Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası!

21.asır, bilim ve teknoloji asrı olarak tanımlanabilir. Yapay zekanın devreye girmesiyle, artık insan aklının ürünü birçok işler makinelere yaptırılabiliyor. İnternet kullanımı, bilgisayarlar, cep telefonları hayatımızın bir parçası oldu. Bilimin ve teknolojinin önemini vurgulamak ve bilimsel düşünme yeteneğine sahip nesiller yetiştirmek hedefiyle, 1998 yılından başlayarak her yıl 8-14 Mart günleri arası, Bilim ve Teknoloji Haftası olarak kutlanmaktadır. Kalkınmanın tek yolu artık bilim ve teknolojidir. Bilimde ve teknolojide mesafe alan ülkeler, dünyanın hakimiyetini ele geçirmek konusunda nüfusu, sınır genişlikleriyle yeraltı ve yerüstü zenginliklere sahip ülkelerden çok daha söz sahibi olabilmektedirler.

Bilim ve Teknoloji Haftasının kutlanmasındaki amaç, ülkemizde bilgi toplumu yaratmak, öğrencilerin bilime, bilimsel düşünceye, gelişen teknolojilere ilgilerini çekmek, bilhassa bilgi, beceri ve üretim yeteneklerinin gelişmesine aktif eğitim ve öğretim yöntemiyle katkıda bulunmaktır.

Teknolojik çalışmalar ile bilimsel araştırmalar aynı alanlar değillerdir fakat birbirini destekler. Bilim, bilimsel bilgiyi üretir; teknoloji ise bu bilgiyi araç geliştirilmesi ve yapımında kullanır. Teknoloji kullanımı farklı sanayi kollarının gelişimini sağlar.

Bu arada, kötü niyetli kişiler tarafından yapılan zararlı yazılımların internet, telefon, SMS vb. aracılığı ile bilgi güvenliğini tehdit ettiğini hatırlatmakta yarar vardır. İşte Bilişim Haftası, tam olarak bu gibi durumlarda farkındalığı artırmak, mevcut bilgilerimizi tazelemek ve bizi olası tehditlere karşı korumak için bilinçlendirme adına kutlanıyor diyebiliriz.

Bilim ve teknoloji tarihi, bilimin ve teknolojinin yapısı, karakteri ve değeri hakkında en doğru bilgiyi verir. Bilim ve Teknoloji Tarihi bize bilim ve teknolojinin sürekli gelişen bir etkinlik olduğunu, bilim ve teknolojide bir sonun olmadığını, her zaman için yapılabilecek yeni şeylerin icat edileceğini öğretir.

Haberleşme, eğitim, bilgi edinme, alışveriş, sağlık ve daha pek çok konu teknoloji sayesinde “bir tık” ile dünyayı ayağımıza getirebilmekte. Üstelik bu “tık” olayı gün geçtikçe gelişerek değişmeye de devam ediyor. Yeni aldığımız cep telefonunun daha 1 ayını doldurmadan eskimesi buna en güzel örneklerden biridir. Çünkü, yeni ve daha gelişmiş bir cep telefonu modeli piyasaya sürülmüştür.

İnternet sayesinde dünyadaki bilgilerin çoğuna ulaşabiliyoruz. Mesela birçok bilimde olduğu gibi tıpta da teknolojik buluşlar ve ilerlemeler sayesinde birçok hastalığa çare bulunabiliyor. Bunun yanı sıra ulaşımda, haberleşmede, eğitimde ve daha birçok alanda teknoloji hayatımıza kolaylıklar getiriyor.

Her yıl 8-14 Mart tarihleri arasında  kutlanan Bilişim Haftasında öğrencilere bilişimin hayatımızdaki önemi ve gerekliliği konularında çeşitli bilgiler verilir. Okullarda sınıflar ve okullar arasında yapılacak etkinlikler, projeler, sunumlar, konuşmalar ile bilişimin önemi vurgulanır.

Bugün için bilim ve teknoloji alanında çok geri durumlara düşmüş olan İslam alemi, geçmişte, bu alanda en ileri düzeyde gelişmelere öncülük etmiştir. Örnek olarak

İbn-i Heysem‘i ele alalım. Orta çağda yaşayan bu bilim adamı ışığın bir nesneden yansıdığını, sonra gözlerine geldiğini ve böylece görüntünün gerçekleştiğini, aynı zamanda görüntülenmenin, gözler yerine beyinde meydana geldiğini ispatlarıyla birlikte ilk gösteren kişidir.

İşte bu Müslüman bilim adamı İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbni Heysem’i modern bilimsel metodu geliştirdiği için “ilk bilim insanı” olarak nitelendirdiler.

Müslüman bilim insanları arasında:

Piri Reis – Harita ve Coğrafya Dehası,

Biruni – Çok Yönlü Bilim İnsanı,

Hezarfen Ahmet Çelebi – İlk Uçuş Denemelerine yapan kişi,

Lagari Hasan Çelebi – İlk Roket yapan,

Feza Gürsey – Teorik Fizikte Çığır Açan Mucit,

İhsan Sıtkı Yener – F Klavye Mucidi olarak bilinirler.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de bilim ve teknolojinin önemini; “Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, doğru yoldan sapmaktır” sözleri ile vurgulanmıştır.

8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftamız kutlu olsun…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER