Dr. Vural, boğaz ağrısının genellikle yanma, acıma, kuruluk ve tahriş hissi şeklinde ortaya çıktığını ifade ederek, “Boğaz ağrısı, enfeksiyonlardan alerjilere kadar birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Özellikle mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda daha sık görülmektedir” dedi. Boğaz ağrısının sebebinin doğru bir şekilde tespit edilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Vural, “Eğer boğaz ağrısı uzun süre devam ediyorsa, ateş, halsizlik veya yutkunma güçlüğü gibi ek semptomlarla birlikte görülüyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır” şeklinde konuştu. Uzmanlar, boğaz ağrısına karşı bol sıvı tüketimi, dinlenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Dr. Ömer Vural,boğaz ağrısının nasıl tedavi edileceğinden bahsetti; Çoğunlukla viral hastalıklar görüldüğü için öncelikle viral boğaz ağrısının tedavisinden bahsedeceğim. Viral enfeksiyonlar da antibiyotik başlamak virüslere bağlı etkilenmiş boğaz florasını, bir de antibiyotik vererekten oradaki sağlıklı hücrelerin zarar görmesine neden olmuş oluruz ve hastalığın uzamasına neden olabilir. Yani gereksiz yere antibiyotik kullanmak boğazın iyileşmesinden ziyade kötüleşmesine ve ek başka hastalıklar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun için mutlaka sizi muayene eden doktorun antibiyotik yazmadığı sürece antibiyotik isteyerek ısrarcı olunmaması gerekir. Antibiyotikler yalnızca bakterilere bağlı olan boğaz enfeksiyonlarında işe yarar ve iyileşmeyi hızlandırır. Viral nedenlere bağlı boğaz enfeksiyonlarında boğazın arka duvarı noktalı kabarık ve kızarmış halde görülür.Bu kızarıklıklar boğazın kurumasına gıcıklanmasına ve yerken içerken, konuşurken ağrımasına neden olarak problem olur. Yani viral nedenlere bağlı boğazın arka duvarı tahriş olduğunda boğazın kurumasını engelleyecek bol sıvı alınmasına dikkat edilmeli ve gün boyunca en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir.Yine boğazını yumuşatacak hafif ılık çay ve ıhlamur gibi içecekler de boğazı rahatlatır. Özellikle boğazın arka duvarı tahriş olmuş kişilerde o bölgeye yapışma özelliği olan ballı pastil ballı boğaz spreyi ballı yiyecek ve içecekler kızarık bölgeyi kapatıp – koruyarak bu bölgenin kurumasını önleyerek Boğaz ağrısının belirgin hafiflemesini sağlar. Yine boğaza yapışma özelliği olan tahin-pekmez ve zeytinyağı gibi yağlı ve yapışkan gıdalar boğazın nemli olmasını sağlayarak iyileşmeyi hızlandırır. Virüslere bağlı boğaz mukozasının tahriş olduğu durumlarda özellikle yapılmaması gereken, boğaza zarar veren sirkeli limonlu acılı baharatlı zencefilli yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerekir! Çünkü limon asitli olduğu için boğaz mukozasının biraz daha tahriş olmasına neden olarak iyileşmeyi uzatır. Yine aynı şekilde sirke, tuz, acı ve baharat boğaz mukozasının tahriş olmasını artırarak iyileşmeyi geciktirir ve hastanın semptomlarını kötüleştirebilir. Mikrobik enfeksiyonlarda yani bakterilere bağlı boğaz enfeksiyonlarında sirke, tuzlu – iyiotlu sular ve boğaz spreyleri boğaz’daki bakterilerin öldürülmesini hızlandırarak iyileşmeye katkıda bulunur.
