Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

BAYAN GASSAL

Ölüm hak ve Kuran’ı

Ölüm hak ve Kuran’ı Kerim de belirtildiği üzere her canlı gibi bizlerde bir gün ölümü tadacağız. Bir Müslüman olarak ölülerimize karşı dini ve insani  bazı yükümlülüklerimiz bulunuyor. Bunları çok kısa bir şekilde özetlemek gerekirse, ölüyü yıkayıp kefenlemek, cenaze namazını kılmak ve defnetmektir. Bu yükümlülüklerimizin başında gelen ölü yıkamayı yapabilmek içinde ölü yıkayıcılarına yani halk arasındaki deyimiyle gassallara ihtiyaç bulunuyor.

Erkeklerin vefatlarında yıkayıcı bulma sorunu pek yok gibi. Din görevlilerimizin bir bölümü bu görevi yerinde getirebiliyorlar ama daha önceki yazılarımdan birinde de vatandaşlardan gelen istek ve benim gözlemlerim doğrultusunda bayan gassal yetiştirilmesi gerektiğine değinmiştim. Bugün il merkezinin nüfusu 150 binlere dayandı ve bu nüfus her geçen gün biraz daha artıyor. Hem de Türkiye ortalamasının çok-çok üstünde bir hızla artıyor.

Bu nüfusun yaklaşık yarısı bayan. İl merkezinde yaklaşık 75 bin bayanı yaşamlarını sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Peki bu bayanlardan herhangi birisinin ölümü halinde yıkama ve kefenleme işlemini yapabilecek nitelikte kaç bayan var hiç düşündünüz mü? Bir elin parmak sayısını geçmez. Ben cevap vereyim. Bu bayanların sayısı 5 bilemediniz 6’dır. Üstelik bu bayanların çoğu yaşları kemale ermiş, 50-60 yaşlarında bayanlar.

Bunlara yenileri eklenmiyor. Bunların vefatı veya il dışına göç etmeleri durumunda gerçekten bir sıkıntı ortaya çıkacaktır. Bunun için şimdiden önlem alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.  İl Müftülüğümüz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu konuda bir çalışma yapabilirler. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde  imam hatip okullarında veya gasilhaneleri bulunan camilerde bayanlara yönelik kurslar açılabilir. Hatta bu işe  Üniversitemizin İlahiyat Fakültesi Dekanlığı da dahil edilebilir.

Biz bu sorunu giderilinceye kadar zaman-zaman yazmaya ve yetkilileri harekete geçmeye davet edeceğiz.