Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARI

31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde siyasi partilerin öncelikli hedefleri büyükşehirlerdir. Türkiye’de 30 Büyükşehir bulunmaktadır. Bunlar İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Mersin, Kocaeli, Samsun, Sakarya, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van’dır.

Büyükşehirlerin en büyüğü de şüphesiz İstanbul’dur. İstanbul, nüfus itibarıyla bir çok ülkelerden bile büyüktür. 39 ilçesi bulunmaktadır. İstanbul’u 22 ilçe ile İzmir, 16 ilçe ile Ankara, 12 ilçe ile Kocaeli ve 10 ilçe ile Sakarya izlemektedir.

Özellikle dört büyükşehirde siyasi partilerin gösterdikleri adaylara bakınız. İstanbul Büyükşehir Belediyle Başkanlığına geçmişte Başbakanlık yapmış şahıslar bile aday gösterildi. Büyükşehir belediye Başkan adaylarının çoğu Bakanlık yapmış isimlerdir. Bu bakımdan diyoruz ki, büyükşehir belediye başkanlarının devlet protokolünde bakanlarla eşit statüde tutulmaları gerekir. Bunun için de protokol kuralları değiştirilmeli  ve büyükşehir belediye başkanlarına, illerinin nüfusuna göre bakan statüsünde protokolde yer verilmeli.

Büyükşehir belediye başkanlıklarına aday gösterilenlere bakınız. Genelde bakanlık yapmış şahıslardan oluşuyor. Hatta 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde İstanbul Belediye Başkanlığına aday gösterilen  Binali Yıldırım, bakanlık düzeyinin ötesinde mevkilerde bulunmuş Başbakan ve TBMM Başkanlığı koltuğuna bile oturmuştur. Şimdi, o seçimde Binali Yıldırım’ın İstanbul Belediye Başkanı seçildiğini varsayalım. Protokolde İstanbul Valisinden ve Garnizon Komutanından sonra yer almış olacaktı. Gerçekten, bu büyük bir ayıptır. Başbakanlık, Meclis Başkanlığı yapmış biri Devlet Protokolünde Validen ve Garnizon Komutanından sonra yer alırsa, hiç mi, hiç uygun düşmez!

Durum şimdi de böyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AKP’nin gösterdiği aday, Murat Kurum yine bir Bakan eskisi.

Bunun için yapılması gereken bir düzenleme vardır. Devlet Protokolünün kuralları yeniden belirlenmeli ve Büyükşehir Belediye Başkanlarına Bakan statüsünde muamele yapılmalıdır. Büyükşehir belediye başkanlarına yer verilirken, temsil edildikleri ilin nüfusuna göre bir sıralamaya gidilebilir. Bu arada, büyükşehir nüfusunun 3 milyondan aşağı olmaması gerektiği kanaatimizi de belirtelim. Zaten, böyle olmazsa birkaç yıla kalmaz, Türkiye’deki 81 ilin yarısından fazlası büyükşehir statüsüne kavuşmuş olacaktır. O zaman da ayıklayın pirincin taşını!

Evet, büyükşehir belediye başkanlarının devlet protokolündeki yerleri yeniden belirlenmeli ve büyükşehir enflasyonunun önüne geçilmesi için de asgari 3 milyon nüfus aranması zorunlu hale getirilmelidir. Tabii, bugün için büyükşehir olanlar için böyle bir sorun olmamalı. Müktesep hak olarak statüleri muhafaza edilmeli.

Bizden, konuyla ilgili dikkatleri çekmek!

ANEKDOT

Osmanlı İmparatorluğu döneminde PAŞA unvanı alanlar, mecburen sakal bırakırlardı. Olur da Paşalık mertebesinden alınarak daha düşük bir statüye indirilecek olsalar, sakallarını kesmek mecburiyetinde bırakılırlardı. Bu da Osmanlı İmparatorluğunun bir kuralıydı.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER