Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

3.Dünya Savaşına Doğru!!!

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları, demeçleri ve tavırları “3’üncü Dünya Savaşına doğru mu gidiliyor” endişesi uyandırmaktadır. Ortadoğu’daki gerilim, Gazze’ye yönelik soykırım böyle bir tehlikeye gebe mi?

Birinci ve ikinci dünya savaşlarının çıkışlarının asıl sebebi ekonomiktir. Dünya Savaşlarının çıkış sebeplerine bakın. Önce, Birinci Dünya savaşının çıkış sebeplerini tarihi bilgilerle anımsayalım. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında Avrupa’da oluşan bloklaşmalar ve her geçen gün artan silahlanma yarışı devletlerarası gerilimi yükseltmişti. Üçlü İttifak ve Üçlü İtilaf devletleri savaş için hazırlıklarını artırmaya başlamışlardı.

Devletler arasında Pazar ve hammadde arayışından doğan sömürgecilik yarışı ve ekonomik rekabet vardı.

Bugün olduğu gibi ekonomik yarış, devletlerarası bloklaşmalara sebep olmuştu.

Almanya ile Fransa arasında Alsac-e Lorainne (Alsas Loren) bölgesinden doğan çekişme vardı.

Rusya ile Avusturya – Macaristan İmparatorluğu arasında Rusların panislavizm politikasından doğan bir gerginlik olmuştu.

Rusların Osmanlı toprakları üzerinde emelleri vardı. Sıcak denizlere inmek için yol arıyorlardı.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun Bosna Hersek’i ilhakının Sırbistan ile arasında meydana getirdiği bir gerginlik yaşanmaktaydı.

Bütün bunların yanında 28 Haziran 1914 tarihinde Avusturya – Macaristan İmparatorluğu veliahdı ve eşi Saraybosna ziyaretleri sırasında Sırp milliyetçileri tarafından öldürülmüştü. Bu olaydan bir ay sonra Avusturya – Macaristan İmparatorluğu Sırbistan’a savaş ilan etmişti. Takip eden dönemde İtilaf ve İttifak gruplarına üye olan devletlerin birbirlerine savaş ilan etmeleriyle Birinci Dünya Savaşı başlamış oldu. Savaş İtilaf ve İttifak devletleri arasında geçti. İtilaf Devletleri İngiltere, Fransa, İtalya, Romanya, Yunanistan ve Japonya idi. ABD ittifaka sonra katıldı. Savaşın sonucunun belirlenmesinde etkin rol oynadı.

İttifak Devletleri ise Almanya, Avusturya, Macaristan, Bulgaristan ve Osmanlı Devletlerinden oluşuyordu.

Savaşın sonu malum. Osmanlıların içinde bulundukları ittifak devletleri yenilmiş ve imparatorluğun toprakları işgal edilmişti.

İkinci Dünya Savaşı, birinci dünya savaşının mağlubiyetini ve şartlarını içine sindirmeyen Almanya’nın Versay anlaşmasını yok saydığını ilan ederek, Polonya’yı işgal etmesiyle başladı. Her ne kadar Osmanlı Devleti savaşa girmeğe zorlandıysa da dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün dirayeti sayesinde savaşa girilmedi. Ancak savaş yıllarında büyük sıkıntılar yaşandı. Ekmek bile karneye bağlanmıştı. İnönü, kendisini tenkit edenlere şu tarihi cevabı vermişti: (Sizi ekmeksiz bıraktım amma, babasız bırakmadım!)

İkinci Dünya Savaşı da Almanya ve taraftarlarının mağlubiyetleriyle sona ermişti.

Görüldüğü gibi, birinci ve ikinci cihan savaşlarının temelinde de ekonomik sebepler ve enerji politikaları ön plana çıkmaktaydı. Bugün de, yaşanan durum budur. Kılıflar uydurulsa da başlayan olaylar, gerçekte enerji kaynaklarına konmak kavgasıdır. Şartlar birinci ve ikinci dünya savaşlarıyla örtüşmektedir. Ancak, saflar netleşmemiştir. Kimin eli, kimin cebinde belli değildir. Bugün yan-yana ve aynı safta gibi görünen ABD ve Rusya’nın her an karşı karşıya gelmeleri mümkündür.

Böyle bir ortamda zayıf bir ihtimal bile olsa, 3. Dünya Savaşının çıkabileceği göz ardı edilemez. Bizim için önemli olan safımızı netleştirmemizdir. Ne var ki, çevremiz düşmanlarla dolu ve hiç dostumuz kalmamıştır.

Allah korusun, Üçüncü Dünya Savaşı çıkarsa, bundan hiç kimsenin kârlı çıkmayacağı da bir gerçektir. Nükleer silahların kullanılacağı bir savaş, dünyanın kıyamet alametlerinden biri olabilir! Bunu süper devletlerin kendileri de biliyorlardır. Bu bakımdan böyle bir delilik yapabileceklerine ihtimal vermek istemiyoruz

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER