Mustafa Kemal ATATÜRK, banisi olduğu Türkiye Cumhuriyetini, cumhurbaşkanlarına, başbakanlara, bakanlara, Türkiye Büyük Millet Meclisine, askerlere, polislere, jandarmaya, valilere, paşalara, beylere, profesörlere, öğretmenlere, üst düzey bürokratlara, bilim adamlarına, din adamlarına, bir aileye, bir zümreye değil GENÇLERE EMANET ETMİŞTİR!
Bu düşünce kapsamında Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de ebediyete intikalinin yıldönümünde verilecek en iyi mesajın ATATÜRK’ÜN GENÇLİĞE HİTABESİ’Nİ sunmak olduğunu düşündüm. Hem, bugün içinde yaşadığımız ortamı, ATATÜRK’ÜN GENÇLİĞE HİTABESİNDEN DAHA İYİ ANLATABİLECEK BİR HİTABE KALEME ALINABİLİR Mİ!
İşte, Büyük ATATÜRK’ÜN bugün için de geçerli olan ve Büyük Nutkunun sonunda irat ettiği meşhur GENÇLİĞE HİTABESİ:
“Ey Türk gençliği!
Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyet’ini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur.
Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir.
İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır.
Bir gün, istiklâl ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin!
Bu imkân ve şerait, çok nâ müsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler.
Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.
Bütün bu şeraitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hiyanet içinde bulunabilirler.
Hatta bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasî emelleriyle tevhit edebilirler.
Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir. Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen; Türk istiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur!”
Ne dersiniz, Mustafa Kemal ATATÜRK irat ettiği BÜYÜK NUTKUNUN SONUNDA GENÇLİĞE HİTABEYİ YAZARKEN VE OKURKEN, BUGÜNLERİ GÖRMÜŞ MÜYDÜ!
Ruhun şad, mekânın cennet olsun Büyük ATATÜRK…