Bu ülkede (EN GÜVENİLMEZ KURUM) anketi düzenlenirse, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mutlaka ama mutlaka birinciliği alacaktır. Özellikle enflasyon konusunda verdiği rakamlar, tam bir manipülasyon ürünü. Enflasyonun yüzde yüzlerin de çok üstünde olmasına karşılık TÜİK’e göre yüzde 70!!!
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya adındaki zat-ı muhterem, enflasyon rakamlarıyla ilgili söylemler ayyuka çıkınca, kurumunu müdafaa babında, inanacağımızı zannederek masallar anlatmakta. “Madde sepeti olduğu yerde duruyor, madde sepetini gizlemek kimsenin yetkisinde değildir, yayınlanmayan tablolar madde fiyatlarıdır. Geçmişte açıklanan madde fiyatlarının bir gösterge niteliği yoktu. Bu sebeple artık bu fiyatları yayınlamıyoruz” buyuran Çetinkaya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığını da kendisine göre yorumlayarak değerlendirmelerde bulunmuş.
TÜİK Toplantı Salonu’nda basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve ekonomi haber müdürleriyle bir araya gelerek, enflasyon hesaplamalarına ve eleştirilere yönelik soruları yanıtlayan Çetinkaya haziran ayıyla birlikte enflasyonun iniş sürecine girdiğinin de gözlemlendiğini de iddia etmiş!
TÜİK Başkanı Çetinkaya, madde fiyatlarının yayımlanmasını durdurmalarına ilişkin eleştirileri ise şöyle yanıtlamış:
“TÜFE’yi, Türkiye genelinde aylık 600 binin üzerinde fiyatı derleyerek hesaplıyoruz. Bu sonuçları dünyada en erken açıklayan ülkelerden biriyiz. TÜFE’yi her ayın 3. iş günü kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu fiyatların yaklaşık 300 bini marketlerden alınan kasa fiyatlarından oluşuyor. Bu da ayın sonunda toplanıyor. Söz konusu hesaplamaların açıklanma tarihi olan ayın 3’üne yetişmesi çok zor. Enflasyon, 600 bin fiyatın ağırlıklı ortalaması alınarak toplulaştırıldığı bir hesaplamadır. Bir madde veya hizmetin çeşitlerinin ortalaması alınmaktadır. Örneğin Van’daki bir domates ile İstanbul Etiler’deki çeri domatesin fiyatı aynı olabilir mi? Bunların fiyatlarının ağırlıklı ortalamaları alınarak toplulaştırılan fiyatlar enflasyon hesaplamasında kullanılmaktadır. Madde sepeti olduğu yerde duruyor, madde sepetini gizlemek kimsenin yetkisinde değildir, yayınlanmayan tablolar madde fiyatlarıdır. Geçmişte açıklanan madde fiyatlarının bir gösterge niteliği yoktu. Madde fiyatlarının açıklanması için ekstra bir gün daha çalışma yapmak gerekiyor. Bu sebeple artık gösterge niteliği taşımayan bu fiyatları yayınlamıyoruz.”
Çetinkaya, bağımsız bilim adamlarından oluşan bir kurum olan ENAG’I da hedef alarak:
“ENAG her ay tüm kiracıların ev değiştirmiş olduğu varsayımı üzerinden hesap yapıyor” değerlendirmesinde bulunmuş.
ENAG tarafından yayımlanan aylık TÜFE oranlarının gerçeği yansıtmaktan oldukça uzak olduğunu iddia eden Çetinkaya, endekslerinin sadece 4 yıla yakın bir dönemde piyasa fiyatlarından ortalama 2-3 kat uzaklaştığının görülebildiğini söylemiş.
Çetinkaya, TÜFE ile İTO İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi arasındaki farklılıklara yönelik yorumları da değerlendirerek, İTO’nun söz konusu hesaplarının metodolojisini 30 yıl önce TÜİK’ten aldığını, ancak bu yöntemlerin artık eskidiğini ifade etmiş. Öte yandan söz konusu hesaplamalarda İTO’nun TÜİK’in çok küçük bir modelini kullandığını, kapsamının da TÜFE’ye göre dar olduğunu belirtmiş.
Vatandaşlar olarak TÜİK Başkanı Çetinkaya’ya bir teklifimiz var. Sokağa çıksın, yolda gördüğü her vatandaşa (TÜİK’in verdiği enflasyon oranına inanıyor musunuz?) diye sorsun, Tek bir vatandaş bile (İNANIYORUM) derse, gelsin yüzüme tükürsün. Peki, tek bir kişi bile TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına inanmıyorsa, o zaman kimin yüzüne tükürmek gerekecek…
TAŞLAMA
EMEKLİ FITIK OLDU
BEKLEMEKTEN İNANIN
YUMUŞAK HUYLU ATIN
ÇİFTESİ PEK UYANIN
EMEKLİ BEKLEMEKTEN
USANMIŞTIR BİLİNİZ
HER NE VERECEKSENİZ
BİR AN ÖNCE VERİNİZ
YEREL SEÇİMLERDE KİM
SARI KART VERDİ SİZE
YUMUŞAK HUYLU ATIN
TEKMESİ BUDUR İŞTE
EMEKLİ BU ÜLKEYE
ALIN TERİ DÖKMÜŞTÜR
SİZLER DAHA YOK İKEN
NİCE HİZMET VERMİŞTİR
EKONOMİ BATAKSA
EMEKLİNİN SUÇU MU
BEŞLİ ÇETELER VARMIŞ
YAĞMALAMA DURDU MU
ÜLKEYİ TALAN EDEN
EMEKLİ Mİ, YANDAŞ MI
İNSAF EDİN SÖYLEYİN
SİZİN BAĞRINIZ TAŞ MI