Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Yusuf Salih ARITÜRK
Yusuf Salih ARITÜRK

RESMİ VERİLERİN YANSITTIĞI GERÇEK

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; ülkemizde yıllık geliri yaklaşık 7 bin TL olan yoksulların sayısı yaklaşık 11 milyon diye ifade edilirken, gelir düzeyi en düşük illerimizde; TRC3 bölgesinde yer alan Siirt, Şırnak, Mardin ve Batman olarak dile getirildi.

İlimiz, geri kalmışlığı nedeniyle yıllar öncesinden beri “geri kalmış yöreler” kapsamında değerlendirilen iller arasında yer almakta ve buna rağmen, yıllarca uygulandığı belirtilen önlemlerin halen bir işe yaramadığını TÜİK’in yaptığı  açıklamasından öğrenmiş bulunuyoruz. Ülkemizin en önemli sorunlarının başında işsizlik gelir ve işsizliği aşağılara çekmeye yönelik alındığı belirtilen önlemler günümüze dek olumlu sonuç vermediğine göre, bunun nedenini sorgulamak gerekir. Öyle ya; dile getirilen sayısız teşvik ve desteklemelere rağmen işsizliği aşağılara çekme hedefine ulaşılamıyorsa, demek ki uygulamalara gölge düşüren yanlışlıklar olduğunu söylemek gerekmez mi?

İşsizliği kalıcı şekilde aşağılara çekmek için, istihdam sağlayacak tesislerin üretir olması şarttır. Üretim yapmayan hiçbir tesisin kalıcıcık şansı olamaz. Yöremizin ekonomik alanda kalkınabilmesi, sahip olduğu tarım ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesiyle mümkündür. Sanayileşme konusunda en ücra köşede olmamız nedeni ile arzu ettiğimiz bir yatırıma kavuşmamız oldukça zordur ve tarım ile hayvancılık sektörüne dayalı bazı küçük ve orta ölçekli sanayi tesisleri dışında başka bir yatırım yapmanın mümkün olmadığı gerçeği doğrultusunda, işsizliği tarım ve hayvancılık sektöründe giderme hedefinin güdülmesinin isabetli olacağına ilgililerin dikkatini çekmekte yarar görüyorum.

Fert gelirinin en düşük seyrettiği yörelerden birinin Siirt olduğu TÜİK verileriyle açıklandığına göre, bu olumsuzluğu aşacak ciddi ve gerçekçi önlemlere ihtiyaç olduğu da tartışılmazdır. Tarıma, hayvancılığa verildiği belirtilen sayısız desteklere, esnafa faizsiz veya düşük faizli krediler verildiği ifadelerine rağmen, hiçbir ilerleme kaydedilmediğine göre, bunun nedenini sorgulayarak önlem almak gerekmektedir. Aksi halde, desteklemeler bir anlam taşımayacak ve işsizlik azaltılamayacağından, işsizler ordusundaki sayı artacak, ülkemiz ekonomisi zarar görecek ve arzulanmayan olumsuzluklar yaygınlaşacaktır. İşsizliğin önlenmesinde gerçekçi önlemlerin alınması ve söz konusu önlemlerin ciddi şekilde denetlenmesinin önem taşıdığını da vurgulamak isterim.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER