Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

OSMAN KAVALA OLAYI!

19 Şubat 2020 Çarşamba günü Gezi Parkı olaylarına ilişkin dava vardı. Mahkeme, tüm sanıkların beraatlarına karar verdi. Beraat edenler arasında 3 yıla yakın süreden beri tutuklu olarak yargılanan iş adamı Osman Kavala da vardı. Ancak Kavala serbest bırakılmadan bir başka suçtan dolayı tekrar gözaltına alındı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin 16 sanığın yargılandığı davayı karara bağlamış, aralarında Osman Kavala’nın da bulunduğu 9 sanığın, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs”, “mala zarar verme”, “nitelik yağma”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi”, “kasten yaralama”, “ağırlaştırılmış yaralama” ve “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlarından beraatlarına karar vermişti.

Sanıkların üzerlerine yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı veren mahkeme heyeti, dosyanın tutuklu sanığı Osman Kavala’nın da tahliyesine hükmetmişti.

Beraat kararını müteakip Savcının Osman Kavala hakkında yeniden gözaltı kararına ilişkin verdiği mütalaası şöyleydi:

“FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini değiştirmeyi amaçlayan darbe girişiminde bulunduğu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızaca ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini değiştirmeye teşebbüs’ suçundan soruşturma yürütülüp yakalama kararı ile aranmakta olan şüpheli Hanrey Barkey’in, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Amerika’daki onursal başkanlığının Fetullahçı Terör Örgütü lideri Fetullah Gülen’in yaptığı Rumi Forum Vakfı’nın organizasyon komitesinde görev yaptığı, örgüt liderinin çalışmalarını tanıtmak için lobi faaliyeti yürüttüğü, 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişiminin sabahında yurt dışından İstanbul’a geldiği ve doğrudan Büyükada Splendit Otele yerleştiği, 18 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizden ayrıldığı, şüpheli Mehmet Osman Kavala’nın Hanrey Barkey İle 18 Temmuz 2016 tarihinde Karaköy semtinde bir restoranda buluştukları, bunun yanında yapılan iletişim analizlerinden de anlaşılacağı üzere; darbe girişimi öncesi ve sonrasında yoğun irtibatlarının bulunduğu, yine iletişim analizine göre şüpheli Kavala’nın diğer şüpheli Hanrey Barkey ile darbe girişimi öncesi 27 Haziran 2016 tarihinde önce Şişli İlçesinde şüpheli Mehmet Osman Kavala’ya ait Menka Anonim Şirketi adlı iş yerinde, devamında da 30 Haziran 2016 tarihinde Diyarbakır’da bir araya gelerek PKK Terör Örgütü irtibatlı kişilerle buluştuklarının tespit edildiği,

15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen darbe teşebbüsü sürecinde şüpheli Hanrey Barkey ile şüpheli Kavala’nın suç tarihlerindeki irtibatları, şüpheli Hanrey Barkey’in FETÖ/PDY ile olan irtibatları dikkate alındığında, şüpheli Mehmet Osman Kavala’nın 15/07/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsünün karar sürecine katıldığına dair bulgulara ulaşıldığı, 26 Temmuz 2016 tarihinde başlatılan bu soruşturma kapsamında başka suçtan tahliyesine müteakip kaçma şüphesi göz önünde bulundurularak 18 Şubat 2020 tarihinde gözaltı kararı verildiği, hakkında ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebir, şiddet kullanarak çalışamaz hale getirmek’ suçu yönünden kovuşturma bulunan Mehmet Osman Kavala’ya, ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini cebir, şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs(darbe teşebbüsü)’ suçunun niteliği, mevcut delil durumu, şüphelinin kaçma ihtimalinin bulunması, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz olduğu dikkate alınarak, şüpheli Mehmet Osman Kavala’nın üzerine atılı ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini cebir, şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs’ suçu yönünden sorgusu yapılarak tutuklanmasına.”

Osman Kavala ise sorgu hakimliğindeki ifadesinde “Dün 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararının tescil etmiş olduğu gibi ve daha önce AİHM kararının açıkça belirtildiği gibi, maruz kaldığım sıra dışı vahimlikte bir hak ihlalini dünkü gözaltı kararı, bu akşam gördüğünüz savcının sevk yazısı, bu hak ihlalinin devam ettirilmekte olduğunu göstermektedir. Daha önceki ifademde belirtmiş olduğum gibi 15 Temmuz darbe girişimine destek olmak ile ilgili tüm iddialar asılsızdır.” dedi.

Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararı da var. AİHM Gezi davasından yargılanan ve 770 günden beri tutuklu olan Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istemiş, ancak, Türkiye bu karara uymamıştı.

Osman Kavala’nın Gezi davasından serbest bırakıldığı gün, bu defa FETÖCÜLÜKTEN hakkında dava açılarak tutuklanması, elbette büyük yankı buldu. Gezi dışında bir başka davadan yargılanması gerekiyor idiyse, neden aradan geçen uzun süreye rağmen, dava açılmamıştı.

Anımsatmakta yarar var. Gezi davası için BERAAT KARARI VEREN MAHKEME HEYETİ HAKKINDA DA HÂKİMLER VE SAVCILAR KURULU TARAFINDAN SORUŞTURMA AÇILMIŞ BULUNMAKTA!

Gerçekten de hukuk kitaplarında okutulması gerekli olaylar yaşanmıyor mu!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER