Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

20 MAYIS 1938’DE İLÇE STATÜSÜNE KAVUŞAN BAYKAN’IN GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU

Baykan İlçemiz, 20 Mayıs 1938 tarih ve 3393 sayılı kanunla Tütenocak’ta kurulmuştur. 1949′da merkezi, Havil Hanları mevkiine nakledilmiştir. Daha sonra İlçe’nin adı Baykan olarak değiştirilmiştir Eski adı Havil olup. Baykan Ziyaret beldesinde bulunan Veysel Karani Türbesi ile meşhurdur. Bu türbede tarihî değerî yüksek Peygamber âşığı HAZRET-İ VEYSELKARANİ yatmaktadır. Türbe, Ana yola yakın olup otobüs yolcularının dinlenme noktası olmasından dolayı hem yerli hem de yabancı yolcular (özellikle İranlılar) tarafından ziyaret edilmektedir. Genelde Mayıs aylarında Veysel Karani Anma Etkinlikleri düzenlenmektedir.

Baykan’ın En önemli Beldesi VEYSELKARA’Nİ (ZİYARET) tir.

İkinci büyük beldesi ise ATABAĞI’DIR.

İlçe Siirt İl Merkezine 47 km. uzaklıktadır. Kurtalan, Kozluk ve Bitlis’le sınırları vardır.

NÜFUSU; Baykan ilçesinin 2020 ilçe toplam nüfusu 25273. toplam erkek nüfusu 12896,  toplam kadın nüfusu 12377 . İlçe Merkez nüfusu 5695, bu Merkez nüfusun 2830’si Erkek, 2865’si kadın nüfustür.İlçe Belde/Köy Toplam nüfusu 19578’tür. İlçe Belde/Köy Toplam Erkek nüfusu 10066, İlçe Belde/Köy Toplam Kadın nüfusu 9512’tur.

BAYKAN bağlı köy ve mahalleler ve nüfus bilgileri

SİİRT BAYKAN NÜFUSU DETAY

Toplam Nüfus: 25.273

Toplam Erkek Nüfusu: 12.896

Toplam Kadın Nüfusu: 12.377

İlçe Merkez Nüfusu: 5.695

İlçe Merkez Erkek Nüfusu: 2.830

İlçe Merkez Kadın Nüfusu: 2.865

Belde ve Köyler Toplam Nüfusu:19.578

Belde ve Köyler Erkek Nüfusu: 10.066

Belde ve Köyler Kadın Nüfusu: 9.512

İlçeye bağlı Köy Sayısı: 30

İlçeye bağlı Mahalle Sayısı: 9

COĞRAFYA DURUMU

İlçe Siirt İli’ne 47 kilometre uzaklıktadır. Doğusunda Şirvan, batısında Kurtalan, Batman İli, Kozluk İlçesi, güneyinde Siirt İli, kuzeyinde ise Bitlis İli bulunmaktadır. İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. İlçe Merkezi vadi içinde olup, etrafı yüksek tepelerle çevrilidir. Belli başlı dağları; kuzeyinde Siirt – Bitlis sınırında Tandır Dağı ( Kalems Dağı 2710 M. ) Atlı Tepe ( Morgelo Dağı 1850 M. ), Dilektepe Köyü kuzeyinde Soğantepe ( Komit ), kuzeydoğusunda Tosunlu Dağı ( Kali 1710 M.) ve Adakale Köyü’nün 7 Km. doğusundaki Dikmen Tepe ( Kapik Dağı 1664 M.) dir. İlçede irili ufaklı dereler bulunmaktadır. Belli başlı akarsuyu Bitlis’ten gelen ve İlçe merkezinin içinden geçen çaydır. Bu çay aşağılarda Başur Çayı adının almaktadır. Bitki örtüsü olarak bozuk meşe ormanları geniş yer kaplar. Yeryüzü şekilleri bakımından dağlık ve engebelidir.

ULAŞIM

İlçenin Diyarbakır – Bitlis – Van karayolu üzerinde bulunması nedeniyle ulaşım sorunu bulunmamaktadır. İlçeden il merkezine ve çevre illere ulaşım karayolu ile kolaylıkla sağlanmaktadır. İlçenin tüm komşu il ve ilçelerle asfalt yol bağlantısı bulunmaktadır. İl merkezine 47 Km., Bitlis İli’ne 50 Km. mesafededir. Van, Bitlis, Ağrı, Muş gibi illerin toplu taşıma araçları her gün tarifeli olarak ilçenin merkezinden geçmekte, mevcut terminal vasıtasıyla büyük illere seyahat yapılmaktadır. Bütün köy ve mezraların ilçe ile ulaşımlarını sağlayan asfalt ve stabilize yollar mevcuttur. İlçenin tüm köylerinde telefon olup, televizyon yayınlarını rahatlıkla izlenebilmektedir. İlçenin suyu 24 Km uzaklıktaki Aynharat mevkiinde bulunan sağlıklı ve suyu kaliteli bir kaynaktan karşılanmaktadır. İlçe su sorunu yaşamamaktadır.

EĞİTİM

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce bugüne kadar çeşitli dallarda kurslar açılarak birçok vatandaşa yaygın eğitim almalarında yardımcı olunmuş ve meslek edinmeleri, gelir elde etmeleri sağlanmıştır.

Başlıca kurlar; okuma – yazma, biçki – dikiş, makine nakışları, el nakışları, trikotaj, makrome, çiçekçilik, elektrikçilik, folklor, bilgisayar, halıcılık ve kilimcilik dallarından oluşmaktadır.

Son zamanlarda çalışmalar, ağırlıklı olarak Jirkan Kilimciliğine yöneltilerek bu yöndeki çalışmalar genişletilmektedir. Jirkan denilen kilim asıl adını Jirki diye bilinen Hakkari, Van ve Şırnak yöresinde yaşayan bir aşiretten almaktadır. Kendine has kilim motifleriyle yapılmaktadır. Kurulan 4 kursta toplam 110 kursiyer çalışmaktadır. Bu çalışmalar daha da genişletilerek köylerde de başlatılacaktır. Diğer kurslarımız da ise 150 kursiyer yer almaktadır.

İlçe Sağlık Ocağı ile de işbirliği yapılarak Halk Eğitim bünyesindeki kursiyerlere doktor ve ebeler tarafından çocukların beslenmesi, hijyen gibi konularda kurlar verilmektedir.

EKONOMİK DURUM

Genel olarak ilçe ekonomisi bahçe tarımı ve hayvancılığa dayanır. Nakliyecilik de önemli bir gelir kaynağıdır. İlçe arazisinin büyük kısmının dağlık ve engebeli olması nedeniyle hububat ekimi çok azdır. Ekimin yapıldığı yerlerde buğday, mercimek ve arpa üretilmektedir. Bunun yanısıra en küçük düzlük alanlarda bile verimli bir şekilde üretilen sebzeler (domates, patlıcan, soğan ve salatalık) civar il ve ilçelerde büyük pazar bulmaktadır. İlçe’nin bazı köylerinde tütün ekimi, fıstıkçılık ve arıcılık yapılmaktadır.

Verimli yüksek ve kaliteli ürün elde etmek amacıyla çiftçilerin isteği doğrultusunda getirilen muhtelif cins meyve fidanları ve sebze tohumları çiftçilere dağıtılarak ayrıca teknik elemanlarımızca dikim tekniği, budama, gübreleme ve bakım tekniği konularında eğitim verilerek çalışmalar sürdürülmektedir. Ayrıca sap, brucellios, veba, çiçek, kuduz ve newcastle gibi hastalıklarla ilgili aşılama ve sağlık taraması çalışmaları program dahilinde yapılmaktadır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER