Sevr anlaşmasının imzalanmasından sonra Osmanlı İmparatorluğunun toprakları işgal edilmeye başlanması üzerine bir milli kurtuluş seferberliğinin ilan edilmesi kaçınılmaz olmuştu. Bunun için güçlü bir lidere ihtiyaç vardı ve o lider Çanakkale savaşlarındaki üstün başarılarıyla milletin gönlünde taht kuran Mustafa Kemal’den başkası değildi. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, kurtuluş meşalesini yakmıştı. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışını 28 Mayıs 1919’da yayınlanan Havza genelgesi izledi. 22 Haziran 1919’da yayınlanan Amasya genelgesini, 23 Temmuz – 7 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen Erzurum Kongresi, onu da 26 Temmuz – 25 Temmuz 1919 tarihleri arasında yapılan Balıkesir Alaşehir Kongreleri izledi. 4–11 Eylül’de gerçekleştirilen Sivas Kongresinden sonra bu genelgeler ve kongrelerde alınan kararlar doğrultusunda MECLİS-İ MEBUSANIN KÜŞAD EDİLMESİ yoluna gidildi.
Ülkeyi, esaretten kurtarmanın tek yolunun MİLLİ İRADEYİ TEMSİL EDECEK BİR MECLİSİN AÇILMASIYLA GERÇEKLEŞECEĞİNE KARAR VERİLMİŞ, yurdun dört bir yanından gelen delegelerle 23 Nisan 1920’de bir CUMA günü, Cuma namazının Hacı Bayram Camiinde kılınmasını müteakip meclis binası olarak kullanılması tensip edilen binaya geçilmiş ve Meclisin açılışı gerçekleştirilmiştir.
23 Nisan 1920’de kurulan Büyük Millet Meclisi ile ulusal egemenlik anlayışı pekişmiş, milli mücadele sürdürülmüş, yeni kurulacak devletin temelleri atılmıştır.
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.
Mustafa Kemal (Atatürk) 23 Nisan 1924’te ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiş ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979’da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.
Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgal eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve hatta her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.
Büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisan’ları çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın yıldönümü Milletimize ve bütün çocuklara kutlu olsun.
YORUMLAR