Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eski Siirt’in Çoğu Unutulan Yemek Çeşitleri

Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Türkiye geneli için yapılan gastronomi ve yemek yarışmasında Siirt’i birinciliğe taşıması dolayısıyla zengin bir yemek kültürünün yaşandığı eski Siirt’in bugün için belki adları bile unutulmuş yemeklerimizi, tatlılarımızı anımsatmak gereğini doğurdu.

Zübeyde Hanım Mesleki ve

İşte, eski Siirt’in çoğu artık unutulmuş  yemekleri, tatlıları, içecekleri: Perde (perde pilavı), valh, yepreğ-u dolma, rıssulehem, cokat (mumbar) zımbılok, kıtel, kıtelbasal, pırtike, kıtelfum, kıftelleben, ısmeyket, ımçerket, salhiye (salhıyıtıl lehem, salhıyıt ılıjbeyne, ırk, rus (kelle paça) şorbıtzsahtar, şorbıthıntiye,  sever, severulehem, şişe, severılhımmos, hımmosılğavğ, curcuniye, kariye, adesiye, aside, selme, pelpeğine, şemuniye, gebole, zerde, rayoşumeketip, sarıburma, kasabe, kasabıt hamva, keliye, meksut, varakkeek, varakmıhşi, ışbeynıtıssirike, riçen (reçel), herire, mağamiz, tırşi (turşu), bekleveye (baklava), kurabya, çeluk, poğin, ımşevşe (mercimek çorbası), ımğellılet, herire, mekşor,  cavz, mehire, ığbeyz keek, ığbeyzımrnavvoh, ığbeyz ıl hımmos, basmayat, fatayor, fatayorılmarkin ve adını anımsamadığımıaz daha nice zengin bir mutfak kültürü.

Asıl adı (PERİVE) olan ve (BÜRYAN KEBABI) olarak tanımlanan yemek türü ise çarşıdaki fırınlarda yapılırdı. Geçmiş yıllarda Siirtlilerin adlarının (ISIRDİYE HELEVÇİYE = SİİRTLİ HELVACI)  olarak ünlenmesinin sebebi olan helevıtıldıps (pekmez helvası), helevıtıssımsem (susamlı helva), helevıtılcavz (cevizhelvası) da, adı SOK-IL HELEVÇIYE (HELVACILAR ÇARŞISI) olarak bilinen, ancak, şimdi de ismi bu olmakla beraber, asıl işlevini yitiren çarşıdaki imalathanelerde işlenir, Siirt ve çevresinde tüketimi yanında veleyet fok (yukarı vilayetler) olarak tanımlanan doğu bölgesi illerine gönderilir ve büyük rağbet görürdü.

Sonuç olarak diyeceğimiz şu ki, Siirt olarak gerçekten çok zengin bir gastronomi ve yemek kültürüne sahiptik. Maalesef Siirtli ailelerin başka illere göçmeleri sonucu yemek kültürümüz büyük çapta erozyona uğradı.