Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Ahmet ARITÜRK
Ahmet ARITÜRK

TIP BAYRAMINDA NOSTALJİ!

Yarın 14 Mart Tıp Bayramı ve gününde bir nostalji yapalım istedim. Geçmiş yıllarda doktor sıkıntısı had safhalardaydı. Osmanlı İmparatorluğunda ilk tıp mektebi Saray Hekimbaşısı Mustafa Behçet Efendi’nin katkılarıyla batılı anlamda ilk tıp okulu olan Tıbhane-i Amire Cerrahhane-i Amire, II. Mahmut tarafından 1827 yılının 14 Mart günü açılmıştı. Adı ise bilahare Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane olarak değiştirilmişti.

Tıp fakültelerinin yaygınlaşması ve mezun vermeleri ise Cumhuriyetin kurulmasından yıllar sonra gerçekleşmiştir. Peki, tıp fakültelerinin olmadığı yıllarda, halkın sağlığı ile kimler ve nasıl ilgileniyorlardı. Geçmiş yıllarda adı (HEKİME) çıkmış bilge insanlar vardı. Bunlar, genelde bitkilerden ürettikleri ilaçlarla, hastalara şifa sunmaya çalışırlardı. Bu hekimlerin büyük çoğunluğu hekimlik işini sadece ALLAH RIZASI için yaparlardı. Yani, hastalarından hiçbir şekilde para almazlardı. (Parantez açarak belirtelim ki, bu bilge insanları, KOCAKARI İLAÇLARI YAPARAK HASTALARI DOLANDIRANLARLA KARIŞTIRMAMAK GEREKİR!)

İleri yaştaki hemşerilerimiz anlatırlar. 60-70 yıl önce Şehrimizde hekimlik yapan diplomasız, okuryazarlığı bile olmayan bilgeler vardı. Hatta bu diplomasız hekimler arasında kadınlar da bulunuyordu. Misal olması açısından kendimden örnek vereyim. 4-5 yaşlarında bir çocukken, beni akrep sokmuştu. Bunun üzerine hemen adının (EYE FATTUM) olduğunu bilahare öğrendiğim, bir kadın hekime götürmüşler. Anında, akrebin soktuğu yeri çizerek, zehrini emip, tükürmüş ve bu şekilde kana karışmasını önlemiş. Bu sayede, akrep sokması olayını ucuz bir şekilde atlatmışım.

Yine küçük bir çocukken, kalçamda çıkan büyük bir ur, adı o zamanlar MEMLEKET HASTANESİ olan ve o yıllarda adı ĞOLANİYE olarak bilinen DOĞAN mahallesindeki hastaneye götürülerek, ameliyat edilmişim. Ameliyatımı yapan ve adının ÖMER BEYCAN olduğunu bilahare öğrendiğim bu operatörün, o yıllarda Siirt’te hapishanede yatan MEHEMMEDE AYŞEN adındaki alaylı bir hekimi hemen her gün ziyaret ederek, kendisinden özellikle bitkisel ilaçlar konusunda bilgiler aldığı ve hastalarına uygulayarak, başarılı sonuçlar elde ettiği hep anlatılmıştır.

Dedik ya, bilge hekimlerle, şarlatanları karıştırmamak lazım. Birinin amacı ALLAH RIZASI, diğerinin amacı para olduğuna göre hekimle, şarlatanı birbirinden kolayca ayırmak mümkün. Hem artık, günümüzde o kadar çok diplomalı doktorlar var ki, DİPLOMASIZ BİLGE HEKİMLERE hiç ihtiyaç kalmadı. Tabii, doktorlar içinde de ALLAH RIZASINI ön planda tutanlar olduğu gibi, PARAGÖZLERİN de bulunduğunu asla unutmamak lazım…

ANEKDOT

Adamın biri, Siirt Arapçasıyla adına SIRSOR denilen hayvanları görüp:

-Bilmem ki, Hazret-i Allah bu gibi pis hayvanları neden yaratır! diye içinden geçirmiş.

Aradan bir süre geçmiş, aynı adam hastalanmış. Aldığı hiçbir ilaç işe yaramamış. Sonunda zamanının Lokman Hekimini bularak yanına gitmiş ve kendisinden ilaç istemiş.

Zamanın Lokman Hekimi de, kendisine ilaç olarak “Bilmem ki, Hazret-i Allah bu gibi pis hayvanları neden yaratır!” dediği ve tiksindiği hayvanın salgıladığı salgıyı ilaç olarak kullanmasını önermiş!

TAŞLAMALAR

VİRÜS VURGUNCULARI

YİNE İŞ BAŞINDADIR

VURGUNCULAR HER ZAMAN

HER YERDE HAZIRDADIR

DİKKAT EDİN SAKIN HA

VURGUNCULAR VURMASIN

VİRÜS BAHANESİYLE

VURGUNLAR YAPILMASIN

ÜÇE-BEŞE KATLANDI

FİYATLAR NEDİR SEBEP

FELAKETİ FIRSATA

ÇEVİRENLER VARDIR HEP

BELALARI VURGUNA

ÇEVİREN İMANSIZLAR

DÜN DE VARDI, BUGÜN DE

VE DE YARIN DAHİ VAR

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER