Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ahmet ARITÜRK
Ahmet ARITÜRK

8 Mart Neden “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” Olarak Kutlanır!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günüdür. Peki, bu günün hikâyesini hiç merak ettiniz mi. Böyle bir gün nasıl oluştu. Neden 8 Mart Günü kadınlar Günü olarak kutlanmakta. Bilenler bilir de, biz bilmeyenler için anlatalım.

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve gitmişlerdi. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can vermişti. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katılmıştı.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “DÜNYA KADINLAR GÜNÜ” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.

Evet, 8 Mart Dünya Kadınlar günü  dolayısıyla Türkiye genelinde olduğu gibi İlimizde ve Şehrimizde de çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Annelerimiz, ninelerimiz, halalarımız, teyzelerimiz, eşlerimiz, kızlarımız, yeğenlerimiz olan bütün kadınlarımızın hep yanlarında olduk ve olmağa devam edeceğiz.

“8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ” dolayısıyla istedik ki İSLAMİYETİN kadınlara bakış açısına vurgu yapalım. Elbette, İslâmiyet’in de, kadınlara bir bakış açısı vardır. Maalesef, YOBAZLAR YÜZÜNDEN, dinimizin kadınlara bakış açısı ÇOK YANLIŞ YORUMLANMAKTADIR. İslamiyet üzerindeki bu suizannı silmek için gerçeklere dayanan ifadelerle DİNİMİZİN, KADINLARLA İLGİLİ görüşlerini sunmağa çalışalım.

İşte, Peygamber Efendimiz Hazret-i MUHAMMED’İN (O’na, al ve ashaplarına salat ve selâm olsun) Kadınlarla ilgili bazı hâdis-i şeriflerinin mealleri:

*Bana, dünyada üç şey sevdirildi. Helâl kadın, namaz ve güzel koku.

*Hanımlarınızı üzmeyin. Onlar, ALLAH-ü Taalânın size emanetidir. Onlara yumuşak olun, iyilik edin!

*En üstün mümin, hanımına, en iyi, en lütufkâr davranan güzel ahlaklı kimsedir.

*En iyi Müslüman, hanımına en iyi davranandır. İçinizde, hanımına en iyi davranan benim.

*Kim kız çocuğunu güzelce terbiye edip, ALLAH-U Taâlânın verdiği nimetlerle bolluk içinde yedirir, içirir, giydirirse, o kız çocuğu onun için bir bereket olur, Cehennemden kurtulup kolayca Cennete girmesine vesile olur.

*İki kızı veya iki kız kardeşi olup da, maişetlerini güzelce sağlayanla Cennette beraber oluruz.

*Üç kızına, ihtiyaçtan kurtulana kadar iyi bakan, yedirip giydiren, elbette Cenneti kazanır.

Evet, Peygamber Efendimiz HAZRET-İ MUHAMMED’İN (O’na, al ve ashabına salat ve selam olsun) hadis-i şeriflerinin ışığında İslam dininin kadına bakış açısı budur. Kadını, YOBAZ TAİFESİNİN şekillendirmek istediği zulümden kurtaralım. Kadınlarımızın, kızlarımızın haklarına sahip çıkalım

TAŞLAMA

KADINLARIN ADI YOK

BUDUR İŞİN GERÇEĞİ

KANDIRIP DURMAYALIM

BOŞ LAFLARLA KİMSEYİ

 

“KADIN EVİNDE DURSUN,

ÇOCUK DOĞURSUN” DERLER

DEVLETİN EKABİRİ

BİL BUNU SÖYLEYENLER

 

“KARINLARINDAN SIPA,

SIRTLARINDAN SOPAYI

EKSİK ETMEYİN” DİYOR

DİNLER İSEK SOFTAYI

 

İSLAM DİNİNE BÜHTAN

KADINA KARŞI OLMAK

DOĞURAN KADIN SENİ

KADIN KARŞITI AHMAK

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER