• Dolar Alış 7.5796TL
  • Dolar Satış 7.5493TL
  • Euro Alış 8.8341TL
  • Euro Satış 8.7989TL
Reklam
Reklam

İPEK BÖCEKÇİLİĞİ DENENEMEZ Mİ?

Reklam
, 0 Yorum

Bu da nereden çıktı demeyin? Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da kent tarımının değerlendirildiği bir toplantıda Diyarbakır Valisi Hasan Basri GÜZELOĞLU’nun açıklamalarını okuyunca, bende hayal fakirin ekmeğidir misali acaba dedim, bizde de olamaz mı?
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır’ın ipek böcekçiliği alanında Türkiye birincisi olduğunu belirtmiş ve açıklamasında şöyle demiş; ”İpek böcekçiliğinde 45 bin ton üretim gerçekleştiren ve bu üretim ile Türkiye’nin yaklaşık yüzde 45 ipek böceğini tek başına üreten bir kentiz.”
Bende naçizane diyorum ki, Diyarbakır komşu bir ilimiz ve Diyarbakır ile Siirt arasında toprak yapısı ve iklim özellikleri açısından çok büyük benzerlikler var. O halde bizde neden ipek böcekçiliğini denemiyoruz diye soruyorum kendi kendime? Belki üretimde Diyarbakır gibi birinci olamayız ama en azından kıyısından köşesinden tutarız.
İpek böceklerinin tek yemi olan dut ağaçları bildiğim kadarıyla ilimizin birçok yerinde yetişiyor. Köy ve mezralarımızda yer alan evlerin önemli bir bölümünün bahçelerinde bir veya birden çok dut ağacı bulunuyor. Bunların yapraklarından gerçek anlamda yararlanılamıyor, büyük ve küçükbaş hayvanlara yer olarak verilebiliyor.
Hatta dut meyvesinin bizzat kendisinden de tam anlamıyla yararlanılamıyor. Anadolu’da bazı yerlerde dut pekmezi ve pestili yapılıyor. Ben ilimizde buna hiç rastlamadım. Birkaç yıl öncesine kadar pazarlarda gereken değeri bulamayan dutlar zorunlu olarak kurutularak değerlendiriliyordu. Son birkaç yıldan beri incir gibi taze dutlarda pazarlarda alıcı bulabiliyor. Özellikle siyah dutlara biraz da bu konuda yapılan yayınlarında etkisiyle büyük rağbet var.
İpek böcekçiliğine dönecek olursak… Gönül arzu eder ki, en azından iklimi uygun olan köy ve ilçelerimizde denemeler yapılsın. Pervari ilçemizde deneme çalışmaları yapılan ve çok olumlu sonuçlar alınan tarımsal çalışmalar var. Trabzon hurması ve Bodur Elma bunların başında geliyor. Yine aynı şekilde alabalık çiftlikleri Şirvan’da faaliyet gösteriyor. Siirt’in alabalık tüketiminin yarısına yakını bu ilçemizdeki çiftliklerden temin ediliyor.
Bu güzel örnekler varken İpek Böcekçiliğini neden denemiyoruz? Bu konuda görev Üniversitemiz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne düşüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN