Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 15 Kasım 1983 yılında yani bundan 41 yıl önce ilan edilmişti. 1974 yılında gerçekleştirilen BARIŞ HAREKÂTI, Türkiye’nin garantör devlet olarak haklarını kullanması sonucu büyük bir başarıyla gerçekleştirilmiş ve Yunanistan ile Kıbrıslı Rumların ENOSİS hayallerini çöp sepetine atmıştı. ENOSİS demek Yunanistan’ın ve Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs’ı bir YUNAN ADASI yapmak istemlerini çağrıştıran bir söylemdir. Bunu bilmek gerekir ki, Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlar hâlâ bu ham hayalin peşindedirler. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri, Kıbrıslı soydaşlarının arkasında durdukları sürece bu hayallerini asla gerçekleştiremeyeceklerdir.
Kıbrıs, Akdeniz’de bulunan en büyük üçüncü adadır ve Anadolu yarımadasının 65 km. güneyindedir. Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan ve 1983 yılında ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini maalesef Türkiye dışında hiçbir ülke tanımamaktadır. Bugün birçok devlet, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar tarafından adanın sadece güneyini kontrol altında tutan Kıbrıs Rum Yönetimi toprakları içerisinde kabul edilmekte, Kuzey Kıbrıs ise DE FAKTO olarak nitelendirilmektedir. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi’ne göre, Kuzey Kıbrıs Türkiye’nin işgali altındadır. Bağımsızlık ilanından bu yana Türkiye tarafından ekonomik, siyasi ve askerî olarak desteklenmektedir. Kıbrıs biz Türklerin tanımıyla “YAVRU VATAN”, “YEŞİLADA” YA DA “CENNET ADA” olarak da bilinir.
Kıbrıslı Rumların, adada enosisi gerçekleştirmek adına Türklere karşı giriştikleri katliamlara (DUR) demek amacıyla Merhum Bülent Ecevit’in Başbakan ve Merhum Necmettin Erbakan’ın da Başbakan Yardımcısı olduğu koalisyon hükümetinin isabetli kararıyla müdahale gerçekleştirilmiş ve 20 Temmuz 1974 yılında büyük bir başarıyla sonuçlanan askeri harekât sonucu Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin temeli atılmıştı.
Kıbrıs’tan bahsederken Fazıl Küçük’ten ve KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tan bahsetmemek büyük bir vefasızlık olur. Bu iki tarihi şahsiyetin ENOSİSE karşı kahramanca bir mücadele verdiklerine tarih şahittir. Kıbrıs’ta, Türk Milli Mukavemet Teşkilatını kuran Merhum Rauf Denktaş’tır. 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile 1960 Antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın hazırlanmasında da büyük emeği geçmiştir. Anlaşmalar gereği 16 Ağustos 1960 tarihinde 650 kişilik Türk Alayı (Kıbrıs Türk Kuvvetler Alayı) barış gücü kapsamında Adaya ayak basmıştır. 28 Şubat 1973’e kadar Kıbrıs Cumhurbaşkanı Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetim Başkanı seçilen Denktaş, 1974 Kıbrıs Harekâtının ardından 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürüterek anayasa uyarınca 1976’da yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçilmiştir. 1981 yılında ikinci kez devlet başkanı olan Denktaş 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ilan eden kahramandır.
Kıbrıs’ın önemi, Akdeniz’de bulunan doğalgaz ve petrol yataklarıyla bugün daha iyi anlaşılmaktadır. KKTC olmasaydı, Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz zenginlikleri üzerinde hiçbir hak iddiamız olamayacaktı.
Evet, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kuruluşunun 41. Yıldönümüdür. Bu vesile ile 1974 yılında gerçekleştirilen Barış Harekâtının mimarları, Kıbrıs Fatihleri Merhum Başbakan Bülent Ecevit ve Yardımcısı Merhum Necmettin Erbakan ile 15 Kasım 1981 tarihinde KKTC’’nin ilanını gerçekleştiren Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı rahmet ve minnetle anıyor, Türkiye Cumhuriyeti varoldukça YAVRU VATANIN VARLIĞINI KORUYACAĞINA İNANARAK, SOYDAŞLARIMIZIN 41. KURULUŞ YILDÖNÜMLERİNİ YÜREKTEN KUTLUYORUZ.