Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Ayhan MERGEN
Ayhan MERGEN

İNSAN HAKLARI DENİLİNCE…

Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. 1948 yılında Birleşmiş Millet İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini kabul ettiği günün yıl dönümü.Dünya genelinde olduğu gibi  ülkemizde de bu konunun üzerinde duruldu. Yayınlanan mesajlarla gün kutlandı, düzenlenen etkinliklerle günün anlam ve önemi üzerinde durularak bir farkındalık oluşturulmaya çalışıldı.

İlimizde de aralarında benimde üyesi olduğum il insan hakları kurulu  bazı ziyaretler gerçekleştirdi. İlk olarak kuruldan sorumlu ve vali adına kurula başkanlık yapan vali yardımcısı Zihni Yıldızhan ziyaret edildi. Daha sonra Yıldızhan’la birlikte Vali Ali Fuat Atik ziyaret edildi. Son ziyaret belediye başkan vekilimiz Ceyhun Dilşad Taşkın’a yapıldı.

Doğal olarak bu ziyaretlerde konu insan hakları konusuydu. Ülkemizde  ve ilimizde insan haklarının ne kadar bilindiğini  tartıştık. Yine ilimizde bu hakların ne kadar ihlal edildiğini ele aldık. Bana göre, öncelikle insanımız insan haklarını tam anlamıyla bilmiyor. Çünkü insan hakları  sürekli gelişen bir konu. Bir iki örnekle açıklamak gerekirse, 50-60 yıl önce kızların küçük yaşta evlendirilmeleri doğal olarak görülmenin ötesinde sanki bir erdem olarak görülüyordu. Aileler kızımızın iffetini koruduk diye yaklaşıyordu olaya. Bugün bu konu en büyük insan hakları ihlali olarak görülüyor.

Yine geçmişte, vatandaşın bir kamu kurumunda terslenmesi, hor görülmesi  çok olağan dışı bir şey değildi ve vatandaş bunu adeta kabullenmişti. Hayatın doğal akışında bir olay olarak görürdü. Bugün,bunu kabullenecek bir vatandaşımız yok. Daha doğrusu olmamalı.

Bu konuda son bir şey. İnsan hakları denilince ilk akla gelen kadın ve çocuk haklarıdır. Tarih boyunca hep bunlar  istismar edilmiş.Bunların en az erkekler kadar hakları olduğunu belirten en güzel ifadeleri yüce dinimizde buluyoruz. Ama biz dinimizin değerlerinden uzaklaştığımız için bu konuda da hatalara düşüyoruz. Ayetler hadisi şerifler ve başta peygamber efendimiz olmak üzere dört halife ile İslam büyüklerinin hayatlarından kesitler bize bu konuda çok şeyler ifade ediyor.

Herkesin hak ve hukukuna saygı gösterilen ihlalsiz bir dünya dileğiyle…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER