Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Krizi İçin TBMM Genel Kurulu 9 Ocak’ta Olağanüstü Toplanacak

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında yaşanan kriz için muhalefet partileri TBMM Genel Kurulunun  toplanması için Meclis Başkanlığına başvuruda bulunmuş ve 9 Ocak Salı günü için olağanüstü toplantı talebinde bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında yaşanan kriz için muhalefet partileri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay kararına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) 9 Ocak 2024’te saat 15.00’te olağanüstü toplantıya çağırdı. CHP, olağanüstü toplantı çağrısını TBMM Başkanlığı’na sundu. Gerekçede, Atalay kararının devlet krizine dönüştüğü, ekonomik sonuç doğuracak nitelikte olduğu belirtildi.

CHP, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararını da tanımamasının ardından Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı.

CHP, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Demokrat Parti ve Emek Partisi milletvekillerinin imzasıyla verdiği dilekçeyi Meclis Başkanlığı’na sundu. İYİ Parti, dilekçeye imza atmadı ancak toplantıya katılacağı öğrenildi.

Dilekçenin gerekçesinde, Can Atalay kararıyla AYM ve Yargıtay arasındaki krizin devlet krizine dönüştüğü, demokratik devlet yapısını bozduğu, politik sonuçların yanı sıra ekonomik sonuçlar doğuracak nitelikte olduğu belirtilerek, TBMM sorunu çözmeye davet edildi:

“Anayasa’nın 153’üncü maddesi açık olup, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organları, idare makamları, gerçek ve tüzel kişiler üzerindeki bağlayıcılığını betimler. Hiçbir organ, kurum ya da kişi Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamama yetkisine, hak ve hürriyetine sahip değildir.”

“SORUN, EKONOMİK SONUÇLAR DOĞURACAK NİTELİKTE”

“Gelişmeler, sorunu bir yargı krizi olmanın ötesine taşımış ve bir devlet krizi şekline dönüştürmüştür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasa’da yazılı niteliklerini ortadan kaldıran ve demokratik devlet ilkesini bozan, demokratik siyasetin önünü tıkayan süreç, yalnızca politik değil, ekonomik sonuçlar da doğurabilecek bir içerik taşımaktadır.”

“TBMM SORUMLULUK ALMALI”

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin en temel görevi, her milletvekilinin de ettiği yeminde de belirtildiği üzere Anayasa’ya sadakat ve demokratik hukuk devletini korumaktır. Bu çerçevede TBMM’nin, siyasal partilerin ve milletvekillerinin ortaya çıkan gelişmeler karşısında sorumluluk alması ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.”

“GENEL GÖRÜŞME AÇILMASI ZORUNLULUKTUR”

Yukarıda anlatılan nedenler ve gerekçelerle, yaşanan bu gelişmeler karşısında TBMM’nin tutum ve davranışının belirlenmesi, yargı krizinden devlet krizine evrilen gelişmelerin arkasında yatan nedenlerin araştırılması ve bu tür hukuk dışı girişimlerin önlenmesi için gereken düzenlemelerin kararlaştırılması kapsamında bir Genel Görüşme açılması kaçınılmaz bir zorunluluktur.”

TBMM’DE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI İÇİN NE GEREKİYOR?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, en az 120 milletvekilinin imzasıyla olağanüstü toplantıya çağrılabiliyor. Olağanüstü toplantı başvurusunun ardından Meclis Başkanı’nın 48 saat içerisinde yanıt vermesi gerekiyor ancak toplantının ne zaman yapılacağı Meclis Başkanı’nın takdirinde.

TBMM İçtüzüğü gereği olağanüstü toplantı çağrısının yapılmasının ardından en geç yedi gün içerisinde başvuru konusunun görüşülmesi için Meclis’in toplanması gerekiyor. Toplantının başlayabilmesi için en az 200 milletvekilinin Genel Kurul salonunda olması zorunluluğu bulunuyor.