Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf Salih ARITÜRK
Yusuf Salih ARITÜRK

DEPREM, GELİYORUM DEMEZ!

Her noktasında deprem kuşağında yer alan ülkemizde depreme dayanıklı olmayan binaların bir an önce güçlendirilmeleri gerektiği beklentisinin yeterince önemsenmediği, güçlendirme çalışmalarının yaklaşık 15 yılı kapsayacağı ifadelerinden anlaşılıyor. Deprem uzmanları, deprem felaketinin ne zaman meydana geleceğine yönelik kesin bir tahminde bulunamazlar. Son zamanlarda 16 milyon nüfuslu İstanbul’da bir deprem yaşanacağı sık/sık ifade ediliyorsa da söz konusu afet geliyorum demeyeceğine göre, uzmanların dile getirdiği ifadeler doğrultusunda kesin bir tahminde bulunmak söz konusu değildir. Bu bakımdan, ülke geneli depreme dayanıklı olmadıkları belirtilen yaklaşık 7 milyon konutun bir an önce güçlendirilmesinin hedeflenmesi, her hizmetten çok daha büyük önem taşımaktadır.

İstanbul’un yakın bir gelecekte deprem felaketi yaşayacağı deprem uzmanlarınca dile getirildiğine göre, bir an önce depreme dayanıklı konuma taşınmalarını sağlayacak çalışmalara öncelik verilmesi gerekir.  Hiçbir hizmet, canları tehdit edecek durumlara vaziyet etmekten daha önemli olamaz ve küçük yaştaki çocuklar bile bu gerçeği bilmektedir.

Deprem felaketlerinde daha çok can kaybının meydana gelmesi nedeni, binaların depreme dayanıklı olmamalarıdır ve bu doğa afetinin sık/sık yaşandığı başka ülkelerde alınan önlemler sonucu, 9 büyüklüğündeki deprem bile çoğu zaman can kaybına yol açmamaktadır. İlgili Bakanlığın 1 yılda depreme dayanıklı olmayan 500 bin konutu güçlendirme hedefi yerine getirilmiş olsa bile tümünü güçlendirme ancak 15 yıl içinde bitirilebilecek ve bu süre oldukça uzundur. Bunun içindir ki ülke genelinde depreme dayanıklı olmayan konutları güçlendirmek için kentsel dönüşümün hızlandırılarak süreyi kısaltmak hedeflenmelidir.

İlimiz Siirt’in de birinci derecede deprem kuşağında yer aldığını bir kere daha belirtirken, yetkililerin bu beklentiye öncelik vermelerinin istendiğini ve bu konuda kamuoyunda paylaşılan görüşün; “Can her şeyden önemlidir…” olduğunu vurgulamak isterim. Geçmiş yıllarda ülkemizde yaşanan depremlerin sonuçları dikkate alınmazsa, Allah korusun sadece İstanbul’da meydana gelecek bir depremde dayanıklı olmayan binalar yüzünden yaşamlarını yitirecek olanların yakınları, gerekli önlemleri almayanlardan nefret edeceklerdir.  Evet, insanın canına sahip çıkmak, her hizmetten daha önemlidir ve artık bu gerçeğe göre hareket edilmeli!..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER