlamak, çeşitli şekillerde dilekler tutmak, ev sahibi olmak, evlenmek isteyen bekârlar için dua etmek, yapılan duaların kabulü için sadakalar vermek, oruç tutmak, kurban kesmek gibi adetler bulunmaktadır. Hıdrellez’de baht açma törenleri oldukça yaygın olarak uygulanır. Talih ve kısmet açtırmak isteyen genç kız ve kadınlardan yüzük, küpe gibi eşyalarını çömleğe atmaları istenir ve çömleğin üzerine su eklenerek ağzı kapatılır. Kapalı çömlek bir gece boyunca bir gül ağacının dibinde bekletilir. Ertesi günü bir araya toplanan kadınlar, çömleği ortaya koyarak maniler eşliğinde eşyaları çıkarmaya başlarlar.

Evet HIDRILLEZ bir ümit ve iltica kapısı olarak asırlardan beri uygulanan geleneklerimizdendir. İstedik ki geleneklerimizde önemli bir yeri olan Hıdrılleze günler kala cümle okuyucularımızın YAKLAŞAN  GÜNLERİNİ TEBRİK EDELİM, TUTACAKLARI HAYIRLI TÜM DİLEKLERİNİN GERÇEKLEŞMESİNİ YÜCE ALLAH’TAN DİLERKEN, BÜTÜN İNSANLIĞI BİR AN ÖNCE BU KORONAVİRÜS İLLETİNDEN KURTARMASINI NİYAZ ETMEK KONUSUNDA DİKKATLERİ ÇEKELİM!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER