Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ!!!

3 Mayıs günleri Dünya

3 Mayıs günleri Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanır. Birleşmiş Milletlerin envanterinde kayıtlı olan bugün dünya çapında basın özgürlüğünün önemine dikkat çeken etkinlikler düzenlenir.

Bu uluslar arası günde, Türkiye’de basın özgürlüğünün hangi düzeylerde olduğunun tahlilini yapalım, daha doğrusu basın özgürlüğü üzerinde çalışmalar yapan uluslararası örgütlerin görüşlerine yer verelim, istedik. Basın özgürlüğü konusunda çalışmalar yapan beş uluslar arası örgüt vardır. Bunlar (Sınır Tanımayan Gazeteciler), (Freedom House), (Uluslararası Af Örgütü), (Gazetecileri Koruma Komitesi) ve (İnsan Hakları İzleme Örgütüdür.) Şimdi bu örgütlerin Türkiye’yle ilgili raporlarına bir göz atalım.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütüne göre Türkiye Basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 155. sıradadır. Bu örgütün tanıtımına göre (Türkiye gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler) kategorisindedir. Hatta zor olmayı bir yana bırakın (Türkiye, gazetecilik yapmanın en ürkütücü olduğu bir ülke.)

Raporda: “Darbe girişimi hükümetin eleştirel kalabilen az sayıdaki basın organını bir kenara süpürmesinin önündeki son engelleri de kaldırdı. Olağanüstü hal ilanı yetkililerin her ay onlarca basın kuruluşunu bir imzayla kapatmasını sağlarken, farklı seslerin ise yalnızca çok az satan gazetelere sıkışmasına yol açtı” denilmekte. Aynı açıklamada (Türkiye’nin dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine dönüştüğü) vurgulanmakta.

Türkiye’nin en kötü kategoride bulunan ve kara liste olarak adlandırılan ülkeler arasında olduğu bunun için Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye’yi yeniden denetime aldığı da belirtilmekte.

Yine basın hürriyetini sorgulayan Freedom House’ye göre Türkiye 198 ülke arasında 163. Sırada bulunuyor. Freedom House’a raporunda Türkiye basın özgürlüğünün en fazla gerilediği 3. Ülkeden biri.

2013’e kadar Türkiye basınını “kısmen özgür” olarak tanımlayan örgüt, artık (özgür olmayan ülkeler) kategorisinde değerlendiriyor.

Basın özgürlüğünün en kötü olduğu duruma 100, en iyi olduğu duruma 0 puan veren Freedom House’a göre Türkiye 2009’dan beri her yıl aralıksız gerileyerek 50 puandan 76 puana düşmüş bulunmaktadır. Örgüt, raporunda Türkiye’de 150’den fazla basın kuruluşunun hükümet tarafından kapatıldığını, yaklaşık 150 gazetecinin cezaevinde tutulduğunu, 2 bin 700 gazetecinin işini kaybettiğini, 54 gazetecinin mülklerine el koyulduğunu ve çok sayıda gazetecinin pasaportlarına el konularak ülkeyi terk etmelerinin yasaklandığına yer vermekte.

Uluslararası Af Örgütü raporunda ise  “Türkiye hükümetinin medya üzerindeki baskısı, bu baskının bazıları tarafından ‘gazeteciliğin ölümü’ olarak nitelendirilmesine sebep olacak kadar ağır” ifadeleri kullanılmakta.

Yine “Uluslararası Af Örgütü” raporunda  Türkiye’deki gazetecilerin ve diğer medya çalışanlarının rutin olarak ve uzun sürelerle tutuklu yargılanmalarının mahkûmiyet kararı olmaksızın cezalandırma anlamına geldiğinin altı özellikle çizilmekte.

Raporda: “Giderek artan bir şekilde itaatkârlaşan medyada muhalif seslerin kendilerini duyurması daha da güç bir hale geldi. Hükümet tarafından eleştirel olarak değerlendirilen görüşleri ifade eden herkes internet üzerinden tehdit, gözdağı ve taciz, cezai kovuşturmalar, gözaltı, işten çıkarılma veya sansüre maruz kalma tehlikesi altında bulunuyor” denilmekte.

Gazetecileri Koruma Komitesi raporuna göre dünya genelinde hapisteki gazetecilerin üçte biri Türkiye’de. Dünya genelinde gazetecileri destekleyen Gazetecileri Koruma Komitesi’ne göre (CPJ) Türkiye dünya genelindeki hapisteki gazetecilerin üçte birine ev sahipliği yapıyor.

“Türkiye’de medya özgürlüğü 2016 başında da yetkililerin gazetecileri hapsettiği, taciz ve sınır dışı ettiği, medya organlarına el koyduğu ortamda halihazırda kuşatma altındaydı” ifadelerini kullanan CPJ, hapisteki gazetecilerin dosyalarına getirilen gizlilik kararlarının da şeffaflık hakkında büyük bir sorun oluşturduğunu belirtiyor.

ABD Merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Türkiye’de 2016 yaşananları “Basın özgürlüğüne yönelik amansız saldırılar devleti denetlenmekten koruyor” diye nitelendirmekte. Hükümetin “eleştirel gazeteciliğe karşı saldırılarını derinleştirdiğini” belirten örgüt Türkiye’yle ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“Eleştirel gazeteciliğe yönelik saldırılar 2014’te sertleştiyse de, Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra iyiden iyiye artarak, Türkiye halkının ülkede yaşanan gelişmeler hakkında ulusal gazete, radyo ve televizyonlardan edinebileceği bağımsız bilgi akışına erişimini engelledi.

“İnsan Hakları İzleme Örgütü” baskıların hedefinde yalnızca hükümetin Temmuz darbe girişiminin de sorumlusu olan bir terör örgütü olduğunu iddia ettiği Gülen hareketiyle bağlantılı medya ve gazeteciler olmadığını, aynı zamanda Kürt basını, Cumhuriyet Gazetesi ve gazetede çalışan gazeteciler gibi hükümeti eleştiren seslerin de olduğu vurgulanmakta.

Raporda: “Özgür ve bağımsız basın, siyasi hayatın işlemesi için gerekli olan fikirlerin, düşüncelerin ve bilginin özgürce yayılmasına yardımcı olur ve yürütme makamları ile onlarla ilişkide olan güçlü aktörlerin üzerinde önemli bir kontrol mekanizması olarak hizmet eder. Türkiye hükümetinin basın özgürlüğünü erozyona uğratması Türkiye’ye ve demokrasisine olduğu kadar uluslararası itibarına da zarar veriyor” denilmekte.

Dünyadaki basın örgütlerine göre Basın özgürlüğünün en iyi olduğu 10 ülke sırasıyla Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, Kosta Rika, İsviçre, Jamaika, Belçika ve İzlanda olurken, basın özgürlüğünün en kötü olduğu ülkeler ise yine sırasıyla Çin, Suriye, Türkmenistan, Eritre ve Kuzey Kore olarak açıklanmış bulunmakta.

Bütün bunları yazdıktan sonra (3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü)müz kutlu olsun dersek, biraz komik düşmez mi dersiniz!

TAŞLAMALAR

ERKEN SEÇİM DEĞİL BU

BASKIN SEÇİM GERÇEKTE

KULUN NİYETİ BAŞKA

HAKKIN BAŞKA ELBETTE

 

EMEKLİLERE YILDA

İKİ İKRAMİYE VAR

İKRAMİYE DEĞİLDİR

SEÇİM RÜŞVETİ BUNLAR

 

İMAR AFFI DA GELDİ

OH NE ALA, NE ALA

İMAR AFFI NE DERSEN

PEŞKEŞTİR YANDAŞLARA

 

3 MAYIS DÜNYA BASIN

ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜYMÜŞ

TÜRKİYE’MİZDE BASIN

NE KADAR DA ÖZGÜRMÜŞ!