Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

BERAAT KANDİLİ VEYA KUTLU ZAMANLAR, KUTLU MEKANLAR..

Önümüzdeki Pazartesi gününü Salı

Önümüzdeki Pazartesi gününü Salı gününe bağlayan gece, mübarek gecelerden BERAAT KANDİLİDİR. Evet, zaman içinde zamanlar, mekân içinde mekânlar vardır ki, diğer zamanlara ve mekânlara göre farklıdırlar. Bunun böyle olması, aslında, insanların kendilerini yenilemelerine fırsat olması açısından önemlidir.

Bu, sadece dini açıdan böyle değildir. Birçok açılardan da yenilenmenin en önemli metotlarından biridir. Milli Bayramlar sayesinde, milliyetçilik şuurunun tazelenmesi gibi, dinimizdeki mübarek gün ve gecelerde de, dini şuurumuz tazelenir, yeni bir ivme kazanır.

Dini inanışımıza göre, her gün içinde duaların kabul olunduğu bir saat vardır. Ama o saatin hangi saat olduğu belli değildir. Bundan amaç, her zaman için dua ederek insanın kendisini tazelemesidir. Günler içinde Cuma günü mübarek kabul edilir. Aylar içinde, Ramazan ayının özel bir yeri vardır. Haram aylar, yine önemli zaman dilimleridir. Recep ayı için (ŞAHRULLAH), Şaban ayı için (ŞAHR-I NEBİ) denilir.

Saatler ve günler gibi, mübarek geceler bulunmaktadır. Mübarek gecelerin en önemlisi KADİR GECESİDİR. KUR’AN-I KERİM’DE, bu geceden açık bir ifadeyle bahsedilmekte ve “BİN AYDAN HAYIRLI” olduğu vurgulanmaktadır.

Beraat, Mi’raç, Mevlit, Regaip geceleri de, Dinimizin mübarek kabul ettiği geceler cümlesindendir. Zaman içinde bir dilim zamanın, diğer zamanlara tafdil edilmesi, belirttiğimiz gibi, insanlara kendilerini yenilemeleri açısından bir fırsat sunmak amacına yöneliktir.

Zaman içinde bazı zamanların efdal olması yanında, mekân içinde de mekânlar vardır ki, diğer mekânlara göre efdaldırlar. Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Kudüs-ü Şerif mübarek beldelerdir. Peygamber Efendimiz Hazret-i MUHAMMED’İN (O’na al ve ashabına salat ve selâm olsun) mübarek bedenlerinin metfun olduğu RAVDANIN, manevi açıdan, KÂBE’DEN bile büyük olduğuna inanılır. Büyük zatlara ait türbeler varsa da, bunlar hakkında hiçbir kavil yoktur. Ama gönlümüze ayna olabiliyorlarsa, elbette ki, onları da ziyaret etmekte yarar vardır.

Evet, zaman içinde bazı zamanların, mekân içinde bazı mekanların EFDAL OLMALARI insanlara, kendilerini yenilemelerine fırsat açısından çok önemlidir. Günlerin en önemlisi AREFE GÜNÜ’DÜR.   AREFE Kurban bayramından bir önceki gündür.  Gecelerin en faziletlisi ise KADİR GECESİDİR. 

Mübarek günlerin, gecelerin, mekânların kıymetlerini bilmek ve hürmet etmek, insanların kendilerini yenilemeleri için birer büyük fırsattırlar, unutmayalım!

Bu anlayış ve bakış açısı içinde okuyucularımın, hemşerilerimin, Müslüman Milletimizin ve âlem-i İslam’ın pazartesi günü gecesi idrak edeceğimiz BERAAT  GECELERİNİ tebrik ediyor, tüm insanlığa barış, kardeşlik, bolluk ve bereket vesilesi olmasını diliyorum.