Dünyanın birçok ülkesini kasıp kavuran coronavirüs belasını tehlike olmaktan çıkaracak arayışlar devam ediyorsa da ne zaman sonuç alınacağının bilinmemesi, yayılmamasına yönelik alınan önlemlere itaat etme hususunu doğal olarak daha önemli kılmış bulunuyor. Ölümlere yol açan virüsün ekonomik alanda da sıkıntılara yol açacağı gerçeği çok net şekilde gün ışığına kavuştuğundan, virüsle mücadelenin yanı sıra gelecekte yaşanabilecek ekonomik sıkıntılara karşı şimdiden önlemler alınıyor sanırım. Tıp otoritelerinin bu küresel belayı etkisiz kılmak için yaptıkları çalışmalar kısa sürede arzulanan sonucu vermediği taktirde ekonomik alandaki sıkıntılar büyüyecek ve şimdiden önlemlerini almayan ülkeler, altından kalkılamayacak bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya kalmış olacaklardır.
Ülkemizde alınması gereken en önemli ekonomik önlem, tarım sektörüne yönelik olmalıdır. Ülkemiz, bir zamanlar dünya genelinde kendi kendine yeterli 7 ülkeden biri olmasını, tarım sektörüne borçludur ve takip edilen yanlış tarım politikaları yüzünden bu vasfını yitirdiği bilindiğinden, virüse yönelik önlemlerin tarım sektörümüze zarar vermemesi için de bir planlama yapılması gerektiği görüşü paylaşılmaktadır. Ölümcül virüsün ülkemiz ekonomisine de vermeye başladığı ve ilerde büyüme olasılığı olan zararın asgari düzeyde kalmasına yönelik olarak alınması gereken çok önemli hususlardan bir diğeri, hatta en önemlisi; her alandaki savurganlıkların asgari düzeyde kalmasını sağlayacak caydırıcı uygulamaları yaşama geçirmektir. Ülkemizdeki savurganlık alanları hayli fazladır ve bu olumsuzluklara zamanında vaziyet edilmiş olsaydı ekonomik alanda güçlü ülkeler arasındaki yerimizi alacaktık.
Ölümlere yol açan coronavirüs’ü nedeniyle dünya ülkelerince alınmakta olan önlemlere baktığımda, ekonomik alanda neden onların gerisinde kaldığımız gerçeğini daha iyi anladığımdan derin bir üzüntü duyduğumun altını çizerken, bundan böyle olsun ekonomik alandaki önlemlerin gözardı edilmemesi gerektiğine de dikkat çekiyorum.