Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk’ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu. İş Bankası ilk Genel Müdürü Celal Bayar’ın liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başladı.
26 Ağustos günü kuruluşunun 100. Yıldönümü etkinliklerle kutlanan İş Bankası için (DEDEMİZİN BANKASI) dememin elbette bir gerekçesi vardır. Çünkü, bu bankanın kurucu üyelerinden biri de Rahmetli büyük annemin (Annemin annesi) dedesi olan ve 23 Nisan 1920’den vefat ettiği 1940 yılına kadar Siirt Milletvekili olarak hizmet veren, Atatürk’ün (HOCAM) diye hitap ettiği Merhum Halil Hulki Aydın’dır. Bir ara İş Bankası Genel Müdürlüğüne müracaat ederek, duruma açıklık getirmesini istedik. Gelen cevabi yazıda, kurucu üye olarak 2 ayrı hissesinin bulunduğu, ancak, aktif olmadığı için durağan hale geldiği belirtildi. Dava açmağa kalkıştık. 500’ün üzerinde de varis olunca, mahkeme masrafının çok yüksek olacağını ve varisleri bir araya getirmenin imkânsızlığını görerek vazgeçtik.
İş Bankası Mustafa Kemal’in (ATATÜRK) emriyle kurulmuştur. ATATÜRK’ÜN meşhur bir söylemi vardır. O söylemini Türkiye İktisat Kongresini açış konuşmasında seslendirerek:
“Askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun iktisadi zaferlerle taçlandırılmadıkça sonuçsuz kalır.”
Şeklinde çok önemli bir mesaj vermiştir.
İş Bankasının kurulmasının amacı da kazanılan askeri zaferleri iktisadi zaferlerle taçlandırmaktır. Atatürk dönemini bir araştırın ve bakın. Kurulan fabrikalar, demir yolları, tarıma ve hayvancılığa verilen önem hep bu düşünceden kaynaklanmaktadır.
Evet, İş Bankasının kurucuları arasında (dedemiz) diyebileceğimiz bir zat vardır. Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN hep yakınında durmuş ve ilk meclis-i mebusanın açılışından vefat ettiği tarihe kadar 23 yıl boyunca Siirt mebusu olan Merhum Halil Hulki Aydın’ın banka kuruluşunda 2 ayrı hissesinin bulunduğunu daha önce tespit etmiştik.
Merhum Halil Hulki Aydın’ın kızı Merhum Melika Aydın (Bayhan) Anneannem Merhum Sabiha Kılıççıoğlu’nun annesidir. Dolayısıyla “Merhum Halil Hulki Aydın benim de anne tarafından büyük dedem sayılır” demek hakkına sahibim. Bunun için de iş bankasına (DEDEMİZİN BANKASI) olarak bakmamızda bir sakınca yoktur. Çünkü bu bankanın kuruluşunda, merhum Hulki Aydın’ın iki hisse senedi olduğunu bir zamanlar ispatladık. Ancak, bu hisselerin bir şekilde kaynatıldığı ve DURAĞAN HİSSE SENEDİ konumuna sokularak, varislerine çok cüzi bir miktar düştüğü belirtildi. Yani, İş Bankası Yönetimi, sözün tam anlamıyla ipe un serdi. İşi mahkeme safhasına götürebilmek için o kadar yüksek bir HARÇ yatırmak gerekiyor ki, altından kalkmamız mümkün değil…
Biz yine de, çorbadaki tuzu nedeniyle de olsa İş Bankası için (DEDEMİZİN BANKASI) demeye devam edeceğiz…
YORUMLAR