Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Yusuf Salih ARITÜRK
Yusuf Salih ARITÜRK

EN ELVERİŞLİ SEKTÖRÜMÜZDE UMDUĞUMUZU BULMADIKÇA

Ekonomiyi düze çıkarabilmek için mümkün mertebe her alanda üretimi arttırmamız gerektiğine vurgu yapılırken, madalyonun öbür yüzüne bakılmıyor. Üretilenin fazlasını ihraç edebilmek için dış pazarlar bulmamız  ve aynı ürünleri, üretenlerle rekabet edebilme şansı bulmamız gerektiğinden, nedense söz eden olmuyor.

Önemli ihtiyaç kalemleri için yapılan ithalata büyük oranda döviz ödüyoruz ve ihracatımız arttığı halde, ithalatın çok altında kalmakta ve bu nedenle ekonomik alanda küçümsenmeyecek bir kaybımız olmaktadır. Şu an yaşanmakta olan ekonomik darboğazı aşabilmemiz için daha çok üretmemiz gerektiği seslendirilirken, yine de madalyonun öbür yüzü görmezlikten geliniyor. Başka ülkelerden ithal ettiğimiz ürünleri mümkün mertebe kendi bünyemizde üretmeliyiz derken, üretebilme imkanımız en üst düzeyde olan ürünleri bile başka ülkelerden ithal etme noktasına gelmiş olmamız, büyük bir talihsizliktir. Öyle ya, bir zamanlar tarım sektörü sayesinde dünyanın kendi kendine yeterli olan 7 ülkeden biriyken, şimdi tarım ürünlerimizin çoğunu da dış ülkelerden ithal ediyor olmamız talihsizlik değil de nedir?

Tarlalarda yetiştirilmeyen petrolü, savunma alanındaki çoğu ihtiyacımızı dış ülkelerden ithal etmek durumunda olmamızın nedenlerini biliyor ve bu nedenlerin sağlıklı şekilde irdelenmesi gerektiğinin de idrakindeyiz ama, çok elverişli olan tarım potansiyelimizdeki gerilemeyi içimize sindirmemiz asla mümkün değildir. Teknolojinin kıt olduğu dönemlerde tarım potansiyeli sayesinde sahi olduğumuz dünyanın kendi kendine yeterli ülkelerinden biri olma sıfatımızı kaybetmiş olmamızın sorgulanması gerekmez mi?

Bir ülkenin tam bağımsızlık alanında en önemli ihtiyacı olan ekonomik bağımsızlığı kucaklayabilmesi elbette ki her türlü ihtiyacını mümkün mertebe kendi bünyesinde üretmekle mümkündür. Savunma sanayiinin gereksinimi olan birçok malzemeyi ABD, Rusya ve bazı ülkelerden tedarik ediyor olmamızın nedeni, bizim onları üretme noktasına ulaşmamış olmamızdır. Şunu samimiyetle belirtmek isterim ki, elverişli olan tarım sektöründe olmamız gereken noktaya gelmedikçe, başka alanlardaki üretim ifadelerine güven duymayacağım. Daha çok üretmeliyiz! Üretemediklerimizi de üretmeye gayret ederek başarıya ulaşamazsak, birçok ihtiyacımızı başka ülkelerden ithal etmek mecburiyetinden kurtulamayacağımız gibi, ekonomiyi de rayına oturtamayacağız!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER