Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

POLATKAN, ZORLU VE MENDERES’İN İDAMLARININ YILDÖNÜMÜ!

27 Mayıs 1960 günü Türkiye’de ihtilallerin başlangıcının miladıdır. O tarihten sonra ülkemizde hemen her on yılda bir darbe, muhtıra veya postmodern darbeler gerçekleştirilmiştir.

Darbenin ilk acı haberi 30 Mayıs 1960 günü gerçekleşmişti. Dönemin İçişleri Bakanı olan ve darbe günü evinden alınarak Ankara Harp Okulunda tutuklananlar arasında bulunan Namık Gedik’in hapsedildiği odanın penceresinden atlayıp intihar ettiği iddia edilmişti. Gedik’in intihar mı ettiği, yoksa öldürüldüğümü hala bir sır gibi!

Daha sonra Yassıada’da yapılan bir dizi yargılama sonrasında Başta Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes, olmak üzere Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın aralarında olduğu DP’nin 14 ileri gelen üyesi ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Darbeciler tutuklananları Yassıada’da kurulan özel bir mahkemede yargıladılar. 14 Ekim 1960’ta başlayan Yassıada davaları, 11 ay 1 gün sürdü. 203 gün davalara bakıldı, 872 oturum yapıldı. 19 davaya bakıldı, 1068 tanık dinlendi ve yargılamalar hükmün açıklandığı 15 Eylül 1961 tarihinde son buldu. Bu düzmece mahkemenin vereceği karar aslında en başından beri belliydi. Baştan sona skandalların birbirini kovaladığı mahkemenin başkanı Salim Başol, Hasan Polatkan’ın kendisini savunmaya başlaması üzerine “‘kısa kes” demiş, Polatkan “o halde savunma yapmayayım mı?” diye sorunca “‘yapma'” cevabını vermişti.

Adnan Menderes’in de kendisini savunma hakkı tanınmamış, idamla yargılanan kişilerin savunmaları birkaç dakikayla sınırlı tutulmuştu. Bebek Davası, Köpek Davası gibi rezaletler yaşanan mahkeme sonucunda Bayar, Menderes, Polatkan, Zorlu ve başka DP ileri gelenleri idama mahkûm edilmişlerdi. 16 Eylül 1961’de Polatkan ve Zorlu’nun cezaları infaz edildi.

27 Mayıs darbesini yapan cuntacıların özel olarak kurdukları mahkeme olan Yüksek Adalet Divanı, 9 ay 27 gün boyunca Menderes ve beraberindeki siyasetçileri yargıladı. Yargılama süreci sonunda 14 kişinin idamına, 31 kişinin de ömür boyu hapse mahkûm edilmesine karar vermişti. Ancak, Cemal Gürsel başkanlığındaki Milli Birlik Komitesi; Celal Bayar, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu dışındakilerin idam cezasını affetti. Celal Bayar’ın cezası yaş haddi nedeniyle ömür boyu hapse geri kalan 418 sanığa ise 6 ay ile 20 yıl arasında değişen hapis cezaları veya beraat kararı verildi.

İdamlarına karar verilenler arasında bulunan Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan 16 Eylül 1961’de idam edilirken, Adnan Menderes’in idamı sözde hastalığı sebebiyle 17 Eylül’e ertelenmişti. Menderes’in idamının bir gün sonraya ertelenmesinin gerçek sebebinin Zorlu ve Polatkan’ın idamlarının kamuoyunda yapacağı tepkiyi ölçmek olduğu, hiçbir olay olmadığı anlaşılınca da, Menderes’in idamının gerçekleştirildiğini söyleyenler var.

Evet, 16 ve 17 Eylül 1961 tarihleri Türkiye Cumhuriyeti açısından kara leke hükmündedir. Türkiye Cumhuriyetinin Dışişleri Bakanı Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan 16 Eylül günü idam edilirlerken, Başbakan Adnan Menderes de 17 Eylül 1961 günü idam edilmiştir. Maalesef, idamlara karşı hiç kimseden ses seda çıkmamış, en ufak bir gösteri, bir tepki gerçekleşmemiştir. Yani, bütün bir millet KUZULARIN SESSİZLİĞİNE BÜRÜNMÜŞTÜR.

Haksız yere idam edilişlerinin 58. Yıldönümünde MENDERES, ZORLU ve POLATKAN’A rahmetler diliyor, zalimler için YAŞASIN CEHENNEM DİYORUZ!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER