Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Ahmet ARITÜRK
Ahmet ARITÜRK

(TÜRKİYE CUMHURİYETİ)  VATANDAŞI OLMANIN GURURU…

Gerçeği söylemek gerekirse, İlkokula gidinceye kadar tek kelime Türkçe bilmezdim. Biz, Siirt’in yerlilerinin ARAPÇA BOZMASI bir lisanımız var. Bunun için bu lisana (Arapça) yerine (Siirtçe) dememiz daha uygun olur. Arapça’nın, bir nevi Tarzancası.

50-60 yıl öncesinde Şehrimize dışarıdan gelen ve Türkçe konuşan memurlara, subaylara “OSMANLILAR” derdik. Bizim Arapçamızla “INNE OSMANLIYE = ONLAR OSMANLI” diye tanımlardık.

Yine bizim çocukluk yıllarımızda, evlerde Türkçe konuşulmazdı. Hatta çarşılarda bile konuşulan dil SİİRTÇE’YDİ (BOZMA ARAPÇA!) Türkçeyi okulda öğrendik. İlimizin RISTAK olarak tanımlanan bölgesi (Tillo, Halenze, Sinep) halkının dilleri de bozma Arapçaydı. İl Merkezine çok yakın olmalarına karşılık bozma Arapçalar arasında bile LEHÇE farkı vardı.

Yine geçmiş yıllarda Siirt’in ilçeleri durumunda olan Kozluk ve Sason’da da bozma Arapça konuşulurdu. Petrolün bulunmasından sonra, o zamanlar Siirt’in bir ilçesi durumunda olan Batman’a da yerleşenler, genelde Siirtli Araplardı. Aynı şekilde Kurtalan’da da Siirtli Arapların hâkimiyetleri vardı. Amma lisanları Arapça olan hiçbir fert, hiçbir zaman için bir ayrılıkçı görüş sahibi olmamıştır. Bu Bölgenin Arap dillini kullanan bütün vatandaşları Türkiye Cumhuriyetinin Vatandaşları olmaktan hep mutluluk ve gurur duymuşlardır. İnanıyorum ki, Kürtçe konuşan Bölge insanlarının büyük çoğunluğu da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan mutlu ve gururludurlar.

Dünya globalleşmeye giderken ve “Avrupa Birliği” adı altında 20’nin üzerinde Devlet birleşme yolunda önemli adımlar atarlarken, bölücü zihniyete sahip olanların varlığı gerçekten üzüntü vericidir. Küçülen dünyada, dil, din, ırk ayrılığına yer verilmeden, devletler arasındaki sınırlar ortadan kaldırılırken, biz kendi ülkemizi bölmek ve aramıza sınırlar koymak istiyorsak, kendimize yazık ediyoruz, baltayı kendi ayağımıza vuruyoruz demektir.

Evet, ben ilkokula başlayıncaya kadar tek kelime Türkçe bilmeyen ve Arapça konuşan bu bölgenin bir ferdi olarak, TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI OLMAKTAN MUTLU VE GURURLU OLDUĞUMU BELİRTMEKTE YARAR GÖRÜYORUM. Bu ülkede bazılarının iddia ettikleri gibi “KURTARILMIŞ BÖLGELER!” yoktur. Hiçbir zaman da olmayacaktır.

Şanlı Cumhuriyetimizin 94. Yıl dönümünü kutladığımız bu gün diyorum ki, Yaşasın TÜRKİYE CUMHURİYETİ. Yaşasın 80 milyon vatandaşımızın birlik ve beraberliği…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER