Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

Kadınların hatırlanması ve önemlerinin topluma benimsetilmesi açısından kutlanan 2 gün vardır. Bunlardan biri 5 Aralık Günüdür ki, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasını sağladığı tarih olması açısından önemlidir. Bir de 8 Mart tarihlerinde kutlanan (Dünya kadınlar Günü) veya gerçek adıyla (Dünya EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ) vardır. Peki, bu gün nereden geliyor, bugünkü yorumumuzda bunu anlatmak istedik.

8 Mart 1857 günü  ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında grev başlatmışlardı.

Ancak  polis işçilere saldırmış ve onları fabrikaya kilitlemişti. Bu arada çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can vermişti.

İşte bugünün anısına Ağustos 1910 tarihinde  Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı)  Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

ONDAN sonra birçok Devlet de bu etkinliği benimseyerek (DÜNYA KADINLAR GÜNÜ)nü sahiplendiler.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlanmağa başlandı, kapalı mekânlardan sokaklara taşındı.

“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi’nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.

Maalesef, 5 Aralık ve 8 Mart günlerinde Dünya Kadınlar Gününü kutlamamıza karşılık toplumumuzda hala sözün tam anlamıyla (KADININ ADI YOK!) En basitinden bir örnek verelim. Ölen kadın için SALA VERİLİRKEN DAHİ KADININ ADI VERİLMEZ.

Bu arada bir özeleştiri yapayım. Dikkat ettim, gazete olarak biz de,  (VEFAT EDENLER) veya

(BAŞSAĞLIĞI) MESAJLARI yayınlarken, ölen kadın ise adını vermiyoruz. Falancanın kızı, filanın eşi, feşmekanın kız kardeşi, halası, teyzesi diyerek geçiştiriyoruz. Yani, KADININ ADI YİNE YOK!

Peki, biz sözde Müslümanlar kadınların adlarını kullanmaktan ısrarla kaçınırken VE KADININ ADI YOKKEN, KUR’AN-I KERİM’DE KADININ ADI VAR MI, YOK MU!

İşte, alfabetik sıraya göre Kur’an-ı Kerim’de geçen KADIN ADLARI:

ADİLE. AHSEN. AKİFE. ALEYNA, ALİME, AMİNE, ASİFE, ASİYE, AZİZE,  AZRA, BETÜL ,BELKIS, BEŞİRE,  BÜŞRA, CENNET, EBRAR, ELİF, EMEL, EMİNE, ESİN, ESMA, ESMANUR,ESRA, HACER, HAFİZE, HAKİME, HALİLE, HALİME, HAMDİYE, HAMİDE, HANİFE, HASİBEHAYAT,  HAYRİYE, HUTAME, HÜSNA,  İMRAN,  İREM, KAMİLE,  KERİME, KEVSER, KEZBAN, LAMİA,  LATİFE, NECVE, MECİDE, MELEK, MELİKE,  MERCANE, MERYEM, MİNEL, MİNE, MİNNİ,  MUKADDES, MÜMİNE, MÜNİRE, NAİME, NEHİR, NECMİYE, NİSA, HAYRUNNİSA, NUR. BEYZANUR,  RAHİME, REŞİDE, RÜVEYDE, RÜYA, SABRİYE, SALİHA, SAİDE, SEFERE, SELİME, SEMA, SERAP, SULTAN, TAYYİBE, TENZİLE, TUBA, TURAB, TUVA, ÜNZİLE, VAHİDE, ZEKİYE…

Erkeklerin eşleri, kızları, anneleri, büyük anneleri, kız kardeşleri, halaları, teyzeleri, yengeleri, torunları hükmünde olan bütün kadınların, Dünya Emekçi Kadınlar  Gününü içtenlikle kutluyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER