Her yıl 20 Kasım günü Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanır. Çocuklar, ülkelerin geleceği konumundadır. Doğumlarından başlanarak her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi sadece ailelerinin sorumluluğunda değil, yaşadıkları toplumun da sorumluluklarının en önemli halkasıdır.
Türkiye’de (YENİ DOĞAN BEBEKLER ÇETESİ) adı altında ünlenen bir çete var. Para kazanmak hırsıyla yeni doğan bebekleri ölümleri pahasına küvetlerde tutan, böylece sosyal sigortalar kurumunu dolandıran bir şebeke. Bu öyle bir şebeke ki, maalesef sıfatları doktor olan yüksek tahsilli sözde eğitimli kişiler tarafından başı çekilmiş 20-30 bebek, bu insafsızların para hırsları yüzünden can vermiştir.
Sadece son bir ay içinde yangında yitirilen 5 çocuk ile kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan Narin Güran cinayetini anımsayın. Türkiye’deki çocuk haklarını bu örnekler üzerinden irdeleyin.
Oysa bütün milletler, çocuklarına gelecekleri olarak bakarlar. Çocuk çiçektir. Sevildikçe mutlu olur. Çocuklar yarının büyükleridir. Geleceğin yöneticisi ve güvencesidirler. Onların beslenme, barınma ve eğitimi her toplum için çok önemlidir. Her çocuğun sağlığı, eğitimi yaşadığı devlet tarafından sağlanmalıdır.
İnsanlığın mutluluğu, dünyamızın güzelleşmesi, çocukların korunmasın, iyi yetişmesine bağlıdır. Barış içinde yaşamak, güzellikleri paylaşmak, eğitimle olur. Dünya Çocuk Günü çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar. Bu amacın gerçekleşmesi için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1959 yılında daha iyi bir yaşam, mutlu bir çocukluk dönemi için Çocuk Hakları Bildirisi’ni yayınladı.
İŞTE, DÜNYA ÇOCUK HAKLARI BİLDİRİSİ:
1-Her çocuk bu bildiride belirtilen haklardan yararlanmalıdır. Hiç bir çocuk ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal inanç nedeniyle ayrı tutulamaz.
2-Her çocuk korunacak ve özel bakım görecektir. Çocuğun iyi koşullar altında, zihnen, bedenen gelişmesi sağlanacaktır. Buna ilişkin düzenlemeler yasalarla güvence altına alınacaktır. Bu amaçla hazırlanacak yasalarda çocuk yararına olacak durumlar göz önünde tutulacaktır.
3-Her çocuk doğduğu andan başlayarak isme ve yurttaşlığa hak kazanmalıdır.
4-Çocuk, sosyal güvenlikten yararlanmalıdır. Sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gereken her çaba gösterilmelidir.
5-Sakat çocuklar için özel bakım ve eğitim uygulanmalıdır.
6-Çocuktan sevgi esirgenmemelidir. Ailesi olmayan ve yoksul çocuklara özel ilgi gösterilmelidir.
7-İlkokul eğitimi parasız ve zorunlu olarak çocuğa sağlanmalıdır. Çocuklar genel bilgilerini arttıracak, yeteneklerini geliştirecek toplumsal sorumluluklar yüklenecek biçimde eğitilmelidir. Çocuğun eğitiminden sorumlu kişiler eğitime, öğretime ayrı bir özen göstermelidir. Çocuk; bir tür eğitim olan oyun oynamak ve dinlenmek olanaklarına sahip olmalıdır. Yöneticiler çocuklara bunları sağlamalıdır.
8-Sosyal yardım ve korunma konusunda çocuk ilk düşünülen olmalıdır.
9-Çocuk her tür kötülük ve sömürüden korunmalıdır. Çocuk, her ne biçimde olursa olsun alım satım konusu olmamalıdır.
10-Çocuk ırk, din ve insanlar arasındaki ayrılık yaratan baskılardan titizlikle korunmalıdır.
Dünya Çocuk Hakları Bildirgesine bakın ve Türkiye’de yaşananları irdeleyin…