Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ayhan MERGEN
Ayhan MERGEN

Coğrafi Menşe Sucuğumuz  Eşeti Ekmeği ve Koçer Elması

Bir ürünün ekonomik değerini tam olarak bulmasında önemli bir etken olan coğrafi menşei alma konusunda Siirt son yıllarda büyük bir atılım içerisinde.

İlk defa 2003 yılında dönemin  valisi Nuri Okutan’ın girişimi ile perde pilavı, Pervari balı, tiftik battaniyesi ve büryanla başlayan bu girişim yaklaşık 20 yıl aradan sonra Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan ve ekibinin özverili çabaları ve vali Dr. Kemal Kızılkaya’nın büyük desteğiyle bir atılım haline geldi.

Tescil haberleri arka arkaya gelmeye başladı. Eruh Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün müracaatı ile şal şepik kumaşının tescili dışında bütün tesciller Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapıldı.

Tillo heriresi, iğbey keek ve içli köfte ile ürün sayısı 8 e ulaştı. Yakında tescil edilmesi beklenen fıstık ve bıttım sabunu ile birlikte sayı ona ulaşmış olacak.

Bu on ürün dışında 70 ürünün daha tespit edildiği ve önümüzdeki aylarda bu ürünlerin teker teker Türk Marka  ve Patent Kurumu nezdinde tescil edilecekleri duyuruldu. Böylelikle tescilli ürün sayımız 80 e ulaşmış olacaktır.

Bu ürünlerin hangi ürünler olduğunu tam olarak bilemiyorum. Ancak listede yer alıp almadığını bilmediğim iki ürün önereceğim.

Bunların ilki neredeyse  içerisinde ki maddeler nedeniyle tam organik olarak nitelendirebileceğimiz Siirt sucuğu.

Umarım bu sucuk listede yer alıyordur.

İkinci ürün yaklaşık 40 yıldan beri unutulmuş olan bir ekmek çeşidi. Tandırlarda pişirilen bu ekmek 10-15 gün tazeliğini koruma özelliğine sahipti.

Umarım bu ekmekte listede kendisine yer bulmuştur.

Son söz, bu girişimler alkışlanmaya değer.  Girişimde bulunanlara sonsuz teşekkürler. Ancak yetmez. Artık bu ürünlerin Avrupa Birliğinde  tescilini hedeflememiz gerekiyor.

Bu çok zor bir süreç. Ama zoru başarmak çok daha mutluluk vericidir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER