12 Eylül 1980 darbesi’nden sonra hazırlanan ve 7 Kasım 1982’de halk oylamasına sunulan anayasa yüzde 91.37 ‘EVET’ oyu ile ve kahir bir ekseriyetle kabul edilmişti. 1982 Darbesi mahsulü anayasanın bu kadar yüksek oyla kabul edilmesinin iki sebebi vardı. Bunlardan biri, seçmenlerin korkudan oy kullandıkları ihtimali idi. İkinci sebep ise (Askeri hükümet gitsin, nasıl olsa gelecek sivil hükümetler, yeni anayasa yapar) düşüncesinden kaynaklıydı.
12 Eylül 1982 darbesi ürünü anayasaya (DARBE ANAYASASI) denilmesi yanında (KENAN EVREN ANAYASASI) da denilmekteydi. Ne var ki (DARBE ANAYASASI) olarak nitelendirilen mevcut anayasa, o zamandan bu zamana tam 18 defa değişikliğe uğramış, üçte ikiye yakın bölümü değiştirilmiş bulunmaktadır. Bazı hukukçular, Anayasanın, mevcut meclis tarafından değiştirilemeyeceği, anayasaların ancak kurucu meclislerin iradesiyle değiştirilebileceği yorumlarını yapmaktadırlar.
Bu arada, Anayasanın (DEĞİŞTİRİLEMEZ!) olarak tanımlanan ilk dört maddesinin bile değiştirilmesinin gündeme getirilebileceği Cumhur ittifakının bir bileşeni tarafından ortaya atılmıştı. Anayasayı değiştirmek isteminin, AKP ve bizzat AKP’li Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından dillendirilmesinin sebep veya sebepleri aslında bellidir.
MHP’nin de anayasa değişikliğine sıcak baktığı Genel Başkanları Sayın Devlet Bahçeli tarafından yapılan açıklamalarla ortadadır. Sayın Bahçeli bilerek veya bilmeyerek bir itirafta bulundu. Anayasayı Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı yeniden seçmek için değiştirmek istediklerini söyledi.
5 Kasım Salı günü Partisinin grup toplanışında yaptığı konuşmasında PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrının arkasında olduğunu belirterek “örgütü lağvet, TBMM’de DEM Parti grubunda konuş” diyen Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresinin bir dönem daha uzatılması gerektiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürmüştü:
“Eğer enflasyon canavarına kesif bir darbe indirilirse, Türkiye siyasi ve ekonomik istikrarın zirvesine çıkarsa, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kez daha seçilmesi doğal ve doğru bir tercih değil midir? Ne yapacağız CHP’nin içinde dört yıl kala aday mı arayacağız? Bu kapsamda lazım gelen anayasal düzenlemeyi yapmak önümüzdeki görevler arasında olmayacak mıdır? Devlette devamlılık, siyasette istikrar, Türkiye Yüzyılının inşası için Sayın Recep Tayyip Erdoğan güvencedir, milletin sevdalısıdır, tecrübesiyle ve birikimiyle bize göre tek seçenektir.”
Belli ki, mevcut yönetimin iktidarını sürdürmek için yeni formüller bulması gerekmektedir. Hazırlanacağı söylenen yeni anayasada Cumhurbaşkanlığı seçiminin iki turlu olmaktan çıkarıp tek turda en yüksek oyu alan adayın seçilmiş sayılması, cumhurbaşkanının 2 defa değil, ömür boyu seçilebilmesi gibi değişiklikler gündeme getirilirse hiç şaşırmayalım.
Yani, anayasa değişiklik istemlerinin Türkiye’ye daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakları getirilmesi ihtiyacından kaynaklandığını ümit edenler varsa, hemen belirtelim ki boşuna hayâl kurmasınlar. Belki insan haklarının daha da daraltılacağı bir anayasa ile karşı karşıya kalacağız. Bu bakımdan (DARBE ANAYASASINDAN KURTULACAĞIZ) teranelerine inanmak safdillik olur. İktidarın (cumhur ittifakının) amacı, yine nalıncı keseri gibi anayasa maddelerini kendisinden yana yontmaktır. Dileriz ki, muhalefet partileri bu oyuna gelmezler, anayasa değişikliği için kurulacak komisyonlarda yer alarak, çalışmaları meşrulaştırmazlar.
Unutmayalım, Anayassooo, Hassoların yaşamını doğrudan etkileyecek yazılı bir metindir. Hani (KARA KAPLI KİTAP) tabiri var ya! Yaşamı etkileyen bütün kurallar, bu KARA KAPLI KİTAPTA yer almaktadır.
TAŞLAMA
DEĞİŞMEZ MADDE YOKMUŞ
İLK DÖRT MADDE DEĞİŞİR
DİYORMUŞ KİMİLERİ
AMAÇ NEDİR KİM BİLİR
İSTİKLÂL MARŞINI DA
DEĞİŞTİRMEK KABİLMİŞ
İSTANBUL BAŞKENT OLUR
ONLARA KALSA BU İŞ
DEĞİŞMEZ MADDELERİ
TARTIŞMAYA AÇARSAK
ÜLKENİN BİRLİĞİNE
İHANET OLUR BU BAK
SORUN ANAYASADA
DEĞİL ZİHNİYETLERDE
BU ZİHNİYETLE ÜLKE
DÜZE ÇIKMAZ ELBETTE
ANAYASA DEĞİŞSE
DEĞİŞEN NE OLACAK
ÖNEMLİ YASA DEĞİL
ZİHNİYETLERDİR ANCAK
ANAYASA KAÇ KERE
DEĞİŞTİ ÜLKEMİZDE
ANAYASA DERT DEĞİL
(BANA YASA) GÜNDEMDE