1 Mayıs, kimilerine göre Bahar, kimilerine göre İşçi Bayramıdır! Geçmiş yıllarda 1 Mayıs için “KOMÜNİST BAYRAMI!” diyenler de olmuştur. Şimdilerde resmi adı (EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ) olarak geçmektedir. Türkiye’de, 1 Mayıslar hep olaylı geçmiştir. Amma, 1977 yılının 1 Mayıs’ı sadece zihinlere kazınmakla kalmamış, tarihe de (KANLI 1 MAYIS) olarak geçmiştir.
1977 yılında İstanbul’da, Taksim’de düzenlenen 1 Mayıs etkinliklerinde 37 kişi yaşamını yitirmiş 200 kişi yaralanmış ve bu yüzden bu meydan, 1 Mayıs gösterilerine kapatılmıştı. Bir ara hükümet, etkinliklerin yine Taksim Meydanında yapılmasına müsaade etti. Ancak, her ne hikmetse yeniden bu meydanda kutlamalara yasaklama getirildi. Geçmişte de günümüzde de Taksim Meydanı hükümetleri hep ürkütmüştür.
İstanbul Valiliğinin bu yıl da Taksim Meydanında gösterilere müsaade etmeyeceği anlaşılmaktadır. Sendikalar ise, etkinliklerini Taksim meydanında gerçekleştirmekte kararlı! Bakalım, bu durumda neler olacak!
Geçen yıllarda ülkenin dört bir yanında yapılan 1 Mayıs kutlamalarına başta Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) olmak üzere birçok sendikalar ve Sivil Toplum Kuruluşları katılmaktadırlar.
DİSK arşivlerindeki bilgilere göre, 1 Mayıs 1977’deki kutlamalara DİSK’in misafiri olarak çeşitli ülkelerden yabancı sendikacılar da iştirak etmişlerdi. Dünya Sendikalar Federasyonu ve Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu gibi uluslararası sendikal örgütlerin temsilcilerinin yanı sıra Fransa, Yunanistan, Romanya, Lübnan ve Mısır dan sendikacıların de yer aldığı törenleri, yabancı basın mensupları da izlemişlerdi.
Dönemin DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, kutlamalarda yaptığı konuşmada, uluslararası sendikal hareketin temsilcilerini selamlayarak, DİSK’i dünya sendikal hareketinden koparma hesapları yapanların başarısız olacağını ifade etmişti.
Filistinli Bardan, 1 Mayıs 1977 kutlamalarına ilişkin izlenimlerini dönemin DİSK yayınlarında şöyle anlatıyor: “Öylesine coşkulu ve disiplinli geçen bir töreni az yerde gördüm. Ancak ne yazık ki o tür katliamlara çok yerde tanık oldum. Detaylar ve isimler farklı olabilir ama hepsinin arkasındaki eller aynıdır. Olaylar başladığında Kemal Türkler ile birlikte kürsüdeydik. Az ötemizde biri vurularak yere düştü. O kişi ben olabilirdim ya da Türkler olabilirdi. Türkiyeli emekçilerin Filistin davasına yakın ilgi duyduklarını gördük. Aramızdaki ilişkilerin gelişmesi yolunda önemli bir adım oldu. Türkiye işçi sınıfının mücadelesine yakından tanık olmak bizi heyecanlandırdı.”
Dönemin CGT Konfederal Sekreteri Andre Allamy ve Lançon ise 1 Mayıs sonrasında bir hafta Türkiye de kalarak çeşitli sendikal temaslarda bulunmuştu.
Allamy, Türkler ile yaptığı görüşmelerde, DİSK in uluslararası alanda daha aktif olması için her türlü desteği vereceklerini bildirmişti. Ayrıca DİSK ve CGT ortak bir sendikal deklarasyon yayımlamıştı. CGT Konfederal Sekreteri Allamy, 1 Mayıs 1977 kutlamalarıyla ilgili o günden sonra 1 Mayıs Alanı olarak anılacak meydanda 100 binlerce işçi, gençlerin, öğretmenlerin ve aydınların da desteğiyle toplanmıştı. DİSK’in çağrısı ile 1 Mayıs’ı kutlayan halk gücüne alçakça bir saldırı düzenlendi ifadelerini kullanmıştı.
Evet, 1 Mayıs (Emek ve Dayanışma Günü) adı altında kutlanırken, etkinliklerin TAKSİM MEYDANINDA yapılmasına yine yasak getirilmiş bulunulmaktadır. Sendikalar ise 1 Mayıs’ı TAKSİM’DE kutlamak için mücadele veriyor ve yasal izin almasalar dahi, bu meydanı işgal edeceklerini açıklamış bulunuyorlar. Bakalım, işin sonu ne olacak.
YORUMLAR