Siirt 56 Ürününü Tanıtma Derneği Başkanı Vehip Emrah, Siirt fıstığının güzel tadı ve daha dalında iken sert kabuğunun çatlaması ile haklı bir üne sahip olduğunu söyledi.
Az miktarda da olsa ağaç dalında çatlamayan fıstıkların olduğunu belirten Emrah: “Sert kabuğu kapalı olan bu fıstıklar el yordamıyla ve penselerle çatlatılıyor. Ancak bunların kalitesi ana çatlak olarak nitelendirdiğimiz fıstıklar olmuyor ve dolayısıyla kalitenin düşmesine neden oluyor. Bu nedenle gerek bu fıstıkların ve gerekse içi henüz olgunlaşmamış fıstıkların öğütülerek tatlı ve çikolata sanayiinde kullanılması sağlanmalıdır” dedi.
Emrah, Siirt Entegre Fıstık İşleme AŞ.’nin bu işe öncülük yapabileceğini de sözlerine ekledi.
Emrah: Kapalı Fıstıklar Öğütülsün
Sert kabuğu kapalı olarak toplanan Siirt fıstığının pense ile açılarak piyasaya sürülmesinin fıstığın kalitesinin ve ticari itibarının düşmesine neden olduğu belirtiliyor.