Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ayhan MERGEN
Ayhan MERGEN

Atatürk Battaniyesinin Hikayesi (2)

1930 yılında dokunup Atatürk’e armağan edilen ve Siirt battaniyeciliği açısından çok önemli olan battaniyenin hikayesini aktarmaya devam ediyoruz.

Yerine atanan Nuri Okutan’a arz ettim.  Konuyu önemsedi. Onun imzası ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine bir yazı yazarak battaniyenin fotoğraflarını istedik. Bir makara film gönderdiler. O dönemde bu fotoğrafları büyük ebatlarda  tan ederek çerçeveletip , belli yerlere astık ve tanıtımını yaptık.

O dönemde yaptığım araştırmada battaniyenin, battaniyeye adını Arapça olarak dokuyan Abdülhakim Evin tarafından  45 günde dokuduğunu ve Atatürk’e takdim edildiği bilgisine ulaştım.

Battaniyeyi çok beğenen Atatürk’ün o dönemde  satın alma gücü çok yüksek olan 500 TL hediye etmek istediği, ancak Evinin bunu almadığı şeklinde bir bilgiye de sahip oldum.

Şimdi o battaniyenin bire bir aynısı yani replikası dokunuyor.   Battaniye,  aynı zamanda Abdülhakim Evin’in de torunu olan Fahrettin Evin tarafından Olgunlaşma Enstitüsünde dokunmaya başlandı.

Battaniye açık atölye yöntemi ile dokunuyor. Yani arzu eden vatandaşlar Atatürk’e olan sevgisini yansıtabilmek amacıyla gidip bir kaç mekik atabilecek.

Nitekim Milli Eğitim Müdürü Salih Sadoğlu ile Vali Dr.Kemal Kızılkaya’nın eşleri Nurten Kızılkaya ve Enstitü Müdürü Elif Bobuşçu battaniyenin dokunmaya  başlanması nedeniyle düzenlenen sade törende tezgahın arkasına geçip bir süre mekik attılar.

Sizler de arzu ediyorsanız Milli Eğitim Müdürlüğü ikinci katında hizmet veren Olgunlaşma Enstitüsüne giderek çalışmayı izleyebilir ve mekik atabilirsiniz.

Bu vesileyle  her geçen günü atılım içerisinde geçen Enstitünün Müdürü Elif Bobuşçu’nun şahsında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER