Siirt Üniversitesi 29.05.2007 tarih ve 26536 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan 2809 sayılı kanun maddesiyle kurulmuştur. 2007 yılından itibaren eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarını ve kamu hizmetini sürdürmektedir.
Üniversitenin Röktörlüğünü 2008’den 2012’ye kadar Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları yapmıştır. 2012-2020 tarihleri arasında Prof. Dr. Murat Erman Üniversitenin Rektörlük görevini yürütmüştür. 24 Eylül 2020 tarihinden günümüze dek Üniversitenin Rektörlük görevi Prf. Dr. Nihat Şındak tarafından yürütülmektedir. Üniversite rektörleri 4 yıl için seçilir, ikinci defa seçilme hakları vardır. Bu bakımdan Rektörlük için YÖK’e müracaat eden isimler arasında Dr. Nihat Şındak’ın bulunduğu da tahmin edilmektedir. YÖK, müracaatçılar arasından 3 ismi seçerek Cumhurbaşkanlığı makamına sunacak, Cumhurbaşkanı da kendisine sunulan isimlerden birini Rektör olarak atayacaktır.
Üniversiteler, bulundukları iller için birer bacasız fabrika hükmündedirler. Başarı sıralaması düşük de olsa, yüksek de olsa, ekonomiye katkıları açısından tartışılmazdırlar. Bilindiği gibi Siirt Üniversitesi 2007 yılında, üniversitesi olmayan bütün illere üniversite kurulması kapsamında faaliyete geçirilmiştir. Kabul etmeliyiz ki, Üniversitenin varlığı, bütün illerde olduğu gibi, İlmize de bir hareketlilik sağlamıştır. Üniversitenin faaliyete girmesiyle ve özellikle öğrencilerinin büyük çoğunluğu başka illerden, hatta yurt dışından gelenlerden müteşekkil Siirt Üniversitesi, can çekişen esnaflarımıza adeta can suyu olmuştur. Siirt Üniversitesinin kuruluşunda 2.800 olan öğrenci sayısı 19 bine ulaşmış bulunuyor. Türkiye’nin birçok illerinden ve bu arada Suriye, İran, Mısır, Azerbaycan, Somali, Kırgızistan ve Arakan gibi ülkelerden gelerek Siirt Üniversitesinde eğitim ve öğretim gören öğrenciler bulunmaktadır. Bu durum haliyle iller ve hatta ülkeler arası kültür alışverişine katkı sağlamaktadır.
2007 yılında 3 fakülteden müteşekkil olarak kurulan Siirt Üniversitesinin bünyesinde bu gün 10 fakülte, 4 Enstitü, 3 yüksekokul, 5 Meslek Yüksekokulları ve 11 araştırma Merkezi bulunmaktadır.
Üniversitemizin temelleri 1976 yılında Dicle Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olan 2 yıllık Eğitim Enstitüsüne dayanmaktadır. Bu Enstitü 1982 yılında Siirt Eğitim Yüksekokulu, 1992 yılında Siirt Eğitim Fakültesi adını almıştır.
Siirt Üniversitesi Eğitim, Mühendislik, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Ziraat, İlahiyat, Veteriner, Güzel Sanatlar ve Tasarım, Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültesi olmak üzere 10 fakülte; Beden Eğitimi ve Spor, Yabancı Diller ve Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olmak üzere 3 yüksekokul; Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Yaşayan Diller ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü olmak üzere 4 enstitü; Sosyal Bilimler, Teknik Bilimler, Sağlık Hizmetleri, Kurtalan, Eruh ve Tasarım Meslek Yüksekokulu olmak üzere 6 meslek yüksekokulu ile Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bağcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bilim ve Teknoloji Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, İbrahim Hakkı Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kariyer Araştırma Planlama ve Uygulama Merkezi, Kamu-Üniversite Sanayi İşbirliği Araştırma Ve Uygulama Merkezi, Keçi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Siirt ve Yöresi Tarih-Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Tarım Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Yaban Hayvanları Koruma, Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi, Öğretme ve Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi olmak üzere 19 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.
Üniversitenin Kezer Yerleşkesi, şehir merkezinde bulunan Merkez yerleşkesi ile Kurtalan ve Eruh yerleşkelerinde eğitim-öğretim, araştırma çalışmalarını sürdürmektedir. Merkez Yerleşkesinde; Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Lojmanlar yer almaktadır. Eruh yerleşkesinde Eruh Meslek Yüksekokulu ve Kurtalan yerleşkesinde Kurtalan Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Kezer Yerleşkesinde ise Rektörlük Binası, Enstitüler, Mühendislik, Eğitim, Fen-Edebiyat, Ziraat, Veteriner, İktisadi ve İdari Bilimler ve İlahiyat Fakülteleri, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Merkez Kütüphanesi, Kampüs Camii, Personel ve Öğrenci Yemekhanesi, ve Mediko- Sağlık Birimi faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca, Kezer Yerleşkesinde Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Halı ve Futbol Sahası, Kapalı Spor Salonu, 2 Tenis Kortu, 1 Fitness Salonu, Basketbol ve Voleybol Sahası ve Konuk Evi hizmet vermektedir.
Yabancı öğrenci sayısı itibariyle Siirt Üniversitesi (ULUSALARARASI ÜNİVERSİTE) kimliği kazanmış, Türk Standartlar Enstitüsünden İSO KALİTE BELGESİ alan ikinci üniversite olmuştur.
Öğrencileri, akademik, idari personelleri ve işçileriyle birlikte 20 bin nüfusu bünyesinde barından Siirt Üniversitesinin, SİİRT’İN DUMANSIZ FABRİKASI olduğunun kanıtını özet olarak açıklayalım. Bu 20 bin nüfusun her birinin ortalama her ay 2 bin TL harcadıklarını varsayarsak ayda 40 milyon lira olur. Bu demektir ki, üniversitenin varlığı sayesinde Siirt esnafının7 kasasına her ay 40 milyon, yılda 400 milyon TL girmektedir. İşte, üniversiteye (DUMANSIZ FABRİKA) dememizin sebebi de budur…
YORUMLAR