Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Ahmet ARITÜRK
Ahmet ARITÜRK

(TALANA, HOŞ TALANA!)

Terör öncesi yıllarda, İlimizde ve Bölgemizde adlarına EŞKIYA denilen kanun kaçakları at koştururlardı. O yılların imkânları içinde eşkıyalarla baş etmek hayli zordu. Dağları mesken edinen EŞKIYA GÜRUHUNA sahip çıkan kollayıp, gözetlen toprak ağaları vardı. Ağalar, eşkıya güruhunu gerektiğinde hasımlarını kırdırmak, sindirmek için kullanırlardı.

Eşkıyaların takiplerine at sırtında çıkan jandarmaların ellerinde Kırıkkale piyade tüfeğinden başka silahlar da yoktu. Eşkıyaların ellerinde ise mavzerler, kalaşnikoflar bulunurdu.

Yine o yıllarda, Siirt il merkezinden (VELEYET FOK = YUKARI İLLER) olarak adlandırılan illere ve ilçelere satmak veya yağla, peynirle takas etmek için  külliyetli miktarda  SİİRT HELVASI sevkedilirdi. At ve eşek sırtında yapılan sevkiyatlar sırasında adlarına mahalli lisanla ÇERÇİ denilen bu satıcıların zaman-zaman eşkıyalar tarafından soyuldukları olurdu. Aslında bu ÇERÇİ esnafı da genelde babayiğit, gözüpek, gerektiğinde eşkıyalara mukavemet edebilecek kimseler olurdu. İşte bu işi yapanlardan biri de AHMET TENNO adında Siirtli bir babayiğitti.

AHMET TENNO bir gün yine eşeklerine helva tenekeleri yüklemiş, YUKARI İLLERE (BİTLİS, MUŞ, VAN GİBİ) götürürken, önünü bir eşkıya grubu keser. Dağda acıkmış oldukları anlaşılan eşkıyalar, eşeğin birinin üzerinden bir teneke helvayı indirerek yemeğe başlarlar. Duruma dayanamayan Ahmet Teno da, eşkıyaların önlerindeki helva dolu tenekeden koca bir parça kopararak eşeğe yedirir. Durumu gören eşkıyaların lideri konumundaki kişi, alaylı bir üslupla:

-Eşeğine helva mı yediriyorsun? diye sorunca, her şeyi gözüne almış olan AHMET TENNO kızgın bir ses tonuyla cevap verir:

-TALANA, HOŞ TALANA! TALANA AHMET TENNO’YE, BILE TUJİ BIĞVE, KERJİ BIĞVE…

Kürtçe sözlerin anlamı şu:

-Oh ne güzel bir TALAN! Ahmet Tenno’nun talanı. Siz yediğinize göre, varsın, eşek de yesin!

Ahmet Tenno’nun cesareti karşısında eşkıya reisi çıkarıp yedikleri helvanın parasını fazlasıyla öder…

Bugün, Siirt’le ilgili bu anekdotu anlatmak nerden icap etti derseniz, onun da cevabını verelim.

Etrafımız unvanları (BEYEFENDİ!) olan TALANCILARLA DOLU. Onlar yiyorlar ama Ahmet Tenno’yu soyan eşkıyalardan bile  daha benciller. Kimselere zırnık koklattıkları yok!

Biz de, bu talancılara Merhum Tevfik Fikret’in meşhur bir şiirinin beyitiyle  sesleniyor ve diyoruz ki:

“Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!”

“BEŞŞO MU, BEŞŞO ÇOK SADIK BİR KÖPEKTİR!”

Siirtli bir çoban, hasta olan köpeğinin iyileşmesi için adakta bulunmuş. Eğer köpek iyileşirse, Allah rızası için bir koyun kurban edecekmiş. Adı BEŞŞO olan köpeği iyileşince, adağını yerine getirmek için yörenin meşhur bir hocasının divanına  gitmiş. Söze giriş yapmak için:

-Hocam, benim köpeğim BEŞŞO var ya… deyince, hoca biraz sinirlenir gibi olmuş:

-Şimdi, senin köpeğin BEŞŞO’NUN zamanı mı! diyerek adeta azarlamış.

Çoban fırsat buldukça:

-Hocam BEŞŞO için… dedikçe de hoca lâfını ağzına tıkamış. Çoban, bakmış ki olacak gibi değil. Konuşmasının giriş şeklini değiştirmiş:

-Hocam, ben bir kurban adamıştım da…

Cümlesiyle giriş yapmış. “ADAK KURBANI” deyimini duyan Hoca’nın tavrı birden değişmiş. Çobana yönelmiş ve sormuş:

-Ne için adamıştın?

Çoban cevap vermiş:

-Hocam, benim köpeğim BEŞŞO hastalanmıştı. “İyileşirse, ALLAH RIZASI İÇİN kurban keseceğim” diye adakta bulunmuştum. Acaba, köpek için kurban kesmek caiz midir, değil mi?” diye soracaktım. demiş.

Biraz önce çobanı tersleyen ve “şimdi köpeğin BEŞŞO’NUN zamanı mı?” diyen Hoca, adak kurbanının kendisine verileceğini ümit ederek söylenmiş:

-Ha… BEŞŞO MU! BEŞŞO çok sadık bir hayvandır. Koyunlarını, kurtlara karşı korur, evine bekçilik yapar! BEŞŞO İYİLEŞSİN DİYE ALLAH RIZASI için kurban adamışsan elbette bir an evvel adağını yerine getirmen lâzımdır demiş…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER