20 Kasım günleri Birleşmiş Milletler tarafından (Çocuk Hakları Günü) olarak kabul edilmiştir. Amaç, çocuk haklarına dikkatleri çekmektir. 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ardından her yıl 20 Kasım tarihi, dünya genelinde çocuk haklarının anıldığı özel bir gün olarak tescil edilmiştir.
Türkiye de, Çocuk Hakları Sözleşmesini 14 Eylül 1990 yılında imzaladı ve 23 Aralık 1994’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Çocuk Hakları Sözleşmesi, nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine, etnik kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlayarak yaşama hakkı başta olmak üzere; eksiksiz biçimde gelişme hakkı; zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarını içermekte. Çocuk hakları sözleşmesine yön veren temel değerler ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama ve gelişme ile katılım hakkı.
Çocuk Hakları, çocukların dünyaya gelmeleriyle başlayan bir süreçtir. Bebeklik döneminden alarak, kademe-kademe ergenlik çağına ulaşılıncaya kadar, çocukları koruyup, gözetmeyi amaçlar. Özellikle Afrika yanında Ortadoğu ülkelerinde çocuk haklarının önemsenmediği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Türkiye’de bile özellikle kızların çocuk yaşta evlendirildikleri, bu suretle eğitim ve öğretimlerine sekte vurulduğu gerçeğini görmezden gelemeyiz.
Bu arada, okullarda olmaları eğitim ve öğretim görmeleri gereken yaşlarda çocukların ağır işlerde çalıştırıldıkları gerçeğiyle karşı karşıyayız. Boyacı, simitçi ve birçok iş yerlerinde çırak olarak çalıştırılan çocukların varlıkları gözler önündedir. Çocukların, dilenci olarak çalıştırıldıkları, sıcak bir yuvada olmak yerine sokaklarda, köprü altlarında yatan çocukların bulunduğu, tinerci, balici ve benzeri kötü alışkanlıklar edinmeleri sonucu hırsızlığa yönlendirildikleri de bilinen gerçeklerdendir.
Muhtelif isimler altında kurulmuş dini dernek ve vakıflara ait yurtlarda bile çocukların taciz edildikleri, istismara uğradıkları gerçeğiyle karşı karşıyayız.
Sonuç itibarıyla Çocuk Haklarıyla ilgili sözleşme var ama maalesef, uygulanmasında büyük eksiklikler ve aksaklıklar bulunmaktadır. Hele Afrika’da, Ortadoğu ülkelerinde ve Türkiye’de!
Çocuk haklarına uygun davranan bir Türkiye’de YENİDOĞAN BEBEK CİNAYETLERİ OLUR MUYDU. 8 YAŞINDAKİ NARİUN KIZLAR CÇİNAYETE KURBAN GİDERLER MİYDİ. EN BÜYÜĞÜ 5, EN KÜÇÜĞÜ 1 YAŞINDA 5 KARDEŞ YANGINDA CAN VERİR MİYDİ.
20 Kasım Sözleşmesinde ön görülen çocuk haklarının uygulandığı bir Türkiye temennisiyle Gelin, Uluslar Arası Çocuk Gününde, çocukların dillerinden söylenmiş bir şarkıyı tekrarlayarak, dünyayı yöneten katillere seslenerek yazımızı noktalayalım:
BİR VATAN BIRAKIN BİZ ÇOCUKLARA
ISLANMIŞ OLMASIN GÖZ YAŞLARIYLA
OYNAYA OYNAYA GELİN ÇOCUKLAR
EL ELE EL ELE VERİN ÇOCUKLAR
BİR BAHÇE BIRAKIN BİZ ÇOCUKLARA
GÖKLERDE YER AÇIN UÇURTMALARA
OYNAYA OYNAYA GELİN ÇOCUKLAR
EL ELE EL ELE VERİN ÇOCUKLAR
BİR BARIŞ BIRAKIN BİZ ÇOCUKLARA
UZANSIN ŞARKIMIZ GÜNEŞE VE AYA
OYNAYA OYNAYA GELİN ÇOCUKLAR
EL ELE EL ELE VERİN ÇOCUKLAR
BİR DÜNYA BIRAKIN BİZ ÇOCUKLARA
YAZALIM ÜSTÜNE SEVGİLİ DÜNYA
OYNAYA OYNAYA GELİN ÇOCUKLAR
EL ELE EL ELE VERİN ÇOCUKLAR