Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

MEGA KÖYDEN, GÖÇLER DEVAM EDECEK!

Siirt Merkez ilçe nüfusu giderek artıyor. Artışın sebebi, köylerden Şehre yapılan göçler. Bu gidişle Merkez ilçenin nüfusu daha da artacak. ILISU BARAJI için köy istimlâkleri başlayıp, paralar alınınca, köylerini boşaltacak köylüler haliyle ya Siirt’e gelmekteler, ya da büyük Şehirlere göç ediyorlar.  ILISU BARAJI için yapılan arazi kamulaştırmalarına ödenen paraların haddi hesabı yok! Bu arada, münazaalı durumlar var. İstimlak parasını düşük bulup, itiraz edenler, avukatları da ihya ettiler.

Köylerden, ilçe merkezlerine ve bu arada Merkez ilçeye göçler devam ederken, özellikle, merkez ilçeden de, büyük illere göçler alabildiğine artış göstermektedir. Köylerden Şehre bu akınlar sürerken, Siirt Merkez ilçe halkından ve özellikle “ARAP” olarak adlandırılan kesimden, büyük şehirlere göçlerin daha da artacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Zaten, yerli işçilerin, memurların tamamına yakını, emekli olur olmaz Şehirden ayrılmakta ve büyük il merkezlerine göç etmektedirler.

Siirt Merkez ilçenin yerlileri genelde İstanbul, Adana, Mersin, Antalya ve son yıllarda özellikle Yalova’yı tercih ediyorlar. Bu illere yerleşen ve muhtelif sebeplerle zaman-zaman Şehrimize gelen hemşerilerimiz, bulundukları yerlerde, çok samimi ortamlar içinde olduklarını, el birliğiyle birbirlerine sarıldıklarını, yardımcı olduklarını, hatta bulundukları illerde, Siirt’in örf, adet ve geleneklerini sürdürdüklerini düğün, sünnet, vefat gibi durumlarda birlik ve beraberlik içinde hareket ettiklerini vurgulamaktadırlar. Bu konuda Siirtli derneklerin de büyük çaba içinde oldukları gözlemlenmekte. Bu açıdan, Siirtli Derneklerin sergiledikleri çalışmalar büyük bir takdirle karşılanmakta. İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Bursa’da, Yalova’da ve daha birçok illerimizde bir araya geldikleri derneklerin varlığı Siirtliler için adeta bir güç kaynağı oluyor.

Türkçedeki (Tebdil-i mekanda ferahlık vardır) deyimini anımsatan bir deyimimiz var. Siirt’çe: “VAKOK ZEMENOK, HEVVEL MEKENOK=ZAMAN SENİ DARALTINCA, MEKÂNINI DEĞİŞTİR” deriz. Doğrusunu isterseniz, Siirt’i terk edip gidenlere kızıyoruz amma, Şehrimizin içine düştüğü durumu gördüğümüz zaman da, hak vermiyor değiliz…

Öyle anlaşılıyor ki, gidebilme imkânı bulanlar, gidiyor. Kalanlar ise, gitmek istemediklerinden değil, yeni bir hayata başlangıç yapmaktan korktukları için düzenlerini bozmağa cesaret edemeyenlerdir. Şehir, bugünkü haliyle 150 bin nüfuslu bir mega köyü andırmaktadır. Şehir denilebilmesi için bin şahit lâzım. Şehir standartlarına uymayan görüntüsüyle, tam anlamıyla bir mega köy!

Sağlıksız, büyüme, sağlıksız yapılaşma, sağlıksız ekonomi gırla gidiyor. Siirt artık (GELEN AĞLAR, GİDEN AĞLAR) vasfını kaybetti. Yazık oldu, bu kadim şehre…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER