Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

ENDEMİK BİTKİLERİMİZ VE TERS LALE

Zengin bir floraya sahip

Zengin bir floraya sahip olan ülkemizde on bini aşkın bitki türü bulunmaktadır. Bunlardan üç bin kadarı  endemik bitkiler sınıfına girmektedir. Yani  bütün dünyada yalnızca belirli bir coğrafi bölgede görülen bitkilerdir. Doğal olarak bu bitkiler daha büyük bir öneme sahiptirler. Ülke olarak endemik bitkiler açısından Avrupa ülkelerine göre çok daha zengin bir çeşide sahibiz. Ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri bu açıdan oldukça zengindir.

Her zaman belirttiğim üzere, Siirt bu açılardan tam anlamıyla bir incelemeye tabi tutulamamış. Neye sahibiz?  Nelerimiz var, hangi bitkiler topraklarımızda yetişiyor?  Tam anlamıyla bilemiyoruz. Ancak yapılan bölük pörçük ve yetersiz  araştırmalara dayanarak  bu açıdan Siirt’in  oldukça zengin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Örneğin, tarihi bir boyutu olan ters lale ilimizde  Şirvan ve Pervari ilçelerimizin bazı köylerinde yetişiyor. Asurlular tarafından gündüzleri gövdesinden su salgıladığı için ağlayan gelin olarak adlandırılarak kutsal kabul ediliyor. Soğanları yurt dışına kaçırılan bu bitki, Şirvan ilçemizin Taşlı Köyü ile Pervari ilçemizin Yukarı Balcılar Köylerinde çok sık şekilde yetişiyor. Bölgemizde Hakkari ve Muş’ta da yetişen bu bitki için festivaller düzenleniyor ama, bizler bu bitkiyi  maalesef değerlendiremiyoruz. Hatta bir çoğumuz bu bitkinin topraklarımızda yetiştiğinden de habersizizdir.

Yine Eruh ilçemizin Paris yani Üzümlü Köyünde buraya özgü bir orkide çeşidi yetişiyor.Köklerinden dondurma yapımında kullanılan ve  soğuk kış günlerinin  vazgeçilmez içeceklerinden olan salep üretilen bu bitkiyi, araştıran dönemin Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Selçuk Ertekin beyle birlikte bu köye kadar gitmiş ve orada yaptığı incelemeleri gözlemlemiştim. Kendisinden aldığım bilgiye göre ilimiz bu açıdan oldukça zengin. Ancak kendiside yeteri kadar bir araştırma yapılmadığını belirtmişti.

Yukarıda verdiğim yalnızca iki örnek. Umarım bir gün bu bitkilerin yeteri kadar araştırılıp kayıt altına alındığını görürüz.