Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

(HOŞ GELİŞLER OLA MUSTAFA KEMAL PAŞA)

Mustafa Kemal (ATATÜRK) henüz bir Osmanlı Paşasıyken bundan 103 yıl önce 1916 yılının 14 Eylül günü Siirt’e teşrif etmiş ve misafirimiz olmuştu.

Gerçi, Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN, 16. Kolordu Komutanı olarak Siirt’e teşrif ettikleri tarih konusunda tereddütler vardır. Emekli Valilerden Sayın Necati Şentürk Siirt Valisi olduğu yıllarda konuyla ilgili araştırmalar yapmış ve bu araştırmalar sonucu tespit edilen tarihin yanlış olduğunu açıklamıştı. Tarihi bir etkinliğin, yanlış bir tarihte yapılmasının tarihin ruhuna aykırı düşeceğini söyleyen Şentürk bu konuda yapılması gereken ne varsa yapılacağını da vurgulamıştı.

Sayın Şentürk söylediğini de yapmış konuya ilişkin olarak 15 Eylül 2009 tarih ve 341 sayılı yazıyla Genelkurmay Başkanlığından bilgi talebinde bulunarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün Siirt’e geliş tarihinin tespitine yardımcı olunmasını istemişti. Genelkurmay Başkanlığınca Siirt Valiliğine gönderilen 02 Ekim 09 tarih ve 7062671 sayılı cevabi yazıda:

 “Mustafa Kemal Atatürk’ün 16. Kolordu Komutanı iken 14 Eylül 1916 tarihinde Siirt’te bulunduğuna dair herhangi bir bilgi ve belge tespit edilmediği,

16.kolordu Komutanlığı tarafından 2. Ordu Komutanlığına gönderilen harp raporlarında Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Kasım 1916 tarihinde Baykan ilçesine bağlı Tütenocak’ta, 27 Kasım 1916 tarihinde ise Siirt’te bulunduğunun tespit edildiği” belirtilmekteydi.

Tarihi konularda, elbette belgelere dayalı bilgiler muteberdir. Genelkurmay Başkanlığı’nın, Siirt Valiliğine gönderdiği cevabi yazı bu bakımdan bir belge hükmündedir. Bu Belgeyi çürütebilmek için, daha inanılır bir kaynaktan (ki Türkiye’de bu konuda en yetkili kurum Genelkurmay Başkanlığıdır) belge getirilmesi gerekir. Zaten, Vali Necati Şentürk de, bunu açık bir şekilde vurgulayarak: “Genelkurmay Başkanlığından gelen belge mahiyetindeki bu yazıya rağmen, ellerinde, bunun aksini ispat edebilecek, daha güçlü belgeler olan varsa getirsinler, onu da değerlendirelim. Gerekirse, Genelkurmay Başkanlığına göndererek, aradaki çelişkinin sebebinin açıklanmasını talep edelim” demişti.

Ancak, Vali Sayın Necati Şentürk Siirt’ten gittikten sonra konuyu kurcalayan olmadı. Hem, Siirt’te “14 EYLÜL” ön ismiyle isimlendirilmiş okullar, salonlar var. Önemli olan Mustafa Kemal’in Siirt’e gelmiş olması ve bu sebeple anılmasıdır.

Ayrıca Mustafa Kemal Paşa’nın (ATATÜRK) Siirt’e sadece bir defa değil, birkaç defa geldiği bilgileri de vardır. İlk geliş tarihinin (ama yanlış, ama doğru) 14 Eylül olarak tespit edilmesinden bu yana 14 Eylül tarihi (SİİRT’İN ŞEREF GÜNÜ) olarak kutluyor ve bu vesile ile Cumhuriyetimizin Kurucusu büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü minnet ve şükranla anıyoruz. Zaten, asıl olan da budur.

(Siirt’in Şeref Günü) olan 14 Eylül’ü bu yıl da Valilikçe hazırlanan etkinlikler çerçevesinde Mustafa Kemal Paşa’nın Siirt’e teşriflerinin yıldönümü olarak  kutlayacağız. Hem de teşriflerinden tam 103 yıl sonra. İşte Büyük Devlet adamı olmak, zihinlerde kazınmak budur. Günümüzde 30-40 yıl sonrasında bile hatırlanan başka Devlet Adamı var mı!

Bundan 103 yıl önce bir Osmanlı Paşası olarak şehrimizi şereflendiren Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı (ATATÜRK) rahmetle ve minnetle anarken, Siirtliler adına bilinen bir türküyle sesleniyor ve diyoruz ki:

Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa
Askerin milletin bayrağınla çok yaşa
Arş arş arş ileri ileri
Arş ileri marş ileri

Dönmez geri Türk’ün askeri
Sağdan sola soldan sağa
Al da bayrağın düşman üstüne
Cephede süngüler ayna gibi parlıyor
Azeri Türkleri bayrak açmış bekliyor

Arş arş arş ileri ileri
Arş ileri marş ileri
Dönmez geri Türk’ün askeri
Sağdan sola soldan sağa

Al da bayrağın düşman üstüne
Parlayan yıldızın alemi tenvir eder
Cumhuriyet bayrağı semalar içre süzer

Arş arş arş ileri ileri
Arş ileri marş ileri
Dönmez geri Türk’ün askeri

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER