Geçen hafta TBMM’inde yapılan son oturumda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyon sebebiyle tansiyon yükselince AKP ve MHP milletvekilleri yoklamaya katılmadılar, dolayısıyla toplantı yeter sayısı sağlanamadı ve görüşmelere ara verildi. Emeklilerin gözü yine de Meclis’te! 2025 Ramazan Bayramı için ödenmesi beklenen 4 bin TL’nin ödenmesi bu gidişle bayram sonrasına bile sarkabilir.
Bu yılın bayram tatilinin birinci günü 30 Mart Pazar gününe denk geliyor. Yani, kısa süreli bir tatil olacak. Ancak, Bayram tatillerinde yaşanan bir gerçek daha var. O da bir türlü önlenemeyen TRAFİK KAZALARIDIR. Her bayram tatilinde sık-sık uyarılar yapılır ama trafik kazalarının yaşanması, bayram tatillerinin olmasa olmazı gibidir. Daha şimdiden otobüslerde, uçaklarda yer bulmak sorunu yaşanmaktadır. Bir de özel araçlarıyla tatile çıkanlar olacaktır. Otobüs firmaları, bayram dolayısıyla ek seferler düzenleyeceklerini belirtmektedirler.
Bayram haftasında başlayacak tatil yolculuklarındaki trafik kazalarını, dönüş günlerinde meydana gelen kazalar izleyecektir. Tatil gidiş ve dönüşlerinde yaşanacak trafik kazalarında kim bilir kaç vatandaşımız hayatlarını kaybederlerken, kaç vatandaşımız da yaralanacak, belki de ömür boyu sakat kalacaklardır.
Bayram tatilini değerlendirerek, tatil yörelerine gitmek isteyenler yanında, ailelerinin bulunduğu illere gidenler de trafik canavarından nasiplerini almaktadırlar. Hemen her Ramazan ve Kurban Bayramında ölümlü trafik kazalarının yaşanmasına rağmen, hâlâ uslanmadığımız bir gerçektir. Hedeflerindeki menzile azami 1-2 saat önce ulaşmak için hız yapan trafik canavarları, sadece kendilerinin değil, yollardaki diğer vatandaşların da kabusu olmaktadırlar.
Trafik, tek yönlü bir kavram değildir. Kişi, ne kadar dikkatli araç kullansa bile, karşıdan, arkasından veya yanından geçen bir trafik canavarının her an için kurbanı olmak tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bunun için sürücülerin dikkatli olmaları gerektiği kadar, trafik kontrollerinin de özellikle bayram günleri gibi trafiğin yoğunluk kazandığı günlerde ağırlık kazanması gerekmektedir. İşin içinde (tatil yapacağım) derken, ebedi tatile gitmek de vardır. Kimi vasıtaların üzerlerinde (YOLLARIN KRALI) ibaresini sizler de okumuşsunuzdur. Oysa yolların KRALI yok, yolların KURALLARI vardır. Trafik kazalarının minimum düzeye düşürülmesi için bu kurallara riayet etmek gerekir. Kuralları takmayanlar ve kuralsızlık peşinde olanlar, cezalarını elbette bulacaklardır. Bu arada, başkalarına da zarar vermeselerdi bari…
Bayram haftasına İBB’ye düzenlenen operasyonlar ve bu operasyonlara karşı tepkiler içinde girerken, vatandaşların ekonomik durumlarının da hiç iç açıcı olmadığı ortada.
Evet, Bayram Haftasına girdik. Ne var ki bu yıl Bayram tatili kısa süreli. Bayramın arife günü Cumartesi, birinci günü ise Pazar günüdür. Bu sebeple normal zaman dilimlerine göre ekstradan topu-topu 2 gün tatil var. Tatil 2 gün değil de 9 gün olsa ne yazar, diyebilirsiniz!
Ramazan ayında piyasayı hareketlendirmesi gereken, fitre ve zekât paraları var. Zenginlerden, fakirlere gidecek bu para piyasayı biraz canlandırır, umudundayız. Bayram haftasına girdik amma, bayram haftasının havası yok!