Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

SİİRT TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRÜERGÜN DEMİRHAN İLE YAPMIŞ OLDUĞUMUZ RÖPORTAJ

Haber/Röportaj:Erman CANDER SİİRT TARIM

Haber/Röportaj:Erman CANDER

SİİRT TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN SON 2 YILDA ÇİFTÇİLERİMİZE 123 MİLYON DESTEKLEME VE 11,5 MİLYON TL TUTARINDA 21 PROJE

1972 Siirt doğumlu olan Ziraat Yüksek Mühendisi Ergün Demirhan, 1992 yılında üniversiteden mezun olduğu yıl göreve başlamıştır. 2001 yılından 2009 yılına kadar vekaleten yürüttüğü şube müdürlüğü görevine 2009 yılında açılan sınavda Türkiye birincisi olarak asaleten atanmış, 2012 yılı sonunda Yalova iline tayin olmuştur. 6 yıla yakın bir süre Yalova İl Müdürlüğünde Şube Müdürü ve Müdür Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra 2018 Ocak ayında Siirt İl Müdürlüğüne atanması nedeniyle memlekti olan Siirt’e geri dönmüş ve 2004 yılında Tarla Bitkileri Bölümünde master yaparak, 28 yıllık memuriyet ve 20 yıllık idareciliği bulunmaktadır.

SİİRT’İ TARIM ALANINDA NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

İYİ OLDUĞUMUZ YA DA EKSİK OLDUĞUMUZ YÖNLER NELERDİR?

Siirt, 320 bin dekar arazisiyle Siirt Fıstığı üretiminde Türkiye’de 3. Kırmızı mercimek üretiminde 6. Küçükbaş Hayvan varlığı ile ilk 10 içindedir.

Yaklaşık 12.500 ton verim ve yaklaşık 10 bin dekar alanda Zivzik Narı, 600 bin dekar alanda Hububat ve Baklagil ekim alanı, 1 milyon 250 bini aşkın Küçükbaş Hayvanı, 45 bine yaklaşan Büyükbaş Hayvan sayısı, 160 bin civarında Arı Kovanı ile ilimiz önemli bir tarım ve hayvancılık şehridir.

Bu yıl tüm başta Siirt Fıstığı, Buğday ve Mercimek olmak üzere tarımsal ürünlerde daha önceki yıllara oranla ciddi verim artışı yaşandığı ve çiftçilerimiz yüzünün güldüğü bir yıl oldu.

Siirt İli Tarımsal Verileri

Ürün Adı

Alan

 (Da-Adet)

Üretim (Ton)

Ülke Sıralaması

Siirt Fıstığı

320.000

16.000

3

Kırmızı Mercimek

69.618

8.933

6

Zivzik Narı

10.000

12.500

12

Buğday

348.169

95.984

21

Küçükbaş Hayvan

1.250.000

 

10

Arılı Kovan

160.000

 

25

Tarımsal alanda en büyük eksiğimiz sulama yatırımlarıdır. İlimizde yapılan Barajlar tarımsal sulama amacıyla projelendirilmemiştir.  DSİ Genel Müdürlüğü’nün projelendirme çalışmaları ile barajlardan tarımsal faaliyet amacıyla istifade edilmesi gerekmektedir.

Yapılacak projeler ve ek yatırımlarla, DSİ Garzan Sulama Projesi ve benzer sulama projelerinin bir an önce bitirilmesi ile 3 yıl içinde en az 350 bin dönüm arazi tarımsal sulamaya açılabilecektir. 

BARAJLARIN YAPILMASI TARIMI NASIL ETKİLEDİ?

Barajın su tutması ile bazı köy yollarımız sular altında kalmıştır. Bu durum köylülerimizin tarım ve hayvancılığın yanında eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok konuda önemli problemler yaşamasına sebep olmaktadır. Ulaşımdan etkilen köy sayısı 35, tarımsal arazi varlığı yaklaşık 50 bin dekardır.

Bu köylerde yoğun olarak Siirt Fıstığı, sebzecilik ve meyvecilik yapılmaktadır. Bu bölge verimli tarım arazisine sahiptir. Ulaşımda yaşanan sıkıntılar arazi işlenmesinde ve ürünlerin pazara ulaştırılmasında sıkıntı oluşturmaktadır.

Yolun kapanmasıyla bölgede yaygın olarak yapılan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin göç yollarında sıkıntı yaşanabilmektedir. Yol çalışmalarının sonuçlanması, barajlarımızda sulama amacı ile istifade edilmesi durumunda bölge tarımsal ve turizm anlamında cazibe merkezi olacaktır.

BARAJLARIN YAPILMASIYLA BİRLİKTE NEM ORANININ ARTACAĞI VE FISTIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN OLUMSUZ YÖNDE ETKİLENECEĞİ HUSUSUNDA SÖYLEMLER DOLAŞMAKTADIR, BUNUN GERÇEKLİK PAYI VAR MIDIR?

İlimizde yapımı tamamlanan 6 adet baraj ve hidroelektrik santrali bulunmaktadır. Bu baraj ve hidroelektrik santrallerinin Siirt Fıstığının üretimini olumsuz yönde etkileyeceği yönündeki düşünce doğru değildir.

“Kentimizde son yıllarda yapılan barajlardan dolayı nemin artacağı ve bunun Siirt Fıstığı üretimini olumsuz yönde etkileyeceği şeklinde çiftçilerimizin endişelerini belirtmeleri üzerine Gaziantep Fıstıkçılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile koordinasyon sağlanarak, fıstık bahçelerindeki gerekli araştırmalar yapılmış, bu araştırma sonunda rapor hazırlanmıştır. Rapora göre; barajlardan dolayı fıstık ağaçlarında verim, kalite ve ağaç gelişimi yönünden herhangi bir olumsuzluk yaşanmayacağı belirtildi. Aksine nem oranının yükselmesiyle birlikte artacak fotosentez fıstığın gelişimine ve verimine olumlu yönde etki yapacaktır. Barajlarda havadaki nem oranının kısmen artabileceği ihtimali üzerine kentimizde stratejik öneme sahip kültür bitkisi Antep Fıstığına özgü hastalıklara karşı çiftçilerimizin mutlaka koruyucu bakırlı preparatlarla ilaçlama yapması gerekmektedir. Bu kapsamda barajların ve hidroelektrik santrallerinin fıstığa yönelik bir zararının olmadığı belirlenmiştir.”

ÜRETİMİN VE VERİMLİLİĞİN ARTMASI İÇİN

NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPILMAKTADIR? 

2019 YILI PROJELERİ: İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından 2019 yılında ilimiz tarım ve hayvancılığının geliştirilmesine yönelik olarak hazırlanan 28 proje GAP İdaresi Başkanlığına teslim edilmiştir.

28 proje içerisinden GAP İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 12 adet projemiz kabul edilmiştir.

Kabul edilen 12 projemizin toplam tutarı yaklaşık olarak 4 milyon TL olup bir kısmı tamamlanan bu projelerimiz 2020 yılı bitmeden hayata geçirilecektir.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak Dicle kalkınma Ajansı (DİKA)’ya 2 adet proje sunulmuş olup 5 Milyon TL değerindeki 2 projemizde de kabul edilmiştir.

EN ÖNEMLİ PROJELERİMİZDEN BİRİ OLAN “SİİRT TARIM VE AĞAÇ MÜZESİ&SİİRT KÜLTÜR EVİ PROJESİ’’

İlimizin en merkezi yerinde Siirt Tarım İl Müdürlüğüne ait arazide tarım müzesi, tarım kütüphanesi, tarım kafe, cep sinema salonu ve halkın istifade edeceği sosyo-kültürel alan ve Siirt kültür evi inşa ediyoruz. Bu proje ile ilimizin marka değeri artacak, hemşerilerimiz yeni bir sosyo-kültürel alan kazanacaklardır. Projemizi 2021’in ortalarına doğru bitirmeyi hedefliyoruz.

TAMAMLANAN BAZI PROJELERİMİZ

Konar-Göçer Hayvan Yetiştiricilerine Nefes Projesi ile; İlimizde 33 küçükbaş hayvan yetiştiricisine 5×10 m ölçülerinde çadır ve 280 W’lık Güneş Paneli dağıtımı proje kapsamında yapılarak yaylada daha rahat bir yetiştiricilik yapma imkanına sahip oldular.

Seyyah Arıcılar Projesi ile; İlimizde 25 arı yetiştiricisine arı barınağı ve 300 W’lık Güneş Paneli dağıtım proje kapsamında yapılarak yaylada daha rahat bir yetiştiricilik yapma imkanına sahip oldular.

Ana Arı Yetiştiriciliği Projesi ile; İlimizde 20 bal üreticisine ana arı üretim malzemelerinin dağıtım proje kapsamında yapılarak bal üretim miktarını ve kalitesini arttırmak yolu ile gelirlerini arttırmaları sağlanacaktır.

Örtü altı Sebze Yetiştiriciliği Projesi ile; Eruh’ta yetiştiricilik yapan 5 çiftçimize 500’er metrekarelik sera ve toplamda 12.500 adet sebze fidesinin dağıtımını proje kapsamında yaparak birim alanda elde edilen ürün miktarını ve çeşitliliğini arttırmak yolu ile gelirlerini arttırmaları sağlanacaktır.

Gezginci Arıcılık Projesi ile; İlimizde 20 arı yetiştiricisine Arıcı Barınağı ve 300 W’lık Güneş Paneli alımı proje kapsamında yapılarak yaylada daha rahat yetiştiricilik yapma imkanına sahip olacaklardır.

Baytarname Projesi ile; Proje ile alımı yapılan Aşı Taşıma ve Acil Müdahale Arazı (4×4 Pickup) ile Şirvan İlçe Müdürlüğümüz hayvan hastalıkları ile daha etkin mücadele etme olanağı sağlanacaktır.

2020 Yılı Projeleri; İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından 2020 yılında ilimiz tarım ve hayvancılığının geliştirilmesine yönelik olarak hazırlanan 27 proje GAP İdaresi Başkanlığına teslim edilmiştir.

27 proje içerisinden GAP İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 7 adet projemiz kabul edilmiştir.  Kabul edilen 7 projemizin toplam tutarı yaklaşık olarak 2,5 milyon TL’dir.

İL MÜDÜRLÜĞÜ YENİ BİNA PROJESİ

*2017 yılında depreme dayanıklılık testi sonucunda yıkılan hizmet binasının yerine yapılacak olan yeni hizmet binası Bakanlığımız tarafından onaylanmış ve yatırım bütçesine konulmuştur.

*Hizmet binasının proje ihalesi 13.07.2018 tarihinde sonuçlanmış olup Yatırım programı ve Bütçe programına alınması aşamasındadır. İl Müdürlüğümüz bina projesi tamamlanmıştır.

*Maliyet miktarı 5 Milyon TL

Türkiye’de ilk olarak Siirt Fıstıkçılık birimini kurduk.

İlimizde Siirt Fıstığı tarımında hedeflerimizi gerçekleştirmek için ‘’Siirt Fıstıkçılık Birimi’’ kuruluşunu sağladık.

Birim bünyesinde fıstık mobil timi ve alo Siirt Fıstığı danışma hattı faaliyete geçmiştir.

Siirt Fıstıkçılık birimi sadece ilimize değil bölgemize ve ülkemiz genelinde konuya merak duyan herkese hizmet vermektir. Birimimiz tarafından son 1 yılda 200 köy ziyareti gerçekleştirilmiş, 600 adet fıstık bahçesi kontrol edilmiş ve 1.500 çitçiye bilgilendirme yapılmıştır.

Mera alanlarımızda 2018-2022 yılında 267.060,00 TL yatırımla hayvancığımızın gelişimi amacıyla tohum dağıtımı, gübreleme ve gölgelik yaptık.

Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi kapsamında il Müdürlüğümüzce ilimizdeki yem bitkileri yetiştiricilerine dağıtılmak üzere fiğ ve yonca tohumları alımını kapsayan 2 adet proje 2019 yılında hazırlanarak 2020 yılında uygulanmak üzere Bakanlığımıza sunulmuş ve onay beklenmektedir. Projelerin toplam maliyeti 351.750,00 TL’dir.

Bakanlığımızca uygulanan Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi kapsamında Şube Müdürlüğümüzce İlimiz Kurtalan İlçesine bağlı Akçalı, Aksöğüt ve Erdurağı köylerinde uygulanmak üzere 3 adet Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi 2020 yılında hazırlanarak 2021-2023 yılları arasında uygulanmak üzere Bakanlığımıza sunulmuş ve onay beklenmektedir. Projelerin toplam maliyeti 637.875,00 TL’dir.

Bireysel Sulama Hibe Desteği ile 2019 yılında 2 çiftçimize toplamda 271.743,00 TL hibe desteği yapıldı.

Su Ürünleri Projeleri; Son 3 yılda göletlerimize 680 bin adet yavru sazan balığı bırakılmıştır. 2020 yılı mayıs ayında 60 bin adet daha yavru balık iki adet göletimize bırakılmıştır.

Barajlarla ilimize yeni bir istihdam kapısı açılacaktır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan proje ekibi ile proje çalışmaları başlatılmıştır. Kafes balıkçılığı başta olmak üzere yeni yatırım alanları tespit çalışmaları devam etmektedir.

İl Müdürlüğümüz ve Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile yapılan çalışmalarla Siirt’te yapılabilecek su ürünlerine yönelik yatırım potansiyelleri araştırılmaktadır.

PANDEMİ TARIMI ETKİLEDİ Mİ?

ETKİLEDİYSE NE GİBİ ETKİLERİ OLDU?

Siirt’te çok çeşitli tarımsal ürünler üretilmektedir. Siirt bu konuda salgının gıda ve tarımsal üretime olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla pek çok adım atmıştır. Siirt İli pandemi sürecinde herkese yeterli ve besleyici gıda sağlamaya yönelik olumlu adımlar atıldığı için gıda güvenliği açısından, Siirt İli etkilenmedi. Siirt’in kısa ve orta vadede ciddi sorunlarla bundan sonra da karşılaşmayacağını düşünüyoruz.

SİİRT TARIM ALANINDA HANGİ KALEMLERDE KENDİNE YETEBİLİYOR? HANGİ KALEMLERDE DIŞ PAZARA SATIŞLAR VAR VE EN ÇOK HANGİ KALEMLERDE EKSİK DURUMDAYIZ?

Siirt, 320 bin dekar arazisiyle Siirt Fıstığı üretiminde Türkiye’de 3. 1 milyon 250 bin küçükbaş hayvan sayısı ile Türkiye’de ilk onda, 160 bin arılı kovan, 1450 ton bal üretimi ile Türkiye’de ilk ondadır.

Yaklaşık 12.500 ton verim ve 10 bin dekar alanda Zivzik Narı, 600 bin dekar alanda hububat ve baklagil ekim alanı, 45 bine yaklaşan büyükbaş hayvan sayısı ile ilimiz önemli bir tarım ve hayvancılık şehridir.

BU YIL ÇİFTÇİLERE YAPILAN YARDIMLARLA İLGİLİ BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

2019 yılında Bitkisel Üretim Desteklemeleri ile 38.5 milyon, hayvancılık desteklemeleri ile 23.5 milyon TL olmak üzere toplam 62 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

Son beş yılda çiftçilerimize toplam 261.5 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

BİLİNDİĞİ ÜZERE SİİRT ÜNİVERSİTESİ TARIM VE HAYVANCILIK ALANINDA İHTİSASLAŞMA İÇERİSİNDE ÜNİVERSİTE İLE ORTAK ÇALIŞMALARINIZ VAR MI? ÜNİVERSİTENİN BU ALANDA İHTİSASLAŞMASININ NE GİBİ FAYDALARINI GÖRECEĞİZ?

Siirt Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Alanında İhtisaslaşma Üniversitesi oldu. Özellikle Siirt Fıstığını ve Küçükbaş Hayvancılığın gelişmesine yönelik çalışmalar ve projeler hazırlanacaktır.

Siirt Tarım ve Hayvancılık Kentidir. Bu alanlardan başka alternatifleri olmayan iller arasındadır.

Siirt’te Siirt Fıstığı, arıcılık, küçükbaş hayvancılık projeleri gibi tarım ve hayvancılık alanında son 20 yıldır gerek bakanlığımızın gerekse de yerel kaynaklarla önemli projeler yapılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır.

İhtisaslaşma ile beraber üniversitemiz ile Müdürlüğümüz arasında protokol imzalanmış, tarımsal çalışma ve projelerde otak çalışma iradesi ortaya konmuştur.